Ky start-up kaloi nga 200 dollarë në vlerën e mbi 6 miliardë dollarëve në vetëm 6 vjet

Në vetëm gjashtë vjet firma softuerike Personio është bërë një nga startup-et më të vlefshme në Europë, me vlerë 6.3 miliardë dollarë.

Por CEO Hanno Renner kujton një kohë kur fondi ishte i ngushtë për kompaninë.

Duke folur për CNBC, Renner kujtoi se si biznesit i kishte mbetur vetëm 200 euro (226 dollarë) në llogarinë bankare të kompanisë përpara se të merrte financimin e parë real.

Renner bashkëthemeloi Personio në Mynih, Gjermani, në 2015 me Roman Schumacher, Arseniy Vershinin dhe Ignaz Forstmeier. Të katër u takuan ndërsa studionin në Qendrën për Teknologjinë Digjitale dhe Menaxhimin, një institucion i përbashkët nga dy kolegjet kryesore në Mynih.

Ideja për Personio, e cila është e përqendruar në shërbimin e bizneseve të vogla dhe të mesme, erdhi pasi ata dëgjuan se si një mik i tyre po luftonte për të menaxhuar proceset e burimeve njerëzore në kompaninë ku ai punonte si shef i teknologjisë, sepse nuk kishte software-in e nevojshëm.

Pra, të katërt vendosën të krijojnë një zgjidhje. Si studentë, ata nuk kishin një zyrë, kështu që punonin kudo që të gjenin hapësirë ​​në kolegj për të ndërtuar produktin e parë softuerik të Personio. Ata grumbulluan çdo kursim që kishin për të ndihmuar me shpenzimet.

Pasi morën klientët që paguanin për të përdorur atë pjesë të parë të software-it, ata përdorën të ardhurat për të blerë licencat e tyre të para të software-it, për të dhënë me qira një hapësirë ​​të vogël zyre dhe për të punësuar një numër të vogël punonjësish.

Më pas, në korrik 2016, Personio mblodhi 2.1 milionë euro në një raund financimi fillestar, me investitorë duke përfshirë Global Founders Capital, i cili ka mbështetur kompani si LinkedIn dhe Facebook, i cili së fundmi u riemërua si Meta.

Renner tha se përpara se Personio të merrte financimin e parë, themeluesit duhej të siguroheshin se kishin paguar çdo faturë të papaguar, të cilën ai shpjegoi se ishte një kusht standard i marrëveshjeve për mbledhjen e fondeve.

Ai tha: “Ende kam një pamje të ekranit nga ajo llogari bankare: Ne kishim nja dy 100 euro të mbetura në llogarinë bankare përpara se të merrnim financimit tonë të parë, që ishte 2 milionë [euro] në atë kohë, por ishte vërtet interesante se si po ia dilnim deri atëherë.

Situata financiare e Personio ka ndryshuar në mënyrë dramatike që atëherë. Në raundin e fundit të financimit E, të shpallur në tetor, Personio mblodhi 270 milionë dollarë dhe u vlerësua në 6.3 miliardë dollarë. Kjo është një rritje mjaft e madhe për kompaninë, pasi është vlerësuar në 1.7 miliardë dollarë në janar në raundin e saj të serisë D të investimeve.

Në total, Personio tani ka mbledhur më shumë se 500 milionë dollarë nga investitorët.

Dhe ndryshe nga kur ishte një start-up i ri në vitin 2016, Personio tha se kishte ende “rezerva të konsiderueshme” nga raundi i tij i investimit në janar, kur financimi i fundit u njoftua muajin e kaluar.

Grupi më i fundit i financimit po përdoret për të zhvilluar kategorinë e tij më të re të software-it, të quajtur People Workflow Automation (Automatizimi i rrjedhës së punës së njerëzve). Kjo synon të heqë barrierat e software-it midis HR dhe departamenteve të tjera të kompanisë, për shembull, nëse detyra të ndryshme duhet të kryhen në pjesë të ndryshme të një biznesi kur punësoni një punonjës.

Rivalët e Personio përfshijnë kompani të tjera fillestare të software-ve të HR si Hibob, si dhe operatorë më të mëdhenj si SAP dhe Salesforce.

“Nuk ka të bëjë me të qenit shef”

Drejtimi i një biznesi software-sh shumë miliardë dollarësh duket se është i ndryshëm nga puna e Renner-it me kohë të pjesshme si kapiten jahti ndërsa ishte në kolegj.

Renner tha se ai kishte pasur gjithmonë një pasion për lundrimin. Si student kolegji, ai nuk kishte mundësi ta ndiqte si hobi me paratë e tij, kështu që vendosi të merrte liçencën e mjeshtrit të jahteve. Kjo i mundësoi atij të bëhej kapiten dhe të paguhej gjatë pushimeve të kolegjit për të vozitur varkat nëpër botë, gjë që e ndihmoi edhe të financonte studimet.

Por nuk ishte e gjitha argëtuese dhe magjepsëse. Të komandosh një varkë mund të jetë “punë intensive dhe më e vështirë se sa mendojnë shumica e njerëzve”, tha Renner, duke pasur parasysh se ai ishte përgjegjës për ekuipazhin dhe të ftuarit.

Ai nivel përgjegjësie në drejtimin e një ekuipazhi e ndihmoi atë të përgatitej për rolin e CEO, në kuptimin e njohjes së rëndësisë së marrjes së kontributit në bord nga punonjësit e tij.

Megjithatë, për Renner ndërtimi i një kompanie “nuk do të thotë të jesh shef apo të jesh shef i dikujt”, tha ai, duke shpjeguar se donte të inkurajonte një “nivel pronësie” midis punonjësve të Personio.

Renner tha se ai donte të sigurohej që punonjësit të jenë “të fuqizuar për të marrë vendimet e duhura dhe të fuqizuar për të vepruar si një sipërmarrës”.

Dhe duket qartë se po funksionon, Personio tani ka më shumë se 1,000 anëtarë të stafit, nga 350 punonjës në 2020.

Burimi: CNBC