Ne na pëlqen të shikojmë filma, por pse e bëjmë këtë

Është ndriçuese të merret parasysh se si feja dhe besimi janë shndërruar në veprimtari në dukje laike në botën moderne. Një mënyrë për t’iu qasur kësaj është të identifikojmë ritualet tona, të mendojmë për atë që njerëzit bëjnë natën, në errësirë përtej kërkesave të punës dhe jetës në shtëpi. Kështu jemi drejtuar në hapësirat që kemi lënë mënjanë për sjelljet komunale që janë unike nga jeta prozaike. Këto hapësira të shenjta janë të ndara nga e përditshmja, e profanja. Siç shkruajti Émile Durkheim mbi njëqind vjet më parë, hapësirat e shenjta janë ato në të cilat ndodhin ngjarje të fuqishme, transformuese për individët si pjesë e një kolektivi.

Ritet, si një flijim, ndodhin në hapësirën e mbyllur të arenës rituale. Në këto hapësira, zbatohen rregulla të ndryshme. Ato sjellin mënyra të ndryshme të lidhjes me bashkësinë, me paraardhësit, kohën dhe nocionet themelore të kuptimit dhe domethënies. Sipas Rami Gabriel, kinemaja është një hapësirë kaq e shenjtë dhe diskutoj se si dhe pse funksionon në mënyrë kaq efektive.

Filmat dhe fuqia e ritualit

Miti dhe rituali janë thelbësore për mënyrën se si çdo shoqëri mbledh, krijon dhe përjetëson thelbin e domethënieve të saj, vlerave, aspiratave, origjinës, qëllimeve dhe linjave etike. Gjatë 80 viteve të fundit, kinemaja është bërë një medium i besueshëm, efektiv për të treguar histori. Me fjalë të tjera, kinemaja është një mënyrë e spikatur për gjenerimin e pjesëmarrjes në mitet e kohërave tona. Intensiteti emocional i ritualit, i kontaktit me mitologjinë, është ai që tërheq besimin, spikatur dhe rëndësi në takim.

Në filma, shkalla e veprimit njerëzor merr përmasa mitike. Jo vetëm për nga madhësia, por edhe për nga rëndësia e gjestit, historisë, karakterit, emocioneve, cilësimeve dhe skenave. Personazhet arketipë sjellin në jetë skenarë të përpunuar imët, ku linjat historike ilustrojnë reflektime morale, rrëfime aspiratore dhe dramatizimin e ngjarjeve historike. Dialogu i përzgjedhur imët në filma është kaq i rëndësishëm sa që i ngjan përmbajtjes së dukshme të dialogut në ëndrra. Frojdi sigurisht pohoi se çdo fjalë e shqiptuar në një ëndërr ka rëndësi të madhe pasi mediumi i ëndrrave është vizual, dhe kështu çdo fjalë që depërton përmes censorit duhet të jetë jetike.

Arti i krijimit të filmit është jashtëzakonisht i vështirë; një vështrim në kreditë ju tregon qindra njerëz dhe qindra mijëra dollarë kanë shkuar në ndonjë film të caktuar. Shtresat e censorëve nga investitorët te redaktorët te kompanitë e shpërndarjes (dhe kaq shumë më tepër) e bëjnë çdo skenë shumë të pabesueshme. Lidhur me historitë e të gjithë njerëzve në teatër dhe njerëzve që bënë filmin, prodhimi i nevojshëm për të bërë një film demonstron se ai funksionon në një nivel më të lartë të proporcionalitetit. Natyrisht, jo të gjithë filmat janë efektivë dhe të denjë për trajtimin që psikologu përshkruan këtu, por shumë janë – ato janë filmat në të cilët ai aplikon këto reflektime.

Është gjithashtu atmosfera e kinemasë që krijon një formë të hapësirës rituale. Kinemaja, një dhomë pa dritare mbingarkohet me errësirë, por për dritën që digjet përmes celuloidit të tejdukshëm. Ne ulemi mes të huajve me të cilët ndajmë reagime emocionale ndaj ngjarjeve të përbashkëta. Duke ndarë reagime, ne ndajmë dhe përforcojmë një lente kulturore.

Vetë vendosja komunale e arenës rituale të teatrit e ngre ngjarjen. Na konfirmon si një komunitet dhe ndërton historinë tonë të përbashkët dhe interpretimin e realitetit gjithnjë e më tej. Dridhjet e dritës në ekran, që është 45 deri 65 metra e gjerë dhe e gjatë sa 30 metra. Kinemaja është më e madhe se jeta; kështu mund të na përfaqësojë jetën në një ritual mimetik të dramës. Ne kuptojmë diçka për veten tonë duke u bërë të tjerë, duke u marrë nga historia dhe duke dalë në skajin tjetër në një formë pak më ndryshe.

Pastaj është rrëfimi, hijeshia estetike e derdhur në formën dramatike. Ky distilim i jetës në momente, i shoshitur në përralla të dallueshme të memorjes së caktuar. Formati me shumicë dërrmuese i udhëtimit, trekëndëshi i dashurisë, konflikti, etj., na shtyn të identifikohemi me personazhet. Ne jemi sjellë në një humor të ndjeshëm. Disa filma na sjellin në bashkësinë e personazheve të tillë që zhvillimi i komplotit nuk i ngjan asgjë aq shumë sa thashethemet.

Koha shndërrohet në gjendjen kinematografike; për ne, është një arratisje, një pushim, një portal nga bota dhe natyra e pakontrollueshme e kohës. Lindshmëria e të qenit jashtë kohe në një dhomë të errët duke bërë asgjë nuk lejon ndarje, nga aq shumë që na lidh. Ne jemi të çliruar nga të folurit, nga labirinti i dendur i ndërveprimeve aktive që përbëjnë jetën publike. Këtu jemi vojerë që marrin pjesë emocionalisht edhe kur asgjë nuk na kërkohet. Regjisori i bën të gjitha: përmes montazhit, një histori bashkohet; përmes kastit, ne jemi drejtuar të njohim personazhet; përmes ndriçimit dhe zërit, ne jemi zhytur në mjedise. E tëra çfarë duhet të bëjmë është t’i mbajmë sytë dhe veshët hapur. Nëse i kushtojmë vëmendjen tonë, ekrani krijon iluzionin e katër dimensioneve. Na i ofron ato; i merr të gjitha lart dhe na tërheq pas saj.

Pas hapësirës litinale të ritualit të kinemasë, ne dalim nga dhoma të disbomobuluar, të ndjeshëm ndaj dritës dhe lëvizjes. Ne rigregojmë veten pasi jemi bërë pjesë e një realiteti tjetër. Ne reflektojmë për ato që pamë dhe dëgjuam, në grupe ose në dialog të brendshëm. Filmi bëhet pjesë e kujtesës sonë; ndonjëherë ngatërrohemi nëse historitë që kujtojmë vijnë nga kinemaja apo historitë që kemi dëgjuar për njerëzit. Ne e marrim filmin përmes hapësirës së shenjtë të teatrit dhe largohemi me mesazhet e tij.

Kur rituali mbaron, kur sorra dhe korbi heshtin, ne kthehemi tek njëri-tjetri me histori dhe personazhe, kujtime të ngjarjeve që nuk kanë ndodhur kurrë. Ne duam t’i ndajmë më tej; ne rekomandojmë filma, flasim për virtytet dhe dështimet e tyre dhe i ndërthurim në kujtimet tona për të gjithë filmat dhe historitë e tjera që kemi jetuar. Miti është marrë, përvoja është bërë një pjesë e jona.

Rami Gabriel, Ph.D., është Profesor i Asociuar i Psikologjisë në Columbia College Chicago, ku ai është një bashkëpunëtor themelues i Grupit Kërkimor në Mendje, Shkencë dhe Kulturë.

Burimi: Psychology Today