Kur bëhet fjalë për tranzicionin e energjisë, një analist e sheh tregun duke bërë një gabim të madh

Ritmi i ndryshimit në botën moderne është shpesh i shpejtë dhe marramendës. Teknologjitë që duken integrale për jetën tonë, mund të bëhen të tepërta dhe të parëndësishme, në atë që duket si një çast.

Energjia është një sektor ku inovacioni dhe idetë e reja kanë një rëndësi të madhe, pasi vendet dhe kompanitë përpiqen të gjejnë mënyra për t’u zhvendosur në një shoqëri të bazuar në burime të rinovueshme si era dhe dielli dhe jo karburantet fosile si qymyri, nafta dhe gazi natyror.

Gjatë një paneli diskutimi në Forumin Ekonomik Botëror të javës së kaluar në Davos, Zvicër, një analist shprehu frikën e tij se tregu nuk dukej se kishte mësuar nga revolucionet e tjera teknologjike.

Thomas Hohne-Sparborth, kreu i kërkimit të qëndrueshmërisë në Lombard Odier, theksoi ndryshimet e mëdha që po ndodhin në fushën e teknologjive me karbon të ulët dhe zero dhe, si rrjedhojë, në shoqërinë më të gjerë.

“Ne kemi parë revolucione industriale të së kaluarës, duke përfshirë tranzicionet e kaluara të energjisë,” tha Hohne-Sparborth. “Ajo që ne po shohim realisht tani është transformimi i plotë i të gjithë ekonomisë sonë.”

“Ana e kërkesës së ekonomisë sonë, mënyra se si ne i fuqizojmë automjetet, mënyra se si ngrohim ndërtesat tona, mënyra se si e përdorim energjinë në industri – të gjitha këto duhet të transformohen.”

Ne ishim, tha Hohne-Sparborth, “duke parë nevojat për investime në triliona dollarë”.

Kur bëhet fjalë për tranzicionin e energjisë, shumat që diskutohen janë vërtet të rëndësishme. Vitin e kaluar, raporti “World Energy Outlook 2022” i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë tha se investimet në energjinë e pastër mund të jenë në rrugën e duhur për të kaluar 2 trilion dollarë në vit deri në vitin 2030, një rritje prej mbi 50% krahasuar me sot.

Ndërsa diskutimi në Davos – i cili u moderua nga Joumanna Bercetche i CNBC – përparoi, Hohne-Sparborth u pyet nëse energjia e pastër tani ishte e përballueshme në shkallën e kërkuar.

Përgjigja për këtë pyetje ishte, u përgjigj ai, “duke u zhvendosur shumë shpejt, dhe sot do të thosha, po, është bërë burimi më i lirë i energjisë”.

Ajo që mendoj se tregu në përgjithësi po nënvlerëson është thjesht ritmi me të cilin po shpaloset ky tranzicion,” shtoi ai, duke shpjeguar se mund të nxirren mësime nga historia.

“Ne kemi bërë disa punë duke parë revolucionet teknologjike të kaluara, qoftë adoptimi i anijeve me avull, i telefonave celularë – ndonjë pjesë e teknologjisë së re të infrastrukturës.”

Të gjitha këto tranzicione, argumentoi Hohne-Sparborth, “priheshin të ndiqnin një model shumë të ngjashëm. Ato shpalosen shumë ngadalë… dhe më pas tranzicioni përfundon në një hark kohor prej 10 deri në 20 vjet.”

“Megjithatë, nëse shikoni sot se çfarë po parashikon tregu – sa kohë do të na duhet për të elektrizuar ndërtesat tona, për të elektrizuar flotat tona të automjeteve – afatet kohore janë ende shumë më të gjata.”

Për Hohne-Sparborth, nuk dukej se po e kalonte këtë, “kur shfaqet një teknologji e re, superiore, që bëhet konkurruese me koston, ajo shpërndarje mund të ndodhë shumë shpejt”.

Ndryshimi dramatik

Gjithashtu u shfaq në panelin e CNBC, Andrés Gluski, CEO i firmës energjetike AES.

Ajo që ne po përballemi është një ndryshim dramatik,” tha ai, duke shtuar se burimet e rinovueshme tani përfaqësojnë “formën më të lirë të energjisë, në shumicën e rasteve”.

“Problemi është kapaciteti – si i mbani dritat ndezur 24/7 – dhe këtu duhet të përdorni bateritë litium-jon në baza ditore.”

Duke zgjeruar pikën e tij, ai vazhdoi të theksojë rëndësinë e adoptimit të një sërë teknologjish.

“Për të arritur me të vërtetë një dekarbonizim të plotë, ne do të kemi nevojë për hidrogjen të gjelbër, ndoshta do të kemi nevojë për bërthama të vogla modulare, etj.”

“Dhe unë gjithashtu pajtohem shumë se ajo që na nevojitet është që burimet e rinovueshme të jenë më shumë sesa thjesht konkurruese – thjesht më mirë në mënyrë që të ulim kostot [dhe] të barabarta në cilësi.”

“Dhe kjo është sinqerisht ajo që sektori i korporatave po kërkon shumë, dhe shumë konsumatorë.”

Burimi: CNBC