Misioni DART i NASA-s mund të shpëtojë njerëzimin

Më 24 nëntor 2021, një SpaceX Falcon 9 u hodh nga një platformë lëshimi në bazën e Forcave Hapësinore Vandenberg në Kaliforni, duke u futur në hapësirë. Kapsula në majë të saj nuk mbante as njerëz dhe as dispozita për Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës; ngarkesa ishte më e rëndësishme se kaq. Faza e sipërme e raketës mbante një prototip të anijes kozmike të quajtur DART që do të ndihmonte shkencëtarët dhe inxhinierët të zhvillonin një program që një ditë mund të jetë i nevojshëm për të shpëtuar qytetërimin. Një test i fundit i kësaj teknologjie ishte një sukses i jashtëzakonshëm.

Mbrojtja e Tokës

DART (Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit) është pjesë e një programi shumë më të madh që shpreson të ridrejtojë trajektoren e një asteroidi që synon Tokën, pasojat e të cilit mund të jenë katastrofike. Këtë javë, NASA njoftoi se misioni DART ndryshoi me sukses rrugën e një asteroidi.

Misioni DART synoi një asteroid të quajtur Dimorphos për provë. Dimorphos është një objekt i ngjashëm me hënën që rrotullohet rreth një asteroidi shumë më të madh të quajtur Didymos. Dimorphos ka një masë prej rreth pesë miliardë kilogramë, ndërsa Didymos shumë më i madh ka një masë prej rreth 540 miliardë kilogramë. Këta asteroidë nuk janë në vetvete një rrezik për njerëzimin, pasi distanca më e afërt me Tokën është rreth 30 herë më e madhe se distanca nga Hëna.

Dimorphos u zgjodh sepse ai rrotullohet rreth Didymos në një mënyrë të tillë që kalon përpara asteroidit më të madh siç shihet nga Toka. Kjo u mundëson astrofizikanëve të përcaktojnë saktë orbitën e saj. Para nisjes së DART, asteroidi më i vogël rrotullohej në orbitën më të madhe çdo 11 orë e 55 minuta.

Plani i misionit DART përfshinte gjuajtjen e një anijeje kozmike 610 kg në qendër të Dimorphos me shpejtësi marramendëse prej 4 milje në sekondë – ose 14,400 mph. Përpara se të nisej DART, vlerësimi konservativ i studiuesve ishte se ndikimi mund të shkurtonte orbitën e Dimorphos, duke rezultuar në një reduktim prej dhjetë minutash në kohën e nevojshme për një orbitë të vetme.

Më 26 shtator 2022, DART goditi Dimorphos saktësisht siç ishte planifikuar. Çuditërisht, periudha e tij e re është 32 minuta më pak se sa ishte më parë, që do të thotë se shkencëtarët e NASA-s ridrejtuan me sukses lëvizjen e një asteroidi në hapësirë ​​me një shkallë më të madhe se sa pritej.

A është një asteroid një kërcënim i vërtetë?

Pra, pse shkencëtarët po e bëjnë këtë? Çfarë lloj dëmtimi mund të ndodhë nëse një shkëmb bie nga hapësira? A është kjo diçka për t’u shqetësuar? A është i vërtetë skenari i përshkruar së fundmi në filmin origjinal të Netflix, Don’t Look Up?

E pra, shembulli më i famshëm i një asteroidi që goditi Tokën ndodhi rreth 66 milionë vjet më parë, kur një nga ata u godit në cekëtinën pranë gadishullit Jukatan në Meksikë. Tsunami një milje i lartë u përhap në të gjithë globin, duke e pastruar atë pasi mbeturinat e kuqe të nxehta u hodhën në ajër nga ndikimi që ra përsëri në pjesë të planetit shumë të larta për të arritur valët, duke i vënë në zjarr një pjesë të madhe të tij. Masakra vrau 75% të specieve të gjalla në atë kohë, duke përfshirë shumicën e dinosaurëve. Nuk ishte një kohë e mirë për të qenë gjallë – megjithëse zhdukja e dinosaurëve jo-zogjsh hapi një mundësi për gjitarët që të merrnin kontrollin, duke rezultuar përfundimisht në evolucionin e njerëzve.

Ndikimet në ndryshimin e planetit janë të rralla, por ndikime më të vogla ndodhin gjatë gjithë kohës. Më të njohurit janë meteorët ose yjet që bien, të cilët digjen në mënyrë të sigurtë në atmosferë. Këto nuk paraqesin fare rrezik.

Megjithatë, midis këtyre dy ekstremeve ka raste kur shkëmbinj mjaft të mëdhenj godasin Tokën. Në vitin 1908, një meteor hyri në atmosferën e Tokës mbi Tunguska, e cila ndodhet në një pjesë të largët të Siberisë. Energjia e lëshuar ishte e barabartë me rreth 10 deri në 15 megaton TNT – e ngjashme me një bombë shumë të madhe me hidrogjen. Vala goditëse rrafshoi pemët në një sipërfaqe prej 830 miljesh katrore dhe theu xhamat dhe rrëzoi njerëzit qindra milje larg.

Kohët e fundit, në vitin 2013, një tjetër meteor i madh goditi Tokën mbi qytetin rus të Chelyabinsk. Ky ndikim ishte shumë më i vogël, rreth 470,000 ton TNT – ose rreth 35 herë energjia e lëshuar nga bomba e Hiroshimës. Megjithatë, ky ndikim ishte ende i rëndësishëm: Mbi një mijë njerëz u plagosën nga ngjarja, kryesisht nga xhamat fluturues.

Details From the Chelyabinsk Meteor
Meteori Chelyabinsk

Përfundimi është se meteorët vazhdojnë të godasin Tokën, të mëdhenj dhe të vegjël. Pyetja nuk është “nëse” një tjetër i madh do të godasë Tokën, por “kur”. Dhe kjo është arsyeja pse misioni DART ishte kaq i rëndësishëm. Nëse astronomët identifikojnë një asteroid të madh me emrin e Tokës mbi të, ne mund të jemi në telashe të vërteta. Megjithatë, nëse kemi mjaft paralajmërim, ne mund ta ridrejtojmë rrugën e saj dhe mund të humbasë Tokën fare.

Asteroidet në lagjen tonë

Astronomët po pastrojnë hapësirën afër Tokës, duke kërkuar për ndikime të mundshme. Ata kanë gjetur rreth 10,000 objekte më të mëdha se 140 metra në diametër, dhe mbi 850 që janë më të mëdha se një kilometër. Supozimi i tyre më i mirë është se ata kanë zbuluar afërsisht dy të tretat e objekteve atje.

Prandaj, shkencëtarët ndjekin një qasje të dyfishtë, me disa studiues në kërkim të asteroideve potencialisht të rrezikshëm dhe të tjerët duke gjetur mënyra për të shmangur ato që duken të jenë një kërcënim. Misioni DART ishte një demonstrim i shkëlqyeshëm i aftësisë së njerëzimit për të devijuar asteroidët, dhe si rezultat ne të gjithë duhet të flemë pak më të qetë.

Burimi: Big Think