Lufta në Ukrainë: Qindra mijëra ukrainas janë larguar, ja ku

Më shumë se 874,000 ukrainas ikën në vendet fqinje gjatë javës së parë të pushtimit rus të vendit të tyre, sipas Agjencisë së OKB-së për Refugjatët (UNHCR).

Vendet fqinje të Ukrainës, në pjesën më të madhe vendet anëtare të Bashkimit Evropian, hapën kufijtë e tyre për qytetarët ukrainas më 24 shkurt, ndërsa Rusia nisi sulmin e saj ushtarak.

Nga 874,026 ukrainas që kërkuan strehim në vende të tjera midis 24 shkurtit dhe 1 marsit, më shumë se gjysma shkuan në Poloni me Hungarinë dhe Moldavinë zgjedhjen e dytë dhe të tretë.

Në përgjithësi, vendet anëtare të BE-së mirëpritën të paktën 681,870 refugjatë ukrainas – 69,600 të tjerë ukrainas kërkuan strehim në “vendet e tjera evropiane”, të cilat UNHCR nuk i përmend.

Lexo: Sanksionet e ashpra që po vendosen ndaj Rusisë dhe reagimi i saj

Më shumë se 42,000 ukrainas kanë kaluar ndërkohë kufirin në Rusi gjatë javës së parë të pushtimit. Këto janë në krye të 96,000 njerëzve që evakuuan zonat e kontrolluara nga separatistët në Ukrainën lindore në ditët që çuan në sulm.

Rusia pretendon se dërgoi trupa në Ukrainë për të mbrojtur njerëzit në zonat e kontrolluara nga separatistët në lindje.

Por ajo gjithashtu zhvendosi trupa dhe pajisje në Ukrainë nga jugu, përmes Krimesë dhe nga veriu, përmes Bjellorusisë, duke bombarduar qytete duke që përfshijnë Kharkiv, Kherson, Lviv dhe kryeqytetin Kiev.

Burimi: Euronews