Përmbajtja juaj është e pakuptimtë nëse mungon ky element i rëndësishëm

Në botën e krijuesve, shpesh dëgjojmë se përmbajtja është mbret. Megjithatë, kjo frazë lë jashtë një pjesë shumë të rëndësishme të enigmës. Gary Vee shpiku frazën “Nëse përmbajtja është mbret, atëherë konteksti është Zoti”. Konteksti që rrethon përmbajtjen tuaj është shpesh më i rëndësishëm se përmbajtja aktuale që po krijoni. Si tregtarë të përmbajtjes, ne duhet të kuptojmë se mediumi është po aq i vlefshëm sa mesazhi. Mënyra në të cilën paketoni dhe poziciononi përmbajtjen tuaj ankoron perceptimin e audiencës për ju dhe vlerën tuaj.

Ndërsa të dyja shpesh ngatërrohen, konteksti dhe përmbajtja janë dukshëm të ndryshme. Përmbajtja i referohet produktit. Konteksti i referohet komponentëve që e rrethojnë dhe ndikojnë në mënyrën se si perceptohet ose kuptohet.

Metodat e medias që zgjidhni për të komunikuar ndikojnë ndjeshëm në mënyrën se si dërgohet dhe kuptohet mesazhi juaj. Ju duhet të investoni po aq kohë dhe energji në mesazhin tuaj pyetjeve “kush”, “ku”, “kur”, “pse” dhe “si” sa ç’bëni në “çfarë”. Marketuesit me email jo vetëm që krijojnë një fushatë dhe e dërgojnë atë. Ata marrin parasysh kushtet dhe planifikojnë në përputhje me rrethanat. Krijuesit duhet të bëjnë të njëjtën gjë.

Konteksti mbi përmbajtjen

Një nga shembujt e mi të preferuar të kontekstit mbi përmbajtjen është nga një eksperiment social i kryer nga Washington Post. Joshua Bell, një violinist me famë botërore, luante në metro për udhëtarët e përditshëm. Ai fitoi vetëm 32 dollarë bakshish me mijëra njerëz që kalonin pranë, shumë prej të cilëve mezi e vunë re muzikën e tij. Një natë më parë, Bell shiti një sallë muzikore në Boston duke fituar mbi 60,000 dollarë në të njëjtën kohë. Ndryshimi? Kontekst.

Marketingu i Bell-it si një violinist me famë botërore është ajo që në vetvete e bën atë kaq të famshëm. Ekipi i tij e pozicionon dhe e paketon koncertin e tij në këtë kontekst, duke e reklamuar atë si një violinist kryesor. Kështu, konsumatorët e respektojnë talentin e tij në atë mënyrë dhe janë të lumtur të paguajnë 200+ dollarë për një biletë. Ai është veshur duke luajtur në një sallë koncertesh të zbukuruar dhe kështu publiku e konsideron atë një profesionist.

Nëse nuk krijoni kontekstin e duhur për veten tuaj, do të nënvlerësoheni. Konteksti juaj është marka juaj dhe media që ndani. Marka juaj është konteksti në të cilin audienca juaj ju percepton në mendjet e tyre kur konsumojnë përmbajtjen tuaj. Vlera juaj është perceptimi. Ju në vetvete, si krijues i përmbajtjes, jeni një markë dhe një kompani mediatike. Ashtu si Bell, ju duhet të paketoni dhe të prezantoni veten në atë mënyrë.

Njihni audiencën tuaj

Kjo fillon me njohjen e audiencës tuaj dhe të kuptuarit e psikologjisë, preferencave dhe perceptimeve të tyre. Udhëtarët e zënë të metrosë që nxitojnë në punë nuk janë audienca ideale për Bell. Pavarësisht akustikës, metroja nuk ishte padyshim mjeti më i mirë për të ndarë muzikën e tij dhe stacioni nuk është vendi i duhur për një audiencë për të qëndruar dhe për të shijuar një shfaqje.

Shumë udhëtarë ka të ngjarë të supozojnë se ai ishte një student ose një interpretues në rrugë që udhëtonte me autobus për të kaluar. Koha është burimi më i vlerësuar i audiencës suaj. Pavarësisht se sa e jashtëzakonshme ishte përmbajtja që ai ndau, konteksti nuk e bëri atë të ndihej mjaft i vlefshëm për të ndaluar dhe dëgjuar.

Konteksti social ndikon në të kuptuarit dhe shoqatat tona. Konteksti i njërit është duke luajtur në metro për këshilla. Tjetri është një muzikant i klasit botëror që luan në një sallë koncertesh mes të mëdhenjve.

Marketingu i përmbajtjes me kontekst

Marketingu i përmbajtjes është strategjia më e mirë në kohën e sotme. Sidoqoftë, e gjithë puna që bëni për të krijuar përmbajtje të jashtëzakonshme është e pakuptimtë nëse nuk po merrni parasysh kontekstin në të cilin do të konsumohet. Ju zgjidhni se si audienca juaj do ta shohë markën dhe biznesin tuaj, gjë që ndikon në mënyrën se si ata e perceptojnë përmbajtjen që krijoni.

Krijuesit e suksesshëm të përmbajtjes e kuptojnë kontekstin dhe e përshtatin përmbajtjen e tyre në përputhje me rrethanat. Kjo do të thotë të takoni audiencën tuaj ideale në mënyrë autentike aty ku janë dhe të ndani përmbajtjen tuaj në një mënyrë që do t’i arrijë ata në mënyrë efektive. Mendoni se çfarë do të përfitojnë përdoruesit tuaj nga kjo përvojë dhe çfarë do të marrin nga ju – jo çfarë mund të merrni prej tyre.

Në orën e letërsisë së shkollës së mesme, mund të kujtoni mësuesin tuaj duke shpuar në kontekstin tekstual në lidhje me të kuptuarit e asaj që lexoni. Ndoshta mësuesi juaj i historisë ka shpjeguar konceptet duke iu referuar kontekstit të tyre historik. Krijuesit duhet të parashikojnë në mënyrë strategjike mentalitetin e shikuesit dhe të zgjedhin qëllimisht platformën e tyre për të ndërtuar kontekstin social rreth përmbajtjes së tyre.

Gjithçka që ndani si krijues është e lidhur me kontekstin më të gjerë të markës që po ndërtoni. Ju duhet të mendoni që në fillim se si do të dëshironit të dilte përfundimi. Nëse e dini se jeni një violinist i jashtëzakonshëm, duhet të veproni dhe të krijoni në kontekstin e violinistit me famë botërore që jeni. Audienca juaj mund të dallojë lehtësisht krijuesit të cilëve u mungon besimi ose lejojnë që sindroma e mashtruesve të pengojë. Takoni audiencën tuaj aty ku janë dhe shfaquni si krijuesi i talentuar që jeni.

A po performoni në metro apo në një sallë koncertesh? A po kërkoni këshilla, apo po ndërtoni një markë dhe një karrierë? Ndërtoni markën tuaj për të pozicionuar veten si një autoritet në kamaren tuaj dhe audienca juaj do ta ndjekë shembullin.

Burimi: Entrepreneur