iPhone SE 5G do të jetë për operatorët, jo klientët

Apple pritet gjerësisht të lëshojë një model të ri iPhone SE këtë javë, i treti i kompanisë – dhe përditësimi i tij më i shpejtë për linjën e saj më të lirë të smartphone-ve.

Cikli i lëshimit të Apple për linjën SE po përshpejtohet: iPhone SE origjinal u lëshua në 2016 si një opsion i nivelit fillestar për linjën e iPhone, me një çmim prej vetëm 399 dollarë – krahasuar me modelin iPhone 6s prej 649 dollarësh që i parapriu disa muaj më parë. Modeli i gjeneratës së dytë ndoqi katër vjet më vonë, në 2020.

Tani, vetëm dy vjet më vonë, Apple po përgatitet të lëshojë gjeneratën e tretë të iPhone SE, një që thuhet se ofron gjerësisht të njëjtin dizajn si SE 2020, por me një procesor dhe kamerë të përmirësuar nga modeli 2020, së bashku me 5G.

Dhe është ai detaji i fundit – shtimi i 5G – që duket se tregon pse Apple po përmirëson iPhone SE kaq herët: është një përmirësim për operatorët, jo për klientët.

Ndërsa 5G nuk është e pavlefshme, në vitin 2022, nuk është teknologjia revolucionare dhe e domosdoshme që transportuesit celularë po e paraqesin atë. Shpejtësitë janë ende të pakta në shumicën e rasteve, duke kërkuar kushte shumë specifike me rrjetet mmWave ose rrjetet ende të sapolindura me brez të mesëm, të cilat shumica e transportuesve kryesorë të SHBA-së ende po përpiqen t’i nxjerrin. Pas disa vitesh, dhe 5G është akoma më shumë një shënim marketingu sesa një ndryshim revolucionar në mënyrën se si shumica e njerëzve përdorin internetin në lëvizje.

Shtimi i 5G gjithashtu ka shumë dobësi të mundshme. Modemët 5G që Apple merr nga Qualcomm vlerësohet të jenë komponenti i vetëm më i shtrenjtë në një iPhone – më shumë se grupet e tij Face ID, ekranet me rezolucion të lartë ose procesorët kryesorë të serisë A të Apple. Edhe nëse Apple do të mbante çdo aspekt tjetër të SE-së së re identike me hardware-in 2020, ka të ngjarë që shtimi i 5G ose do të thotë që klientët të detyrohen të paguajnë më shumë ose Apple të pranojë më pak fitim (nëse jo të dyja).

Ka precedent edhe për atë lloj rritjeje çmimi: kur Apple shtoi 5G me iPhone 12, ai ngriti çmimin e modelit bazë të iPhone 12 në 699 dollarë, nga çmimi standard i iPhone 11 me çmimin 649 dollarë (edhe pse ka të ngjarë që përmirësimet e tjera, si një ekran OLED, mund të ketë ndikuar në këtë).

5G mund të godasë klientët edhe në një mënyrë tjetër: jetëgjatësia e baterisë. iPhone SE 2020 lufton me jetëgjatësinë e baterisë, me një bateri 1,821 mAh që trashëgoi nga iPhone 8 (me të cilin ndan një dizajn). Kjo është dukshëm më e vogël se bateria 2,227 mAh në iPhone 12 mini, dhe 12 mini tashmë ka luftuar për të mashtruar lidhjen 5G dhe një ditë të plotë përdorimi. Një bateri më e vogël dhe një radio 5G më e zbrazët nuk do të shkojne mirë për SE 2022 – duke supozuar se Apple mban të njëjtin dizajn të gjerë si modeli i 2020-ës.

Burimi: The Verge