NASA mund të ndërtojë një teleskop në Hënë

Radioteleskopët janë pjesë e pabesueshme e teknologjisë. Ato lejojnë shkencëtarët të hetojnë thellë në hapësirë dhe të mbledhin të dhëna nga miliarda vjet më parë. Ata janë të fuqishëm, por janë gjithashtu mjaft të mëdhenj, dhe kjo i bën ata disi të mundimshme për t’u ndërtuar. Siç pamë së fundmi me observatorin Arecibo, ata nuk janë të imunizuar nga dështimi, dhe ai teleskop, në veçanti, u bë viktimë e gravitetit vetë.

Ndërtimi i një radio teleskopi kërkon një hapësirë masive për të ndërtuar pjatën kolosale. Strukturat konkave zënë shumë hapësirë, për shembull Arecibo u ul në 118 hektarë tokë, dhe ndërtimi i vetë strukturës së pjatave kërkon shumë kohë. Por ka një vend ku njerëzit kanë udhëtuar, ku struktura të mëdha të ngjashme me pjatë konkave tashmë ekzistojnë natyrshëm dhe NASA mendon se mund të bëjë vendin e përsosur për një radio teleskop krejt të ri që mund të zhytej më thellë në Univers se kurrë më parë. Vendi? Hëna.

Hëna është e mbuluar me kratere që ngjajnë shumë me format e pjatave të radio teleskopëve. Ata janë relativisht të qëndrueshëm dhe fakti që ekzistojnë jashtë atmosferës së Tokës i bën ata edhe më emocionues nga pikëpamja shkencore. Por thjesht nuk mund të dërgosh një ekuipazh të punëtorëve të ndërtimit në Hënë për të hedhur bazat për një teleskop në një krater të Hënës, kështu që NASA po konsideron mundësi të tjera, duke përfshirë dërgimin e robotëve për të bërë pjesën më të madhe të punës.

Ideja këtu është që NASA nuk do të kishte nevojë të ndërtonte vetë pjatën ndërkohë që ndërton një radio teleskop hënor. Në vend të kësaj, agjencia hapësinore mund të dërgojë një mision në Hënë që do të vendosë një rrjetë përgjatë pjesës së brendshme të kraterit, duke u shtrirë deri në skajet e tij. Ky rrjet do të projektohet për të reflektuar valët e radios lart drejt një marrësi, ashtu si në një radio teleskop me bazë Tokën. Kjo nuk do të kërkonte që NASA të dërgonte shumë pajisje të rënda në Hënë, por kjo nuk do të thotë që procesi i ndërtimit të teleskopit do të ishte i lehtë.

NASA, e cila tani ka lënë gjysmë milioni dollarë për të përdorur konceptin e Radios Teleskopit Lunar Crater (LCRT), mendon se do të ishte më e mira për ta vendosur atë në anën e largët të Hënës. Kjo do t’i komplikonte pak gjërat, por rezultati do të ishte një teleskop i lirë nga ndërhyrjet e radios nga Toka. Teleskopi gjithashtu do të kishte avantazhin e moskërkimit të atmosferës së Tokës për të mbledhur të dhëna, dhe kjo do ta bënte atë veçanërisht të dobishëm pasi shkencëtarët vazhdojnë të hetojnë kozmosin në kërkim të gjatësisë së valëve të radios që mund të gjurmojë miliarda vjet.

Ndërsa nuk kishte yje gjatë Epokave të Errëta të universit, kishte hidrogjen të bollshëm , hidrogjen që përfundimisht do të shërbente si lëndë e parë për yjet e parë”, tha Joseph Lazio i Laboratorit të Jet Propulsionit të NASA-s në një deklaratë. “Me një radio teleskop mjaft të madh larg Tokës, ne mund të gjurmojmë proceset që do të çojnë në formimin e yjeve të parë, ndoshta edhe të gjejmë të dhëna për natyrën e materies së errët

Burimi: BGR