Injorimi i 5 rregullave kryesore financiare në të 30-at mund t’ju krijojë probleme me paratë në të ardhmen

a woman with unpaid bills has many debts. unemployment and personal bankruptcy

Duhet shumë kohë dhe disiplinë për të kuptuar se si të menaxhoni paratë me mençuri. Nuk është diçka që ndodh brenda natës – disa e kalojnë tërë jetën pa mësuar të menaxhojnë paratë e tyre.

Ndërsa mund të ndiheni ende të rinj dhe të pamposhtur kur të arrini të 30-at, e vërteta është se jeni afërsisht në gjysmë të rrugës për në pension. Sa më shpejt të mësoni se si të buxhetoni, aq më mirë do të jenë financat tuaja në planin afatgjatë.

Më poshtë janë mësimet më të rëndësishme financiare që do t’ju duhen në të 30-at tuaja.

  1. Qëndroni në një buxhet

Shumica e 20-vjeçarëve luajnë me idenë e buxhetimit ose kanë përdorur një aplikacion për të mbajtur gjurmët e financave të tyre.

Megjithatë, shumë pak janë në gjendje t’i përmbahen një buxheti. Pasi të keni mbushur 30 vjeç, është koha të filloni të ndani se ku shkon çdo dollar që fitoni.

Qëllimi i përgjithshëm i buxhetimit është të dini se ku shkojnë paratë tuaja, në mënyrë që të merrni vendimet e duhura.

Mbani mend se parat e shpenzuara shtohen me kalimin e kohës. Është në rregull të shpenzoni para për blerje ose udhëtime argëtuese, për sa kohë që ato janë në përputhje me atë që keni buxhetuar dhe qëllimet tuaja të kursimeve.

  1. Lëreni 10%-20% të asaj që fiton për kursime

Kjo është një tjetër këshillë që duhet të keni parasysh kur jeni në të 30-at dhe rekomandohet nga shumica dërrmuese e planifikuesve financiarë.

Kur pagesa juaj vjen çdo muaj, duhet të dini se çfarë duhet të shpenzoni për shpenzimet fikse, shpenzimet e ndryshueshme dhe, së fundi, kursimet.

Është gjithmonë e këshillueshme që të lini mënjanë 20% të parave që hyjnë në llogarinë tuaj rrjedhëse çdo muaj. Nëse të ardhurat tuaja janë të ulëta, atëherë lini mënjanë 10% në vend.

  1. Jini realistë për qëllimet tuaja financiare

Uluni dhe mendoni vërtet për qëllimet tuaja financiare. Vizualizoni moshën në të cilën dëshironi t’i arrini ato. Shkruajini ato dhe kuptoni se si t’i bëni ato realitet.

Ju keni më shumë gjasa të arrini qëllimet tuaja nëse i shkruani ato dhe krijoni një plan.

Për shembull, nëse doni të shkoni me pushime në Itali, ndaloni së ëndërruari dhe bëni një plan. Bëni disa kërkime për të zbuluar se sa do t’ju kushtojnë pushimet dhe më pas zbuloni se sa para do të duhet të kurseni çdo muaj.

Pushimet tuaja të ëndrrave mund të bëhen realitet në një ose dy vjet nëse ndërmerrni hapat e duhur të planifikimit dhe kursimit.

  1. Përpunoni situatën tuaj të borxhit

Shumë njerëz bëhen të vetëkënaqur për borxhin e tyre sapo të arrijnë të 30-at. Për ata me kredi personale, hipoteka ose borxhe me kartë krediti, shlyerja e tyre thjesht bëhet një mënyrë tjetër jetese. Ju madje mund ta konsideroni borxhin si normal.

E vërteta është, ju nuk keni nevojë të jetoni gjithë jetën tuaj duke shlyer borxhin. Krijoni një buxhet për t’ju ndihmuar të shmangni më tej borxhet.

Ka shumë metoda për të eliminuar borxhin, por efekti i “topave të borës” është i popullarizuar për t’i mbajtur njerëzit të motivuar. Rendisni të gjitha borxhet tuaja nga më i vogli tek më i madhi, pavarësisht nga norma e interesit. Paguani pagesën minimale për të gjitha borxhet tuaja, përveç më të voglës.

Shlyerja e borxheve tuaja do të ketë një ndikim të rëndësishëm në financat tuaja personale. Kjo do të lejojë që buxheti juaj të zgjerohet më tej dhe që ju të shtoni kursimet tuaja.

  1. Filloni një fond emergjence

Nëse nuk keni një fond emergjence, ka më shumë gjasa të përdorni kursimet tuaja ose të mbështeteni në kartat e kreditit për të paguar shpenzimet e paplanifikuara.

Bëni një plan për të pasur një sasi të mjaftueshme kapitali për të përmbushur çdo rast.

Burimi: Insider