Pfizer: Vaksina kundër Covid është më shumë se 90% efektive tek fëmijët

Dozat e vogla të vaksinës Covid-19 të Pfizer-it duken të sigurta dhe gati 91% efektive në parandalimin e infeksioneve simptomatike tek fëmijët 5 deri në 11 vjeç, sipas detajeve të studimit të publikuara të premten, ndërsa SHBA-ja konsideron hapjen e vaksinave për atë grupmoshë.

Detajet e studimit të Pfizer u postuan në internet të premten. Këshilltarët e Administratës së Ushqimit dhe Barnave do të debatojnë publikisht provat javën e ardhshme.

Injeksionet Pfizer me fuqi të plotë tashmë janë të autorizuara për këdo 12 vjeç e lart, por mjekët pediatër dhe shumë prindër presin me ankth mbrojtjen për fëmijët më të vegjël për të frenuar infeksionet në rritje nga varianti delta ekstra-ngjitëse dhe për të ndihmuar që fëmijët të qëndrojnë në shkollë.

Një studim i Pfizer gjurmoi 2,268 fëmijë në grupmoshën 5 deri në 11 vjeç, të cilët morën dy vaksina me një interval prej tre javësh, ose me një placebo ose një vaksinë me dozë të ulët. Çdo dozë ishte një e treta e sasisë së dhënë për adoleshentët dhe të rriturit.

Studiuesit llogaritën se vaksina me dozë të ulët ishte gati 91% efektive, bazuar në 16 raste të Covid-19 tek të rinjtë që u dhanë vaksina të rreme kundrejt tre rasteve midis fëmijëve të vaksinuar. Nuk u raportua asnjë sëmundje e rëndë midis asnjë prej të rinjve, por të vaksinuarit kishin simptoma shumë më të lehta se sa homologët e tyre të pavaksinuar.

Përveç kësaj, fëmijët e vegjël që u morën vaksinat me dozë të ulët zhvilluan nivele të antitrupave që luftojnë koronavirusin po aq të fortë sa adoleshentët dhe të rriturit e rinj që bënin vaksina të rregullta në forcë.

Ky është një informacion i rëndësishëm duke pasur parasysh se shtrimet në spital të fëmijëve kryesisht të pavaksinuar arritën nivele rekord muajin e kaluar në Amerikë.

CDC raportoi në fillim të kësaj jave se edhe pse mutant delta u rrit midis qershorit dhe shtatorit, vaksinat Pfizer ishin 93% efektive në parandalimin e shtrimeve në spital midis 12-18-vjeçarëve.

Studimi i Pfizer për fëmijët më të vegjël zbuloi se injeksionet me dozë të ulët rezultuan të sigurta, me efekte anësore të ngjashme ose më pak të përkohshme, si dhimbje krahësh, ethe ose dhimbje që përjetojnë adoleshentët.

Studimi nuk është mjaft i madh për të zbuluar ndonjë efekt anësor jashtëzakonisht të rrallë, siç është inflamacioni i zemrës që ndodh herë pas here pas dozës së dytë, kryesisht te meshkujt e rinj.

Ndërsa fëmijët kanë një rrezik më të ulët të sëmundjes ose vdekjes së rëndë sesa të moshuarit, Covid-19 ka vrarë më shumë se 630 amerikanë 18 vjeç e poshtë, sipas CDC. Gati 6.2 milionë fëmijë janë infektuar me koronavirus, më shumë se 1.1 milionë në gjashtë javët e fundit pasi mutant delta u rrit, thotë Akademia Amerikane e Pediatrisë.

Moderna po studion gjithashtu vaksinat e saj Covid-19 tek të rinjtë e moshës së shkollës fillore. Pfizer dhe Moderna po studiojnë edhe fëmijë më të vegjël, deri në fëmijët 6 muajsh. Rezultatet priten më vonë gjatë vitit.

Burimi: CNBC