Ky shtet evropian është më i shtrenjti për të jetuar dhe punuar jashtë vendit

Nëse jeni një emigrant që jeton në Hong Kong, Zurich ose Gjenevë, jeta po ju kushton më shumë se kudo tjetër në planet, sipas Anketës së Kostos së Jetesës 2022, një raport vjetor nga firma konsulente Mercer.

Hong Kongu është renditur për herë të katërt në pesë vjet si qyteti më i shtrenjtë në botë për emigrantët, i ndjekur nga katër qytete zvicerane: Zurich, Gjeneva, Bazel dhe Berna.

Ankaraja, kryeqyteti i Turqisë, mbylli renditjen e 227 qyteteve si më të përballueshmet në botë për emigrantët.

Top 10 qytetet më të shtrenjta për emigrantët

Euronews

Nëse jeni në Evropë dhe kërkoni një qytet më të lirë për të jetuar, shikoni në lindje: Ankaraja ndiqet nga Bishkek në Kirgistan (e 226-ta), Dushanbe në Taxhikistan (e 225-ta) dhe Islamabad dhe Karaçi në Pakistan (e 224-ta dhe 223-ta).

Kryeqyteti i Danimarkës Kopenhagen është qyteti më i shtrenjtë për emigrantët në Nordikët, duke u renditur i 11-ti në nivel global, ndërsa kryeqyteti suedez Stokholm është më i përballueshëm, duke zbritur në vendin e 87-të në 2022.

Ku takohen kostoja e jetesës me cilësinë e jetesës?

Është interesante se dy nga qytetet më të shtrenjta në botë për emigrantët, Zurich dhe Gjeneva, janë gjithashtu në top pesëshen e Indeksit Global të Jetësimit, një raport vjetor nga The Economist Intelligence Unit (EIU) që vlerëson se cilat qytete në mbarë botën ofrojnë kushtet më të mira të jetesës.

Mercer gjithashtu analizoi korrelacionin midis Indeksit të Kostos së Jetesës dhe Indeksit të Cilësisë së Jetesës për një listë të përzgjedhur të qyteteve globale.

Vendet me fat me koston më të ulët të jetesës, por me cilësinë më të lartë të jetesës janë Vankuveri dhe Toronto në Kanada, Stokholmi në Suedi, Lisbona në Portugali dhe Frankfurt në Gjermani.

Nga ana tjetër, Hong Kongu u zbulua se kishte koston më të lartë të jetesës, por një cilësi më të ulët të jetesës se shumë vende të tjera.

Raporti i Mercer konkludoi gjithashtu se vendet me kosto më të lartë jetese dhe cilësi të jetesës priren të renditen më lart për eko-miqësore.

Si llogaritet indeksi i kostos së jetesës

Renditja e qyteteve të Mercer’s Cost of Living bazohet në hulumtimin e vetë grupit, i cili kryhet dy herë në vit dhe përfshin mbi 400 qytete në mbarë botën.

Anketa nxjerr në pah treguesit kryesorë ekonomikë si luhatjet e monedhës, inflacioni i kostos dhe paqëndrueshmëria e çmimeve të akomodimit.

Ai gjithashtu pasqyron çmimet e mbi 200 artikujve nga kategori të tilla si shërbimet e banimit, kujdesi personal, çlodhja dhe argëtimi, transporti, alkooli dhe duhani.

Kriza e kostos së jetesës

Ashtu si me shumicën e gjërave gjatë dy viteve të fundit, raporti i kostos së jetesës për vitin 2022 është ndikuar dukshëm nga pandemia COVID-19 dhe lufta në Ukrainë, e cila ka nxitur inflacionin në qiell dhe paqëndrueshmërinë në tregje.

Inflacioni vjetor në 19 vendet e eurozonës arriti një rekord prej 8.6 për qind në qershor, duke kaluar 8.1 për qind të regjistruar në maj, sipas shifrave të fundit të publikuara të premten nga Eurostat, agjencia e statistikave të Bashkimit Evropian.

Burimi: Euronews