Më shumë se 200 miliardë dollarë fshihen nga i gjithë tregu i kriptove brenda një dite

Bitcoin ra nën 26,000 dollarë për herë të parë në 16 muaj, mes një shitje më të gjerë të kriptomonedhave që fshinë më shumë se 200 miliardë dollarë nga i gjithë tregu në një ditë të vetme.

Çmimi i bitcoin ra deri në 25,919.33 dollarë të enjten në mëngjes, sipas të dhënave të Bitstamp. Kjo shënon herën e parë që kriptomonedha është zhytur nën nivelin e 27,000 dollarëve që nga 26 dhjetor 2020. Bitcoin që atëherë ka ulur disi humbjet e saj dhe u tregtua për herë të fundit me 28,291,48 dollarë, duke rënë 3% në 24 orët e fundit.

Ether, monedha e dytë më e madhe digjitale, arriti në 1,719,73 dollarë për monedhë. Është hera e parë që simboli ka rënë nën shifrën e 2,000 dollarëve që nga korriku 2021. Etheri për herë të fundit u ul 11% me një çmim prej 1,936,07 dollarë.

Investitorët po ikin nga kriptovalutat në një kohë kur tregjet e aksioneve janë zhytur nga nivelet më të larta të pandemisë së koronavirusit nga frika mbi rritjen e çmimeve dhe një perspektivë të përkeqësuar ekonomike. Të dhënat e inflacionit në SHBA të mërkurën treguan se çmimet për mallrat dhe shërbimet u rritën me 8.3% në prill, më i lartë se sa pritej nga analistët dhe afër nivelit më të lartë në 40 vjet.

Gjithashtu ajo çfarë rëndon në mendjet e tregtarëve është rënia e protokollit të luftuar stabilcoin Terra. TerraUSD, ose UST, supozohet të pasqyrojë vlerën e dollarit. Por ajo ra në më pak se 30 cent të mërkurën, duke tronditur besimin e investitorëve në të ashtuquajturën hapësirë ​​të decentralizuar të financave.

Monedhat e qëndrueshme janë si llogaritë bankare të botës së kriptove që mezi rregullohet. Investitorët e monedhës digjitale shpesh u drejtohen atyre për siguri në kohë paqëndrueshmërie në tregje. Por UST, një monedhë stabile “algoritmike” që mbështetet nga kodi dhe jo paratë e gatshme të mbajtura në një rezervë, ka luftuar për të mbajtur një vlerë të qëndrueshme ndërsa mbajtësit u mbyllën masivisht për daljet.

Që nga mëngjesi i së enjtes, UST po tregtohej me rreth 54 cent, ende shumë nën kunjin e synuar prej 1 dollarësh. Luna, një tjetër token Terra që ka një çmim të ndryshueshëm dhe ka për qëllim të thithë goditjet e çmimeve UST, fshiu 97% të vlerës së tij në 24 orë dhe së fundi kishte vlerë vetëm 5 cent — edhe më pak se UST.

Investitorët janë të frikësuar për implikimet për bitcoin. Luna Foundation Guard – një fond i krijuar nga krijuesi i Terra, Do Kwon – kishte grumbulluar bitcoin shumë miliardë dollarësh për të ndihmuar në mbështetjen e UST në kohë krize. Frika është se Luna Foundation Guard shet një pjesë të madhe të zotërimeve të saj të bitcoin për të mbështetur stabilcoinin e saj. Ky është një kumar i rrezikshëm – jo më pak sepse bitcoin është në vetvete një aset tepër i paqëndrueshëm.

Pasojat nga kolapsi i Terra-s çuan në frikën e një infektimi të tregut. Tether, monedha më e madhe e qëndrueshme në botë, gjithashtu ra nën vlerën e saj prej 1 dollarë të enjten, në një moment duke u zhytur në 95 cent. Ekonomistët kanë frikë prej kohësh se tether mund të mos ketë sasinë e nevojshme të rezervave për të forcuar lidhjen e saj të dollarit në rast të tërheqjeve masive.

Burimi: CNBC