Përdorues të Snapchat po shesin certifikata të rreme COVID-19 në Francë

Dhjetëra llogari të falsifikuara Snapchat po shesin certifikata të rreme shëndetësore COVID-19 për përdoruesit në Francë.

Llogaritë pretendojnë se ato mund të japin kalime të rreme shëndetësore “brenda pak orësh”, ka gjetur një hetim nga AFP.

Çertifikatat e rreme janë promovuar për qytetarët francezë që nuk duan një vaksinë kundër koronavirusit, por duan të përfitojnë nga lejet e shëndetit COVID-19.

Vaksinimi bëhet opsional falë shërbimit tonë,” lexohet në një llogari në Snapchat.

Muajin e kaluar, Franca miratoi bërjen e lejes së shëndetit të detyrueshme për qytetarët për të vizituar bare, restorante dhe vende të kulturës ku mblidhen më shumë se 50 njerëz.

Njerëzit të cilët gjithashtu duan të vizitojnë qendra të mëdha tregtare ose të udhëtojnë me mënyra të caktuara transporti do të duhet të dëshmojnë se janë vaksinuar plotësisht kundër COVID-19, janë shëruar nga virusi, ose kanë dalë negativë. Masa të ngjashme janë futur edhe në shtetet e tjera anëtare të BE-së.

Por ky veprim ka tërhequr mijëra demonstrues në rrugë në të gjithë Evropën, dhe kriminelët kanë kërkuar të përfitojnë duke shitur certifikata të rreme dhe duke premtuar se do të regjistrojnë njerëzit si të vaksinuar plotësisht në bazën e të dhënave të Sigurimeve Shëndetësore të Francës.

Në Snapchat, Euronews gjeti një numër llogarish të falsifikuara duke kërkuar thjesht frazën “faux pass sanitaire” (“faturë e rreme e shëndetit”).

Euronews ka kontaktuar Snapchat për një deklaratë mbi hetimin.

Sipas udhëzimeve të saj të komunitetit, platforma thotë se ndalon “promovimin dhe përdorimin e mallrave të caktuara të rregulluara, si dhe përshkrimin ose promovimin e aktiviteteve kriminale”.

“Mos përdorni Snapchat për ndonjë aktivitet të paligjshëm – përfshirë për të blerë ose shitur droga ilegale, kontrabandë, mallra të falsifikuara ose armë ilegale.”

Snapchat - Euronews
Një numër llogarish u quajtën hapur “Faux Pass Sanitaire” (“Fake Health Pass”). Snapchat – Euronews

Shumë nga llogaritë e rreme në Snapchat ishin krijuar vetëm brenda pak ditësh dhe premtuan se do t’u dërgonin përdoruesve një leje të rreme shëndetësore “brenda 8 deri në 10 orë maksimalisht”.

Sipas hetimit të AFP, llogaritë u kërkuan përdoruesve vetëm emrin e tyre, numrin e sigurimit kombëtar, emailin dhe adresën postare për të marrë certifikatën e rreme.

“Unë i dërgoj informacionet tuaja mjekut tim furnizues i cili ju regjistron në ameli.fr dhe TousAntiCovid,” tha një falsifikues.

Çmimet për një kartë të rreme shëndetësore ndryshonin nga 140€ në 350€, gjetën gazetarët e AFP, por disa përdoruesve as nuk u kërkohet ndonjë llogari bankare ose informacion për kartën e kreditit.

Disa shitës kërkojnë pagesa vetëm për certifikatën e rreme pasi përdoruesi ta ketë marrë atë, por të tjerët mburren se kanë “një reputacion të krijuar” në shitjen e dokumenteve të rreme COVID-19.

Falsifikatorë të tillë përballen me deri në pesë vjet burg dhe një gjobë prej 150,000€ në Francë, ndërsa ata që blejnë karta të rreme mund të burgosen deri në tre vjet.

Burimi: Euronews