Ja sa para do të kishit nëse do të investonit 1000 dollarë në Tesla 1, 5 dhe 10 vjet më parë

Aksionet e Tesla-s po kalojnë një muaj të mrekullueshëm, pavarësisht disa pengesave të kohëve të fundit, duke përfshirë disa probleme në softwaren ndihmës së shoferit dhe konfuzionin nëse Hertz ka nënshkruar vërtet një marrëveshje me prodhuesin e automjeteve elektrike për të blerë 100,000 automjete.

Aksionet e Tesla janë rritur më shumë se 50% që nga fillimi i tetorit, dhe kapitali i tregut të kompanisë është rritur në më shumë se 1.2 trilion dollarë. Ajo kaloi vetëm Toyota-n, tani prodhuesi i dytë më i madh i automjeteve për sa i përket kapitalit të tregut. Tani Tesla është gati 900 miliardë dollarë më e vlefshme.

Ekspertët si Jim Cramer i CNBC e kanë përshkruar aksionin si “duke u rritur pafundësisht pa asgjë”.

Nëse do të kishit investuar në Tesla nëntorin e kaluar, kur vlente pak më shumë se 400 dollarë për aksion, do t’i kishit trefishuar paratë tuaja. Një investim prej 1000 dollarësh më 2 nëntor 2020 do të vlente rreth 2940 dollarë, që përfaqëson një kthim prej 193%, sipas llogaritjeve të CNBC të bëra mëngjesin e së mërkurës.

Çmimi i aksionit të Tesla, dekada e fundit

Po të ktheheshim edhe disa vite prapa, fitimi yt është edhe më i madh. Pesë vjet më parë, më 2 nëntor 2016, Tesla tregtohej me rreth 38 dollarë për aksion. Një investim prej 1,000 dollarësh atëherë do të ishte rritur 3,025% dhe do të kishte vlerë rreth 31,286 dollarë që nga mëngjesi i së mërkurës. Gjatë të njëjtës periudhë kohore, indeksi S&P 500 do t’ju kishte dhënë një fitim prej 142.4%.

Një investim prej 1,000 dollarësh në Tesla në nëntor 2011 do të vlente pak më shumë se 204,000 dollarë tani. Çmimi i aksioneve është rritur nga 5,74 dollarë në 1,229 dollarë gjatë këtyre 10 viteve. Ky është një kthim më shumë se 20,000%. Një investim i ngjashëm në S&P 500 do t’ju kishte dhënë një kthim prej 357.4%.

Por kjo nuk do të thotë se S&P është një investim më i keq. Në fakt, shumica e ekspertëve, duke përfshirë investitorin legjendar Warren Buffett, thonë se është vendi më i mirë për shumicën e njerëzve për të vendosur paratë e tyre sepse mban çdo aksion në indeks, duke e bërë atë të diversifikuar automatikisht.

Në vend që të përpiqeni të mposhtni tregun, fondet e indeksit ju lejojnë të vazhdoni me të. Dhe për shkak se tregu i aksioneve është rritur historikisht në vlerë me kalimin e kohës, këto fonde me kosto të ulët konsiderohen investime relativisht të sigurta dhe të besueshme.

Pavarësisht rritjes masive të aksioneve të Tesla-s, çdo aksion individual mund të performojë më mirë ose më dobët dhe kthimet e kaluara nuk parashikojnë rezultatet e ardhshme.

Burimi: CNBC