Microsoft mbyll marrëveshjen për të prodhuar kufje AR për ushtrinë amerikane

Microsoft ka fituar një marrëveshje me vlerë gati 22 miliardë dollarë për të furnizuar ushtrinë amerikane me kufje të realitetit të shtuar (AR) për trupat e saj luftarake.

Kufjet HoloLens 2 të kompanisë janë një ekran i montuar në kokë, i projektuar për aplikime të ndërmarrjeve duke përdorur teknologji të zhvilluar më parë për pajisje të përqendruara tek konsumatori.

HoloLens 2 shfaq imazhe si holografik të mbivendosura në fushën e shikimit në botën reale të përdoruesit, duke synuar të sigurojë informacion të dobishëm (të tilla si udhëzime ose komunikime) dhe të përmirësojë efikasitetin për punëtorët, duart e të cilëve janë të zënë me detyra fizike. HoloLens mund të kontrollohet me gjeste ose komanda zanore.

Kontrata ushtarake do ta shohë Microsoft-in të zhvendoset në fazën e prodhimit të teknologjisë bazuar në HoloLens 2 dhe të mbështetur nga shërbimet e saj kompjuterike cloud Azure. Pentagoni e përshkroi teknologjinë si një “Sistem të Integruar të Shtimit të Vizionit” për të rritur ndërgjegjësimin e ushtarëve për rrethinat e tyre në mënyrë që të zbulojnë objektivat dhe rreziqet.

Sipas ushtrisë amerikane, ushtarët testuan pajisjet vitin e kaluar në Fort Pickett, Virginia. Ai tha se sistemi mund të ndihmojë trupat të fitojnë një avantazh “në fushat e betejës që janë gjithnjë e më urbane, të mbingarkuara, të errëta dhe të paparashikueshme”. Ushtria amerikane së pari filloi të provonte kufjet prototipë përmes një kontrate prej 480 milion dollarë (350 milion £) në 2018 dhe arriti në përfundimin se kjo pajisje mund të kishte aplikime si për stërvitje ashtu edhe për luftime.

Në janar, Kongresi miratoi një projekt-ligj të mbrojtjes i cili do të shkurtonte fondet për skemën e kufjeve; është e paqartë se si qëndron kjo kontratë në lidhje me këtë legjislacion.

Në shkurt, presidenti i Microsoft Brad Smith i tha Komitetit të Shërbimeve të Armatosura të Senatit se kufjet mund të integronin tipare të tilla si shikimi termik i natës, njohja e fytyrës dhe “analiza në kohë reale” për t’u përdorur në luftime. Ai gjithashtu tha se HoloLens mund të ndihmojë në planifikimin e operacioneve të rigjenerimit të pengjeve duke gjeneruar një binjak dixhital të ndërtesës së synuar.

Microsoft i tha Reuters se kontrata e re vlen deri në 21.88 miliardë dollarë (15.87 miliardë £) gjatë dekadës së ardhshme, me një marrëveshje bazë pesë-vjeçare që mund të zgjatet për pesë vjet të tjera. Sipas marrëveshjes, Microsoft do të jetë në gjendje të prodhojë në masë njësi të ngjashme me Hololens 2 për më shumë se 120,000 ushtarë në Forcën e Luftuar të Ushtrisë. Gjithashtu kufjet do të prodhohen në SH.B.A.

Pas njoftimit të kontratës fillestare të Microsoft-it HoloLens me Ushtrinë Amerikane, të paktën 94 punonjës i kërkuan udhëheqjes së kompanisë të largohej nga marrëveshja dhe të ndalonte zhvillimin e “çdo dhe të gjitha teknologjive të armëve” që mund të kthejnë skenarët e luftës në botën reale në video lojëra.

Marrëveshja e kufjeve është vetëm një partneritet midis Microsoft dhe Pentagonit; vitin e kaluar Microsoft u konfirmua si partneri i saj në projektin e llogaritjes cloud JEDI me vlerë 10 miliardë dollarë (7.3 miliardë dollarë). Kjo marrëveshje është kontestuar nga Amazon, përfaqësuesit e së cilës kanë bërë pretendime për një proces të gabuar të tenderit dhe kanë ngritur një padi mbi kontratën./ProBizz.al/