Kërkimi i jetës aliene është prioriteti kryesor i astronomëve gjatë 10 viteve të ardhshme

Kërkimi i jetës aliene është prioriteti kryesor i astronomëve në dhjetë vitet e ardhshme, sipas një raporti të madh të sponsorizuar nga NASA.

Njerëzimi duhet të vazhdojë të kërkojë për botë që mund të jenë shtëpia e llojeve të tjera të jetës, zbuloi sondazhi kryesisht i astronomëve amerikanë, siç katalogohet në një raport të botuar sot nga Akademia Kombëtare e Shkencave, Inxhinierisë dhe Mjekësisë.

Ai vuri në dukje se ne kemi bërë tashmë “përparim të jashtëzakonshëm” në gjetjen e ekzoplaneteve dhe vëzhgimin e tyre. Qëllimi përfundimtar do të ishte të bëni fotografi të botëve të tjera që mund të jenë si Toka. “Jeta në Tokë mund të jetë rezultat i një procesi të përbashkët, ose mund të kërkojë një grup rrethanash kaq të pazakonta që ne të jemi të vetmet qenie të gjalla brenda pjesës sonë të galaktikës, apo edhe në univers. Secila përgjigje është e thellë”, thuhet në raport. “Dekadat e ardhshme do ta vendosin njerëzimin në një rrugë për të përcaktuar nëse jemi vetëm”.

Sondazhi gjithashtu bëri thirrje për më shumë punë për të shqyrtuar vrimat e zeza, yjet neutron, galaktikat dhe universin.

Dhe vuri në dukje mungesën e dukshme të diversitetit midis atyre që punojnë në projektet e astronomisë, duke sugjeruar që NASA duhet të shikojë përbërjen demografike të ekipeve kur të vendosë se çfarë kërkimi do të vazhdojë.

Sondazhi bëhet çdo 10 vjet dhe merr të dhëna nga një numër i madh i shkencëtarëve me bazë në SHBA.

Ai ndihmon në përcaktimin e prioriteteve dhe rekomandimeve që do të udhëheqin astronominë dhe kërkimin planetar në vitet në vijim.

Raporti i fundit rekomandon që NASA të krijojë një zyrë të re për të mbikëqyrur observatorët hapësinorë dhe misionet e mbivendosura në dekadat e ardhshme.

Së pari duhet të jetë një teleskop që është dukshëm më i madh se Teleskopi Hapësinor Hubble, i cili do të ishte në gjendje të dallonte planetët që janë 10 miliardë herë më të zbehtë se yjet e tyre, thuhet në raport. Pasi të jenë gati teknologjitë e nevojshme, ky teleskop mund të jetë gati për t’u nisur në vitet 2040 për rreth 11 miliardë dollarë, i ndjekur nga mega-observatorë të tjerë në miliarda dollarë.

Por raporti theksoi gjithashtu nevojën për misione më të vogla, më modeste. Lëshimi i një anije kozmike në dekadë me një kapak kostoje prej 1.5 miliardë dollarësh, tha ai, balancon shkencën me kohën.

Raporti vuri në dukje kërcënimin në vitet e kaluara të tejkalimeve të kostove dhe vonesave në projektet e mëdha. Për shkak të shpërthimit përfundimisht muajin e ardhshëm, teleskopi hapësinor James Webb i udhëhequr nga NASA – i krijuar për të skanuar universin e hershëm dhe për të eksploruar atmosferat e botëve të tjera – është një shembull kryesor i kësaj. Megjithatë, nisja e tij premton të jetë “një rast i rëndësishëm që do të formësojë rrjedhën e astronomisë dhe astrofizikës në dekadat e ardhshme”, vuri në dukje raporti.

Raporti – i sponsorizuar nga NASA, Fondacioni Kombëtar i Shkencës, Departamenti i Energjisë dhe Forcat Ajrore – vuri në dukje se sondazhi u krye gjatë një krize shëndetësore. Ndërsa pandemia ka nënvizuar rëndësinë e shkencës, “ndikimet përfundimtare ekonomike dhe sociale të pandemisë mbeten të paqarta, duke shtuar pasigurinë e peizazhit të ardhshëm”.

Raporti i kërkoi NASA-s, Fondacionit Kombëtar të Shkencës dhe Departamentit të Energjisë që të trajtojë ngacmimin dhe diskriminimin “si forma të sjelljes së keqe shkencore”, të shtojë më shumë diversitet në nivelet e larta të saj dhe të marrë parasysh diversitetin kur financon një projekt.

Burimi: The Independent