Kina do të rrisë shpenzimet e mbrojtjes me 7.2%

Kina do të rrisë shpenzimet e mbrojtjes këtë vit me 7.2% në 1.56 trilion juanë (230 miliardë dollarë), sipas një drafti të publikuar të dielën nga Ministria e Financave.

Buxheti i mbrojtjes i Kinës u rrit me 7.1% vitin e kaluar në 1.45 trilion juanë, më shpejt se rritja prej 6.8% në 2021 dhe rritja me 6.6% në 2020, sipas të dhënave zyrtare.

Në vitin 2019, shpenzimet e mbrojtjes së Kinës u rritën me 7.5% në 1.19 trilion juanë.

Në një raport të veçantë të dielën për punën e qeverisë, kryeministri Li Keqiang nuk përmendi luftën Rusi-Ukrainë. “Ne duhet të qëndrojmë të përkushtuar ndaj një politike të jashtme të pavarur paqeje”, thuhet në raport.

Raporti i punës bëri thirrje për “hapa të vendosur për të kundërshtuar “pavarësinë e Tajvanit” ndërsa i qëndronte thirrjes së Pekinit për “ribashkim paqësor”.

Tajvani është një ishull i vetëqeverisur në mënyrë demokratike që Pekini pretendon se është pjesë e territorit të tij.

Qeveria e SHBA-së në dhjetor autorizoi mbi 800 miliardë dollarë shpenzime për mbrojtjen për vitin fiskal që përfundon më 30 shtator 2023. Përveç inflacionit të brendshëm, plani i shpenzimeve vuri në dukje nevojën për të kundërshtuar aftësitë ushtarake kineze dhe ruse.

Kjo është dukshëm më e lartë se vitet e mëparshme.

Në vitin fiskal 2022, SHBA shpenzoi 767 miliardë dollarë, ose 12% të buxhetit të saj, për mbrojtjen kombëtare, sipas të dhënave të Thesarit. Kjo ishte rreth 2% më shumë se 755 miliardë dollarët e shpenzuar në vitin 2021, treguan të dhënat.

Burimi: CNBC