Princi William fillon një sulm të ashpër ndaj ‘gënjeshtrave’ të BBC mbi intervistën e Bashir për Dianën

Duka i Kembrixhit e ka dënuar BBC për dështimet e saj gjatë një interviste me Panorama me Diana, Princesha e Uellsit, e cila ai tha se kishte ushqyer “frikën, paranojën dhe izolimin” që nëna e tij pësoi në vitet e fundit të jetës së saj.

Princi William tha se ndjeu “trishtim të papërshkrueshëm” pasi një hetim i pavarur zbuloi se korporata mbulonte “sjelljen mashtruese” nga gazetari i saj Martin Bashir për të marrë intervistën, ndërsa Duka i Sussex tha se ishte një “kulturë e shfrytëzimit dhe praktikave joetike” në media e cila “në fund të fundit i mori jetën”.

Komentet e tyre erdhën pasi hetimi i Lord Dyson arriti në përfundimin se Z. Bashir bëri një “shkelje serioze” të rregullave të BBC duke përdorur deklarata të rreme bankare për të ndihmuar në fitimin e besimit të vëllait të Princeshës Diana Earl Spencer dhe ngritjen e programit shpërthyes Panorama 1995 në të cilin ajo u ankua se kishte “Tre prej tyre” në martesën e saj me Princin e Uellsit.

Në një qortim të furishëm të lëshuar në një deklaratë me video të enjten në mbrëmje, Uilliam tha: “Intervista ishte një kontribut i madh në përkeqësimin e marrëdhënies së prindërve të mi dhe që nga ajo kohë ka lënduar të tjerë të panumërt. Kjo sjell trishtim të papërshkrueshëm kur dihet se dështimet e BBC kontribuan në mënyrë të konsiderueshme në frikën, paranojën dhe izolimin e saj që mbaj mend nga ato vitet e fundit me të. Por ajo që më trishton më shumë është se nëse BBC do të kishte hetuar si duhet ankesat dhe shqetësimet e ngritura për herë të parë në 1995, nëna ime do ta dinte që ishte mashtruar. Ajo u dështua jo vetëm nga një reporter mashtrues, por nga udhëheqës në BBC të cilët panë nga ana tjetër, në vend se të bënin pyetjet e vështira.

Duke bërë thirrje që dokumentari të mos transmetohet më kurrë, Uilliam tha: “Në një epokë të lajmeve të rreme, transmetimi i shërbimit publik dhe një shtyp i lirë nuk kanë qenë kurrë më të rëndësishëm. Këto dështime, të identifikuara nga gazetarët hulumtues, jo vetëm që zhgënjyen nënën time, por edhe familjen time; ata e zhgënjyen edhe publikun.

Në një deklaratë të veçantë, Harry vlerësoi nënën e tij si “elastike, të guximshme dhe pa dyshim të ndershme” dhe tha se hetimi i Lord Dyson ishte hapi i parë drejt drejtësisë dhe së vërtetës.

Efekti i një kulture të shfrytëzimit dhe praktikave joetike i dha fund jetës së saj. Atyre që kanë marrë një formë të përgjegjësisë, ju falënderoj që e keni atë,”-shtoi Uilliam. “Megjithatë, ajo që më shqetëson thellë është se praktika si këto, dhe akoma më keq, janë ende të përhapura sot. Atëherë, dhe tani, është më e madhe se një pikë, një rrjet, ose një botim. Nëna jonë humbi jetën për shkak të kësaj, dhe asgjë nuk ka ndryshuar.

Butimi: The Independent