Martin Sorrell: Google, Meta dhe Amazon do të përfitojnë nga lufta në Ukrainë

Martin Sorrell, themelues dhe kryetar i firmës mediatike S4 Capital, beson se lufta në Ukrainë ka potencialin të sjellë përfitime për tre nga firmat më të mëdha të teknologjisë në Amerikë.

Unë jam shumë i sigurtë për gjigantët e teknologjisë … sepse lufta do të ketë një ndikim mbi ta,” tha Sorrell për CNBC në Forumin Ekonomik Botëror në Davos të hënën.

Ai shtoi: “Treshja e madhe – Google (ose Alphabet), Meta dhe Amazon – do të përfitojnë, mendoj, si rezultat i luftës”.

Duke shpjeguar arsyetimin e tij, Sorrell tha: “Mbrojtja do të thotë mbrojtje kibernetike dhe sulm kibernetik, kështu që kompanitë e teknologjisë bëhen vërtet të rëndësishme.”

Sorrell nuk tha saktësisht se si Alphabet, Meta dhe Amazon mund të përfitojnë nga kjo, por të treja kompanitë mburren se sistemet e tyre të sigurisë kibernetike janë lider në botë.

Google dhe Amazon ofrojnë gjithashtu infrastrukturë kompjuterike cloud që qeveritë dhe kompanitë kibernetike mund të shfrytëzojnë në luftën kibernetike.

Lufta në Ukrainë po zhvillohet si në internet ashtu edhe jashtë linje, me hakerë nga secila anë që synojnë infrastrukturën kombëtare të armikut, bizneset, qeveritë dhe qytetarët.

Gjatë javëve të fundit, stoqet e mëdha të teknologjisë kanë rënë në mes të shqetësimeve për inflacionin vazhdimisht të lartë, rritjes së normave të interesit dhe rrezikut të një recesioni global. Tregu i aksioneve Nasdaq ra me 3.8% javën e kaluar, duke rënë për të shtatën javë radhazi. Është humbja më e gjatë për indeksin e teknologjisë në 21 vjet.

I pyetur nëse bota po përballet me një flluskë të dytë, Sorrell tha se tashmë ka pasur një “korrigjim masiv”, duke shtuar se disa njerëz mendojnë se mund të ketë një korrigjim të mëtejshëm prej 5-10%.

Burimi: CNBC