Kaq ishte trajtimi i veçantë për politikanët nga Facebook

Ndryshimi i raportuar vjen pasi bordi i mbikëqyrjes së Facebook tha se të njëjtat rregulla duhet të zbatohen për të gjithë përdoruesit.

Facebook thuhet se po planifikon t’i japë fund një politike që përjashton në mënyrë efektive politikanët nga rregullat e moderimit të përmbajtjes. Të enjten The Verge raportoi se kompania e mediave sociale pritet të shpallë politikën e saj të re ditën e premte. Ndryshimi vjen ndërsa Facebook përballet me kritika në rritje, nga gazetarët, ligjvënësit dhe punonjësit e tij, për lejimin e udhëheqësve dhe politikanëve botërorë të përdorin platformën e tij për të përhapur dezinformata, për të shuar kritikat dhe për të ngacmuar kundërshtarët. Kompania pritet gjithashtu të njoftojë një përgjigje në bordin e saj të pavarur të mbikëqyrjes, i cili kohët e fundit këshilloi që llogaria e Donald Trump në Facebook nuk duhet të rikthehet dhe vendosën që pezullimi i Donald Trump do të zgjasë të paktën 2 vjet. Platforma e pezulloi llogarinë e Trump pasi ish-presidenti ndau postime në të cilat ai lavdëronte protestuesit që sulmuan kryeqytetin amerikan në trazirat vdekjeprurëse të 6 janarit.

Bordi gjithashtu tha që krerët e shteteve dhe zyrtarët qeveritarë mund të kenë një fuqi më të madhe për të shkaktuar dëm. Facebook nuk pranoi të komentonte. Platformat e mediave sociale si Facebook dhe Twitter kanë pretenduar prej kohësh që kompanitë nuk duhet të censurojnë atë që ndajnë politikanët. Megjithëse ka ndërmarrë disa hapa për të frenuar dezinformatet e ndara nga udhëheqës të caktuar në SHBA, mes një vëzhgimi të shtuar.

The Guardian raportoi në prill se platforma “në mënyrë të përsëritur ka dështuar të marrë masa në kohë kur u paraqiten prova të manipulimit të shfrenuar dhe abuzimit të mjeteve të saj nga udhëheqësit politikë në të gjithë botën”. Politika që Facebook pritet të njoftojë këtë javë do të ndalojë së nënshtruari postimet nga politikanët në të njëjtin kontroll të pavarur të fakteve që ndajnë burimet e tjera. Sidoqoftë, politika e re do të zgjerojë aftësinë e moderatorit për të zbatuar rregullat e ngacmimit kundër politikanëve, sipas Verge.

Mark Zuckerberg, CEO i Facebook, ka argumentuar gjatë që kompania nuk duhet të policojë fjalimet e politikanëve. Kompania aktualisht përjashton postimet dhe reklamat e politikanëve nga programi i saj i kontrollimit të fakteve të palëve të treta dhe “përjashtimi i saj i vlefshmërisë së lajmeve” lejon postimet e politikanëve që shkelin rregullat në faqe nëse interesi publik tejkalon dëmin, megjithëse Facebook tha se nuk zbatoi lejimin e saj të vlefshmërisë së lajmeve në çështjen Trump.

Burimi: The Guardian