Katër fazat e ciklit të jetës financiare

Two business partnership coworkers analysis strategy with discussing a financial planning graph and company budget during a budget meeting in office room.

Paratë shërbejnë për qëllime të ndryshme në faza të ndryshme të jetës suaj dhe jetës së biznesit tuaj. Nëse jeni pronar biznesi, e dini se ju nevojiten para për arsye të ndryshme në periudha të ndryshme. Pjesë e menaxhimit të pasurisë është të kuptuarit e ciklit të jetës financiare, në mënyrë që të mund të planifikoni më mirë zakonet tuaja të shpenzimeve dhe kursimeve. Pavarësisht nëse jeni pronar biznesi apo individ, cikli i jetës financiare do të duket i ngjashëm, edhe nëse specifikat janë të ndryshme.

Ekzistojnë katër faza kryesore të ciklit financiar me disa elementë që janë disi të rrjedhshëm ndërmjet secilit. Kjo për shkak se qëllimet tuaja kryesore ndryshojnë gjatë gjithë jetës suaj (ose jetës së biznesit tuaj), por shumica e elementeve të ruajtjes së shëndetit financiar ende luajnë një rol në një farë mënyre, pavarësisht se në cilën fazë jeni.

Faza 1: Karriera e hershme

Kur hyni për herë të parë në botën e punës, qoftë si biznes apo si individ, shpesh nuk keni shumë para dhe të gjitha ato para shkojnë për të filluar karrierën tuaj. Keni shpenzime bazë si dhe synime paraprake financiare në mënyrë që të bëheni më të sigurt financiarisht. Kjo është faza ku është e rëndësishme të krijoni një buxhet dhe të mësoni t’i përmbaheni atij, pasi kjo do të krijohet si një aftësi thelbësore ndërsa ecni përpara. Është gjithashtu një kohë e shkëlqyer për të filluar ndërtimin e kredisë duke përdorur një kartë krediti dhe duke paguar faturat në kohë. Kredia e mirë do të jetë një pasuri për ju në vitet e mëvonshme kur dëshironi të bëni diçka si blerja e një shtëpie ose marrja e një kredie për biznesin tuaj.

Faza 2: Rritja e pasurisë

Pasi të keni punuar për disa vite, të ardhurat tuaja gradualisht do të fillojnë të rriten. Kjo është një pjesë e rëndësishme e rritjes së pasurisë suaj. Rritja e të ardhurave ju jep më shumë mundësi për të ndërtuar kursimet tuaja si dhe për të filluar portofolin tuaj të investimeve. Edhe nëse nuk keni ende shumë për të investuar, ju po krijoni skenën për të ardhmen kur shpresojmë se mund të filloni t’i ndërtoni ato investime. Kur investoni, është e rëndësishme të siguroheni që të diversifikoni investimet tuaja, që do të thotë të mos vendosni të gjitha paratë tuaja në një ose dy llogari të të njëjtit lloj. Ju dëshironi disa llogari që kanë ndoshta fitime më të larta, por rrezik më të lartë, si dhe llogari të tjera që mund të fitojnë më pak, por janë më të sigurta. Një planifikues financiar mund t’ju ndihmojë jashtëzakonisht shumë për t’ju ndihmuar të filloni me portofolin tuaj të investimeve.

Gjatë kësaj faze, është një kohë e mirë për të bërë një listë të synimeve financiare afatshkurtra dhe afatgjata dhe për të punuar drejt tyre. Nëse dëshironi të blini pasuri të paluajtshme, të udhëtoni, të ndërtoni fonde për kolegjin e fëmijëve tuaj, të planifikoni të zgjeroni biznesin tuaj ose ndonjë qëllim tjetër madhor të jetës apo biznesit, ju duhet të dini se për çfarë po planifikoni dhe më pas të keni një strategji se si do të arrijë financiarisht. Mos harroni të filloni të planifikoni edhe për daljen në pension. Nuk është kurrë herët për të filluar llogarinë e pensionit; në fakt, sa më herët të filloni, aq më shumë kohë do të ketë llogaria juaj të rritet.

Faza 3: Menaxhimi dhe mbrojtja e pasurisë

Në këtë fazë, shpresojmë se do të keni grumbulluar mjaftueshëm pasuri dhe tani ju duhet të gjeni mënyrën më të mirë për ta mbrojtur atë dhe për ta ushqyer atë që të vazhdojë të rritet. Ka shumë rrugë të ndryshme që mund të merrni për të menaxhuar pasurinë tuaj dhe një këshilltar financiar mund të jetë i paçmuar këtu. Shpenzimet tuaja gjithashtu ka të ngjarë të jenë rritur dhe mund të keni disa vartës, kështu që do t’ju duhet të vazhdoni buxhetin duke menaxhuar gjithashtu investimet dhe kursimet tuaja. Qëllimet tuaja të jetës dhe të biznesit mund të ndryshojnë me kalimin e kohës, dhe planet dhe zakonet tuaja financiare duhet të kenë njëfarë fleksibiliteti për të përmbushur ato qëllime ose rrethana në ndryshim. Përsëri, këshilltari juaj financiar do t’ju ndihmojë të lundroni në këto ndryshime në mënyrë që të qëndroni në rrugën e duhur me sigurinë tuaj financiare.

Faza 4: Shpërndarja e pasurisë dhe pensioni

Kur dilni në pension, nuk po fitoni më të ardhura, kështu që aftësitë buxhetore që keni ndërtuar që në fillimet e karrierës suaj, hyjnë kryesisht në lojë edhe një herë. Shpresojmë që ju i keni shpenzuar vitet tuaja të punës duke grumbulluar pasuri dhe duke ndërtuar portofolin tuaj të investimeve në mënyrë që të mund të gëzoni daljen në pension me pak stres financiar. Këshilltari juaj financiar mund të vazhdojë t’ju ndihmojë të planifikoni se si t’i përdorni paratë nga investimet tuaja dhe si t’i buxhetoni më mirë paratë tuaja për t’ju qëndruar sa më gjatë që të jetë e mundur. Kjo është gjithashtu koha kur do të dëshironi të përditësoni testamentin tuaj (ose të shkruani një, nëse nuk e keni bërë ende) dhe të planifikoni pasurinë tuaj.

Nëse i qaseni jetës suaj të punës duke pasur parasysh këto faza financiare, kjo do t’ju ndihmojë të drejtoni energjitë tuaja në mënyrë të përshtatshme drejt qëllimeve të ndryshme të secilës fazë. Duke vepruar kështu do t’ju mbajë më të organizuar dhe më të përgjegjshëm financiarisht.

Burimi: DeSantis, Kiefer, Shall & Sarcone, LLP