Nëse e urreni buxhetimin, provoni rregullin 80/20 për të kursyer para

Nëse mbajtja e buxhetit tuaj mujor duket si një luftë, nuk jeni vetëm.

Pak më shumë se gjysma e amerikanëve nuk e dinë se sa para shpenzojnë nga muaji në muaj, sipas një sondazhi të vitit 2021 me 1,938 njerëz të publikuar nga The Penny Hoarder.

Një buxhet mund t’ju ndihmojë të identifikoni shpenzimet e panevojshme dhe t’i mbani kursimet tuaja në rrugën e duhur.

Por ndjekja e vazhdueshme e shpenzimeve nuk është gjithmonë e lehtë nëse jeni të zënë ose nuk jeni mësuar të shqetësoheni me aplikacione ose fletëllogaritëse.

Kjo është arsyeja pse rregulli 80/20 mund të funksionojë për ju. I njohur si buxheti anti-buxhetor ose “paguaj veten fillimisht”, është një metodë buxhetore e thjeshtë që është më e lehtë për t’u gjurmuar sesa rregulla të ngjashme buxhetore, si rregulli 50/30/20.

Si funksionon rregulli 80/20

20% e parë e pagës suaj duhet të shkojë automatikisht drejt investimeve, kursimeve ose shlyerjes së borxhit, duke filluar me një fond emergjence që mbulon tre deri në gjashtë muaj të shpenzimeve tuaja.

Duke bërë këtë, ju paguani veten së pari duke lënë mënjanë para për qëllimet tuaja financiare afatgjata.

80% e mbetur shkon për nevojat dhe dëshirat, duke përfshirë ushqimin, qiranë dhe argëtimin. Por si do të zgjidhni t’i shpenzoni ato para varet nga ju.

Pjesa e rëndësishme e këtij rregulli është se pavarësisht se çfarë, të paktën 20% e të ardhurave tuaja shkojnë drejt qëllimeve tuaja financiare afatgjata.

Për rezultate më të mira, planifikoni transferime automatike nga llogaria juaj rrjedhëse në një llogari kursimi ose investimi në ditën e pagesës. Shumica e bankave ju lejojnë të vendosni transferta automatike në aplikacionet ose faqet e tyre të internetit.

Duke bërë këtë, nuk do të harroni t’i lini paratë mënjanë ose të tundoheni t’i shpenzoni ato.

Burimi: CNBC