Nasa shpërndan një imazh mahnitës të kodrave të rërës blu në Mars

Nasa ka nxjerrë një imazh mahnitës nga Marsi që tregon një zonë të mbuluar nga një det me kodra rëre “blu”. Fotoja tregon kodrat e rërës që mbulojnë kapakun polar verior të planetit, ku temperaturat mund të arrijnë deri në -150C (-238F). Nasa thotë se kodrat e rërës në të vërtetë mbulojnë një zonë me madhësinë e Teksasit, shtetit të dytë më të madh të SHBA, i cili ka një sipërfaqe prej rreth 695,662 km².

Imazhi, i lëshuar për herë të parë të enjten, përfshin një zonë të gjerë rreth 19 milje. Ajo ishte e përbërë nga disa imazhe të marra nga dhjetori 2002 deri në nëntor 2004 nga orbita e Nasa’s Mars Odyssey, e cila ishte përgjegjëse për foton mahnitëse.

Fotoja është një imazh i rremë me ngjyra, që do të thotë se ngjyrat janë përfaqësuese të temperaturave të ndryshme. Ngjyrat blu përfaqësojnë zona të ftohta, ndërsa nuancat e verdhë dhe portokalli shënojnë “kodra të ngrohura nga dielli“,-thotë agjencia hapësinore.

Ajo u mor nga një Sistem i Imazheve të Emetimeve Termike (THEMIS) në Odisea, për të cilin Nasa thotë se është në gjendje të shikojë “reflektimet infra të kuqe nga sipërfaqja e Marsit”. Nasa tha se imazhi i kodrave të rërës “është pjesë e një grupi të veçantë imazhesh që shënojnë 20 vjetorin e Odyssey, anijen kozmike me më të gjatë në histori”. Anija robotike u dërgua në orbitë në Prill 2001 dhe që prej asaj kohe ka marrë imazhe të shërbimit Marsian./ProBizz.al/