Metaverse është zgjidhja e gabuar për problemin e duhur

Ka shumë pluse dhe minuse për t’u lidhur me të tjerët përmes botës së teknologjisë. Ajo që është e mirë për teknologjinë është se ne mund të lidhemi në kohë reale dhe të shohim shprehitë e fytyrës. Ne mund të krijojmë modele, plane dhe analiza të të dhënave në sekonda që do t’i duheshin qenieve njerëzore për të përfunduar.

Megjithatë, ajo që humbet kur komunikojmë përmes teknologjisë është ndjenja dhe të kuptuarit e kontekstit, thellësisë së njerëzve dhe jetës së tyre, si fjalë për fjalë ashtu edhe në kuptimin figurativ. Sfondet dhe cilësimet janë të kufizuara dhe shpesh ndryshohen. Të shihesh në mënyrë dy-dimensionale shpesh përkthehet në ndjesi dy-dimensionale. Personi tjetër është vetëm një fytyrë që lëviz në një ekran.

Ekzistojnë kufizime te komunikimi me video

Ne e kuptojmë se komunikimi vetëm përmes videos ka kufizime. Humbja e lidhjes personale u ndje thellë gjatë izolimit të detyruar të pandemisë. Ne zbuluam se duke mos pasur mundësi për të qenë së bashku personalisht, të paktën kishim mundësinë për të parë dhe folur me të tjerët në kohë reale. Video-konferencat u rritën. Më shumë prej nesh mësuan se si të takoheshin, të planifikonin, të qeshnin dhe madje të qanin së bashku në internet më shpesh se kurrë më parë. Pra, cili është hapi tjetër? A është metaverse?

A është Metaverse përgjigja?

Metaverse është përdorimi i teknologjisë për t’u ndjerë më afër me të tjerët ndërkohë që jeni ende larg. Për shembull, si një video lojë ku mund ta vendosni veten në veprim. Ne krijojmë një botë video në të cilën të gjithë mund të ndërveprojmë me të tjerët në kohë reale – luajmë një lojë ndërsa jemi ulur rreth një tavoline virtuale, mbajmë një takim në një imazh të një zyre, shikojmë një nip duke bërë hapin e parë duke pretenduar se jemi atje. Por, këtu është shqetësimi im kryesor, përsëri nuk është realitet. Pavarësisht se sa të sofistikuar e bëjmë teknologjinë, ajo kurrë nuk do të zëvendësojë ndjenjat dhe lidhjet e të qenit fizik me të tjerët ballë për ballë.

Sot ne shohim dëshirën për atë lidhje fizike. Të qenit personalisht me të tjerët është përgjigja për ndërtimin e lidhjeve njerëzore. Mund të ndihmohet por jo të zëvendësohet nga teknologjia.

Metaverse nuk mund të zëvendësojë lidhjet e vërteta njerëzore

Pasi pashë paraqitjen e planeve për të krijuar një metaverse, jam në ankth për perspektivat për të ardhmen tonë teknologjike. Metaverse propozon të na lëvizë nga shikimi i ekranit në “të qenit në përvojë”.

Por çfarë eksperience? Jo personalisht në kohë reale. Në vend të kësaj, ne mund të ndërtojmë botë të fabrikuara me efekte speciale, përfaqësime të asaj se si do të donim të dukej shtëpia ose hapësira jonë e punës. Ne madje mund të krijojmë përfaqësime të vetes (avatarëve tanë) që nuk janë aspak realiste. Dëshironi të jeni një superhero në takimin tuaj të ardhshëm? Bëjeni atë. Ju mund të krijoni çdo imazh që dëshironi. Dëshironi që të njohurit tuaj të mendojnë se jetoni pranë oqeanit? Ndërtoni pamje të valëve që kalojnë nëpër dritaret e dhomës së ndenjes artificiale pas jush. Ajo është më e mirë se të pranoni se jetoni në një apartament që ka pamje nga një rrugicë.

Lehtësia me të cilën mund të krijojmë botë joreale dhe persona jorealë më shqetëson. Çfarë ndodh kur më në fund mblidhemi personalisht? A do të zhgënjehemi nga realiteti se kush është ai person? A do t’i shmangim ato takime personalisht sepse nuk mund të përmbushim kurrë personalitetin tonë në internet? Dhe nëse qëndrojmë në botën virtuale pa kontekst real, si do ta kuptojmë njëri-tjetrin? Si do të lidhemi në mënyrë empatike? Këto janë shqetësimet e mia për hyrjen në botën e metaversit.

Shijoni dhe vlerësoni teknologjinë, por mbani mend kufijtë e saj

I dua gjërat pozitive që sjell teknologjia në jetën tonë, por shqetësohem se do t’i harrojmë mangësitë. Përdorni teknologjinë për të përmirësuar lidhjet njerëzore, jo për t’i zëvendësuar ato. Kam frikë se krijimi i metaverse rrezikon të zëvendësojë kontaktin njerëzor në kohë reale me ndërveprime të animuara. Jeta reale nuk mund të jetë kurrë një video lojë.

Autorja: Elizabeth A. Segal, Ph.D., është profesoreshë në Shkollën e Punës Sociale në Universitetin Shtetëror të Arizonës.

Burimi: Psychology Today