Vaksina e HPV redukton kancerin e qafës së mitrës me gati 90%

Vaksina e papillomavirusit njerëzor, ose HPV, po zvogëlon rastet e kancerit të qafës së mitrës me gati 90%, tregojnë të dhënat e para të botës reale.

Cancer Research UK i përshkroi gjetjet si “historike” dhe tha se kjo tregonte se vaksina po shpëtonte jetë.

Pothuajse të gjitha kanceret e qafës së mitrës shkaktohen nga viruset dhe shpresa është se vaksinimi mund ta eliminojë sëmundjen. Studiuesit thanë se suksesi nënkuptonte se ata që ishin vaksinuar mund të kenë nevojë gjithashtu për shumë më pak teste të lyerjes së qafës së mitrës.

Kanceri i qafës së mitrës është kanceri i katërt më i zakonshëm tek gratë në mbarë botën, duke vrarë më shumë se 300,000 çdo vit.

Në përgjithësi, studimi vlerësoi se programi HPV ka parandaluar rreth 450 kancere dhe 17,200 parakancerogjene.

Prof Sasieni – një nga studiuesit në King’s College në Londër – tha se kjo ishte “vetëm maja e ajsbergut” sepse të vaksinuarit ishin ende të rinj për t’u prekur nga kanceri, kështu që numrat do të rriteshin vetëm me kalimin e kohës.

Burimi: Pubity latest