Një fermer belg lëviz kufirin francez

Një fermer në Belgjikë ndryshoi pa dashje gjeografinë duke lëvizur kufirin e vendit të tij me Francën. Fermeri po ngiste një traktor dhe me sa duket u bezdis nga një gur i madh që ia bllokoi rrugën, raporton BBC News. Pra, ai e lëvizi pak.

Një person tjetër që kohët e fundit po ecte në pyll vuri re se guri ishte zhvendosur. Entuziastët pas historisë e dinin se nuk ishte vetëm ndonjë gur, ai ishte atje për të shënuar kufirin midis dy vendeve.

Shënuesi kishte lëvizur rreth 7.5 metra, sipas BBC News, duke i dhënë Belgjikës më shumë tokë.

Ai e bëri Belgjikën më të madhe dhe Francën më të vogël, nuk është një ide e mirë,”-i tha David Lavaux, kryetar i fshatit belg Erquelinnes, për kanalin televiziv francez TF1.

Lëvizja mund të shkaktojë një problem për pronarët e tokave private dhe vendet fqinje, tha Lavaux. Por njerëzit në Belgjikë dhe Francë e morën me të qeshur.

Unë isha i lumtur, qyteti im ishte më i madh,“-tha kryetari i bashkisë duke qeshur. “Por kryetari i bashkisë së Bousignies-sur-Roc nuk ishte dakord.

Kryetari i një fshati fqinj francez i tha La Voix du Nord “ne duhet të jemi në gjendje të shmangim një luftë të re kufitare”, raporton BBC News.

Franca dhe Belgjika ndajnë një kufi 390 milje, i cili u krijua sipas një traktati të vitit 1820 të nënshkruar pas disfatës së Napoleonit në Waterloo pesë vjet më parë. Gurët u vendosën kur kufiri u vendos për herë të parë në 1819.

Autoritetet belge planifikojnë të kontaktojnë thjesht fermerin dhe t’i kërkojnë atij që të kthejë gurin – por nëse nuk e bën, ministria e jashtme belge mund të hapë një komision kufitar franko-belg, diçka që nuk ka ndodhur që nga viti 1930, sipas BBC News. Fermeri gjithashtu mund të përballet me akuza penale nëse nuk respekton.

Nëse ai tregon vullnet të mirë, ai nuk do të ketë një problem, ne do ta zgjidhim këtë çështje miqësisht,“-tha Lavaux për faqen e lajmeve belge të lajmeve Sudinfo.

Burimi: CBS News