“Nëse fitoni 200’000 dollarë ose më pak”, përdorni rregullin e shpenzimeve “1%” për të kursyer para, thotë eksperti i financave – ja si funksionon

Chris Browning është ekspert financiar dhe krijues dhe prezantues i podcastit fitues të çmimeve Popcorn Finance. Ai ka një diplomë bachelor në financë dhe gjithashtu punon si një analist financiar i specializuar në analizën e të ardhurave.

Kur shpenzoni shumë, një ndjenjë turpi ose keqardhje mund t’ju mbingarkojë – dhe madje edhe t’ju ndalojë nga qëllimet tuaja financiare. Nga ana tjetër, mos shpenzimi për gjëra ose përvoja që ju sjellin gëzim mund të shkaktojë një ndjenjë privimi.

Atëherë, si e gjeni ekuilibrin e duhur?

Si këshilltar parash, llogaritar dhe prezantues i podcast Popcorn Finance, unë dëgjoj për strategjitë krijuese që njerëzit përdorin për të frenuar shpenzimet e tyre. Një nga të preferuarat vjen nga Glenn James, i cili pret një nga podkastet kryesore të financave në Australi, Paratë e Mia të Mijëvjeçarit.

Rregulli i shpenzimeve prej 1%: Të blesh apo të mos blesh?

Gjatë një bisede rreth mënyrës se si të shpenzojmë para për gjëra që na pëlqejnë pa ngelur pa para, James më tregoi për rregullin e tij të shpenzimeve 1%, me të cilin doli pasi shkoi në një dyqan me disa miq – dhe përfundoi duke blerë një Apple Watch për 1’300 dollarë.

Ishte një problem sepse kur u zgjova atë mëngjes, nuk po planifikoja të blija një orë që kushtonte mbi një mijë dollarë“,-tha James, i cili e përshkruan veten si një “shpenzues i detyrueshëm”.

Kështu që menjëherë, ai vendosi që “i duhej një mënyrë për të qeverisur” shpenzimet e tij.

Rregulli i shpenzimeve të James për 1% (të mos ngatërrohet me rregullin 1% në pasuri të paluajtshme) është i drejtpërdrejtë: Nëse doni të shpenzoni për diçka – një jo-domosdoshmëri – që kushton ose tejkalon 1% të të ardhurave tuaja vjetore bruto, ju duhet të prisni një ditë para se të blini. Gjatë asaj kohe, pyesni veten: A më duhet vërtet kjo? A mund ta përballoj atë? A do ta përdor në të vërtetë? A do te pendohem?

Nëse, pas një pushimi, ende duket si një ide e mirë, atëherë vazhdoni dhe bëni blerjen.

Le të themi se paga juaj vjetore bruto është 60’000 dollarë dhe ju doni të blini një tapet që kushton 600 dollarë (1% të 60 000 dollarëve). Do të duhet të prisni një ditë para se të merrni një vendim. Edhe nëse tapeti që keni tani është konsumuar, ju mund të vendosni, për shembull, që 600 dollarë janë shumë dhe se lehtë mund të bëni me diçka më të lirë.

Është një rregull i mirë ‘për këdo që fiton 200’000 dollarë ose më pak ‘

“Tani, rregulli 1% është vetëm një udhëzues – është i thjeshtë dhe me të vërtetë funksionon për mua”,-tha James.

Sidoqoftë, ai më së shumti e rekomandon atë “për këdo që fiton 200’000 dollarë ose më pak” në vit. “Nëse po bëni 2 milion dollarë në vit, ndoshta nuk do të funksionojë për ju“,-tha ai. “Për përfituesit super të lartë, 1% e pagës së tyre vjetore mund të vendosë një shumë limit shumë të lartë.”

Pastaj përsëri, 1% mund të jetë gjithashtu shumë për përfituesit e ulët. Në atë rast, James sugjeron të vendosni një kapak më të vogël: “Ju mund ta ndryshoni atë në rregullin 0,5%. Cilado qoftë përqindja, duhet të ketë kuptim bazuar në gjendjen tuaj financiare, nevojat, qëllimet dhe përparësitë tuaja.

Sigurisht, ka variacione të tjera të rregullave të shpenzimeve, por shumë vendosin një kapak të rreptë (a.k.a. nuk ju lejohet të shpenzoni më shumë se X $ për diçka). Versioni i James është unik sepse vepron “më shumë si një pikë kontrolli mendor” – një kujtesë për të menduar para se të veprosh, të vendosësh kufij dhe të identifikosh pikat e shkaktimit.

“Ndoshta dëshironi të kurseni për të blerë një shtëpi ose për pension të parakohshëm. Fitimi në financat personale shpesh fillon në sportelin e dyqanit ose në faqen e arka në internet,”-tha James. “Pra, nëse mund t’i kufizoni ato shpenzime, mund të kurseni para dhe t’i arrini më shpejt qëllimet tuaja.”

Rregulli 1% nuk ​​është për të gjithë. Thjesht mos harroni se strategjitë më të mira për menaxhimin e parave tuaja janë ato që janë mjaft të thjeshta për t’u përmirësuar për vitet që vijnë.

Burimi: CNBC