Mona Lisa në ankand?

Raymond Hekking kaloi dekada duke u përpjekur të bindte botën se piktura Mona Lisa që ai bleu nga një dyqan antik francez në 1953 ishte e vërtetë dhe ajo në Muzeun e Luvrit ishte e rremë.

Tani shtëpia e ankandeve Christie’s ka nxjerrë në shitje ‘Hekking Mona Lisa’, duke shpresuar se historia e fushatës së tij për të realizuar ëndrrën e tij do të ndihmojë në kompensimin e faktit se është një kopje.

Duket si Mona Lisa por cilësia e ekzekutimit nuk është Leonardo da Vinci,”-tha Drejtori Ndërkombëtar i Pikturës së Mjeshtrit të Vjetër të Christie, Pierre Etienne. “Fatkeqësisht në atë pikë ëndrra ka mbaruar pak“.

Argumenti i Hekking ishte se piktura origjinale nuk u kthye më kurrë pas një vjedhje të fillimit të shekullit të 20-të, duke përfunduar në dyqanin në fshatin Magagnosc në Provence-in e tij të lindjes ndërsa galeria në kryeqytetin francez u mashtrua nga një kopje.

Artikujt e shumtë të gazetave dëshmojnë për shënjestrimin e tij të medias dhe një artikull i lajmeve Pathe nga vitet 1960 tregon gazetarë amerikanë që paraqiten për të inspektuar kopjen kur Mona Lisa aktuale ishte huazuar në Shtetet e Bashkuara.

Piktura u bë nga një artist i panjohur në fillim të shekullit të 17-të, rreth 100 vjet pasi origjinali nga mjeshtri italian i Rilindjes hyri në koleksionin mbretëror të Francois I, tha Christie’s.

Ka një çmim udhëzues prej 200’000-300’000 euro dhe ankandi në internet përfundon më 18 qershor.

Burimi: Reuters