Nga Tesla në Netflix: Këto janë kompanitë që do të bashkohen me klubin ‘1 trilion dollarë’ në 5 vitet e ardhshme

Tesla, Netflix dhe Berkshire Hathaway i Warren Buffett janë midis 16 kompanive në garë për të arritur shifrën prej 1 trilion dollarë brenda pesë viteve të ardhshme, sipas një studimi të fundit nga ofruesi i zgjidhjeve të prokurimit me bazë cloud, Approve.com.

Facebook u bë kompania e pestë amerikane që iu bashkua klubit prej 1 trilion dollarësh në fund të qershorit të këtij viti, duke u bashkuar me udhëheqës të tjerë të teknologjisë si Apple, Microsoft, Amazon dhe Google Alphabet mëmë që kanë arritur këtë stad. Prodhuesi i naftës Saudi Aramco është e vetmja kompani jo-amerikane në klubin ekskluziv.

Approve.com analizoi kufijtë e tregut të 50 kompanive më të mëdha të listuara publikisht së bashku me rritjen mesatare vjetore të tyre për të gjetur se cilat prej tyre mund të godisnin shenjën 13-shifrore më shpejt. Analiza, e publikuar në korrik, tregoi se edhe më shumë kompani teknologjike do të dominojnë zonën trilionë dollarëshe.

Parashikimet e bëra për kompanitë me bazë kineze në këtë studim bazohen në normat vjetore të rritjes dhe nuk përfshijnë ndikimin e goditjeve të fundit rregullatore. Këto kompani kanë pasur një vit të trazuar, që kur Pekini filloi të forcojë kontrollin e tij mbi shërbimet që u paraqitën papritmas me sfida të reja të pajtueshmërisë.

Këtu janë 16 kompanitë në rrugën e duhur për të arritur një vlerësim prej 1 trilion dollarësh deri në vitin 2026:

1. Tesla

Tesla Roadster.

Kapitali i tregut: 754 miliardë dollarë
Sektori: Automotive (SHBA)
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2022
Shkalla mesatare vjetore e rritjes: 123.87%

2. Tencent

Tencent

Kapitali i tregut: 569 miliardë dollarë
Sektori: Teknologji (Kinë)
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2022
Shkalla mesatare vjetore e rritjes: 97.04%

3. Comcast

comcast building


Kapitali i tregut:
263 miliardë dollarë
Sektori: Telekomunikacion (SHBA)
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2023
Shkalla mesatare vjetore e rritjes: 186.93%

4. Meituan

Visitors look at a Meituan Autonomous Delivery (MAD) vehicle of Chinese food delivery platform Meituan-Dianping, at the first Smart China Expo in Chongqing, China August 23, 2018. Picture taken August 23, 2018. REUTERS/Stringer
Thomson Reuters

Kapitali i tregut: 179 miliardë dollarë
Sektori: Tregti elektrobike (Kinë)
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2023
Shkalla mesatare vjetore e rritjes: 115.74%

5. Nvidia

nvidia employees

Kapitali i tregut: 555 miliardë dollarë
Sektori: Teknologji (SHBA)
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2024
Shkalla mesatare vjetore e rritjes: 48.27%

6. Kweichow Moutai

A rare collection of Kweichow Moutai baijiu that features sunflower logos instead of the usual flying fairy.

Kapitali i tregut: 317 miliardë dollarë
Sektori: Alkool (Kinë)
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2024
Shkalla mesatare vjetore e rritjes: 48.6%

7. Netflix

netflix

Kapitali i tregut: 257 miliardë dollarë
Sektori: Argëtim (SHBA)
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2024
Shkalla mesatare vjetore e rritjes: 74.16%

8. Alibaba Group

jack ma

Kapitali i tregut: 433 miliardë dollarë
Sektori: Teknologji (Kinë)
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2025
Shkalla mesatare vjetore e rritjes: 19.16%

9. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company

A logo of Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) is seen at its headquarters in Hsinchu, Taiwan October 5, 2017. REUTERS/Eason Lam

Kapitali i Tregut: 620 miliardë dollarë
Sektori: Gjysmëpërçues (Tajvan)
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2025
Shkalla mesatare vjetore e rritjes: 16.05%

10. Visa

AP21064764810888

Kapitali i tregut: 492 miliardë dollarë
Sektori: Shërbimet Financiare
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2025
Shkalla mesatare vjetore e rritjes: 22.32%

11. Mastercard

Mastercard

Kapitali i tregut: 342 miliardë dollarë
Sektori: Shërbimet Financiare (SHBA)
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2025
Shkalla mesatare vjetore e rritjes: 32.15%

12. PayPal

GettyImages 1232621646

Kapitali i tregut: 332 miliardë dollarë
Sektori: Shërbimet Financiare (SHBA)
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2025
Shkalla mesatare vjetore e rritjes: 43.71%

13. Berkshire Hathaway

Warren Buffett

Kapitali i tregut: 635 miliardë dollarë
Sektori: Investimet (SHBA)
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2026
Shkalla mesatare vjetore e rritjes: 10.49%

14. Samsung

Samsung Galaxy Fold Z 2 5G

Kapitali i tregut: 444 miliardë dollarë
Sektori: Teknologjia (Koreja e Jugut)
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2026
Shkalla mesatare e rritjes vjetore: 19.24%

15. LVMH

LVMH

Kapitali i tregut: 372 miliardë dollarë
Sektori: Mallra luksoze (Francë)
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2026
Shkalla mesatare vjetore e rritjes: 22.78%

16. Salesforce

Salesforce San Francisco

Kapitali i tregut: 250 miliardë dollarë
Sektori: Software (SHBA)
Viti i vlerësuar për të arritur 1 trilion dollarë: 2026
Shkalla mesatare vjetore e rritjes: 40.67%

Burimi: Insider