Kalifornia do të vendosë panele diellore mbi kanale për të luftuar dy kërcënime njëkohësisht

Turlock Irrigation District, një ujësjellës dhe operator i shpërndarjes së energjisë elektrike në Kaliforninë qendrore do të instalojë një rrjet, të parë të këtij lloji të paneleve diellore në kanalet e ujit. Turlock Irrigation District (TID) ka siguruar një grant prej 20 milionë dollarësh nga shteti për të ndjekur projektin e parë në vend, i cili mund t’i shërbejë një objektivi të dyfishtë të dobishëm: të krijojë energji të rinovueshme dhe të kursejë pak ujë në proces.

Projekti Nexus bazohet në një analizë të botuar vitin e kaluar në Nature Sustainability, e cila vendos disa shifra reale pas idesë se panelet diellore mbi kanale mund të bëjnë diçka të mirë. Një pjesë e madhe e ujit që kalon në Kaliforni përshkon rrugën e saj nëpër 6,437 kilometra të kanaleve të hapura të shpërndarjes së shtetit që përfshijnë sistemin e ujësjellësit, duke transportuar furnizimin me ujë nga malet e Sierra Nevada dhe pjesët veriore të shtetit në rezervuarë, liqene, hidrocentrale dhe ferma. Furnizimi me ujë në shtet është tashmë nën kërcënime serioze të dyfishta nga mbipërdorimi dhe ndryshimet klimatike, kështu që çdo pikë ka rëndësi. Dhe këto kanale të ekspozuara kanë një të metë serioze: lejojnë që një pjesë e atij uji të çmuar të avullojë.

Mbulimi i të gjitha kanaleve në shtet me panele diellore, zbuloi analiza e vitit të kaluar, mund të kursejë 63 miliardë litra ujë në vit – rreth sasisë së nevojshme për të ujitur 50,000 hektarë tokë bujqësore ose për të furnizuar 2 milionë njerëz me nevojat e tyre për ujë. (Kalifornia ka 9 milionë hektarë tokë bujqësore, kështu që ky ujë i kursyer nuk është saktësisht një ilaç për mbipërdorimin e ujit të shtetit – por në një thatësirë, çdo pikë vlen.) Ato panele, llogaritën autorët e studimit, mund të furnizojnë 13 gigavat energji diellore, rreth një e gjashta e nevojave totale të shtetit për energji. Efekti ftohës i ujit, nga ana tjetër, mund të ndihmojë në mbajtjen e këtyre paneleve diellore të funksionojnë në mënyrë më efektive, pasi panelet diellore humbasin njëfarë efikasiteti në ditët shumë të nxehta.

Ky projekt do të mbulonte vetëm dy segmente të vogla kanalesh në kontenë Stanislaus jashtë Modestos, duke gjeneruar, tha shoqëria, energji të mjaftueshme për rreth 100,000 shtëpi. Por TID tha se prova, e planifikuar të fillojë ndërtimin këtë vjeshtë dhe të përfundojë në vitin 2024, ka për qëllim të shërbejë si “provë e konceptit” se si funksionojnë panelet dhe sa kushton instalimi dhe mirëmbajtja, me idenë për të zgjeruar ide në fusha të tjera të shtetit.

Burimi: Gozmodo