Pse 2022 do të jetë viti kur kriptovalutat do të maturohen, parashikimet

Asetet Blockchain dhe kripto kanë bërë hapa të jashtëzakonshëm në vitin 2021 në pothuajse çdo mënyrë, kështu që ka kuptim të hedhim një vështrim prapa në arritjet kryesore të vitit dhe të shohim se çfarë mund të sjellë 2022.

Viti aktual nuk pati domosdoshmërisht një fillim të mrekullueshëm për hapësirën globale të aseteve të kriptove, pasi grumbullimi që kishte çuar kriptomat në nivelet më të larta të të gjitha kohërave në tremujorin e parë të 2021 u ftoh ndjeshëm ndërsa viti vazhdoi të marshonte.

Pas kësaj periudhe ftohjeje (e cila për ironi ndodhi gjatë muajve të ngrohtë të verës, të paktën në hemisferën veriore), rritja e çmimeve u rikthye, me nivelet më të larta të të gjitha kohërave që u arritën në tremujorin e katërt të 2021 para disa rigjurmimeve ndërsa viti po mbyllet.

Sado emocionuese të jetë paqëndrueshmëria e çmimeve, dhe sigurisht që mund të gjenerojë mjaft zhurmë, duke u fokusuar ekskluzivisht në veprimin e çmimeve dhe grafikët mund të errësojë shumë ngjarje të rëndësishme që ndodhën gjatë vitit 2021.

Ngjarjet kryesore lëvizëse të tregut në 2021

  • Fondi i parë i tregtuar me shkëmbim Bitcoin (ETF) u miratua për të filluar tregtimin në tregjet e aksioneve në SHBA, një fitore e madhe për mbrojtësit e kriptove, dhe ndërsa është i lidhur me kontratat e së ardhmes kundrejt vetë Bitcoin, ky është një hap i rëndësishëm përpara drejt adoptimit të zakonshëm.
  • Monedha digjitale e bankës qendrore të Kinës (CBDC), e nisur fillimisht si pilot në fund të vitit 2020, vazhdoi të përhapet dhe u përdor nga mbi 140 milionë përdorues vendas gjatë vitit. Ndërsa përdorimi mbetet i kufizuar për përdoruesit vendas në këtë pikë, vëllimi i transaksioneve vlen të përmendet.
  • Tregu i aseteve të kriptove tejkaloi një kapitalizim tregu prej mbi 3 trilion dollarë (2.66 trilionë euro), një rritje tepër e shpejtë duke pasur parasysh se sektori u krijua vetëm në fund të vitit 2008.
  • Përpunuesit kryesorë të pagesave, duke përfshirë Visa, Mastercard, Square dhe PayPal prezantuan dhe/ose zgjeruan opsionet e pagesave me kripto për individët dhe institucionet, duke përfshirë lejimin e pagesave në Bitcoin, të gjitha gjatë vitit 2021.
  • Tesla bëri atë që, në atë kohë, ishte blerja e vetme më e madhe e Bitcoin nga një njësi ekonomike në SHBA, me vlerë 1.5 miliardë dollarë (1.33 miliardë euro), duke dërguar valë tronditëse në tregjet publike dhe duke tërhequr vëmendjen e rregullatorëve në mbarë botën.
  • Institucionet financiare, nga BNY Mellon te JP Morgan te Morgan Stanley, pothuajse në çdo institucion financiar të madh në botë filluan të ofrojnë shërbime kripto për klientët individualë dhe institucionalë.

E thënë ndryshe, është e qartë se viti 2021 ishte një vit më i gjerë adoptimi individual dhe institucional, me të mirat dhe të këqijat që një adoptim i tillë masiv do të rezultonte në ecjen përpara.

Rregullorja dhe vëmendja rregullatore janë rritur paralelisht me shkallën e adoptimit të aseteve blockchain dhe kriptove.

Në varësi të perspektivës së individit ose firmës në fjalë, vëmendja mund të shihet si një zhvillim pozitiv ose negativ, por pavarësisht nga kjo vëmendje sigurisht që do të jetë një forcë shtytëse për të ecur përpara.

Ndërsa kalendari kthehet në vitin 2022, ia vlen të hidhni një sy përpara dhe të shihni se cilat mund të jenë disa nga tendencat dhe ngjarjet ndërsa rregullimi dhe miratimi përshpejtohen në të gjithë globin.

Ky vit i ardhshëm thjesht mund të jetë viti që kripto – nga politikat tek aplikacionet e ndryshme – do të maturohet vërtet dhe do të hyjë në përdorim të zakonshëm.

Çfarë do të mbajë 2022 për industrinë

Bankat qendrore do të marrin një rol gjithnjë e më të orientuar drejt drejtimit në zhvillimin e aseteve të kriptove, pavarësisht nëse maksimalistët e Bitcoin janë ose jo dakord me këtë zhvillim.

Rritja e monedhave digjitale të bankës qendrore (CBDC) ka shkaktuar valë tronditëse në komunitetin e aseteve të kriptove, pasi gjatë viteve 2020 dhe 2021, investimi dhe vëmendja që i është kushtuar mundësisë është rritur me shpejtësi.

Potenciali për përmirësime në pagesa është i rëndësishëm, por duhet të balancohet kundrejt rrezikut të zvarritjes së qeverisë dhe mundësive të mbikëqyrjes.

NFT-të do të maturohen

Shenjat jo të këmbyeshme (NFT) e kanë bërë të ndihet prania e tyre kolektive në tregun e përgjithshëm të aseteve të kriptove, duke shpërthyer në bisedën kryesore pas ankandit të Beeple të marsit 2021, me një vlerë marramendëse prej 69 milionë dollarësh (61.25 milionë euro).

Me kalimin e vitit ka pasur sportistë, artistë dhe organizata të panumërta që kanë hyrë në këtë hapësirë.

Edhe koncepti i metaverses, një ide që u shfaq në tremujorin e katërt të 2021, varet nga NFT-të dhe simbolizimi i pronësisë që mund të lidhë botën fizike dhe digjitale.

Stabilcoins do të bëhen të zakonshme

Monedhat kripto mund të jenë diskutuar dhe folur – në këtë pikë – për më shumë se një dekadë, por kjo nuk do të thotë se është e saktë të përgjithësohet sektori.

Në mënyrë të veçantë, monedhat e qëndrueshme janë shfaqur shpejt si një mjet për të ndihmuar në përdorimin e rrjedhës së përgjithshme të pagesave kripto, janë miratuar nga përpunuesit e pagesave dhe institucionet financiare në mbarë botën, dhe madje luajnë një funksion kritik në hapësirën e financave të decentralizuara (DeFi).

Të paraqitura dukshëm në raportin e fundit të Grupit të Punës të Presidentit, duke theksuar rritjen prej 500 për qind të përdorimit nga tetori 2020 deri në tetor 2021, monedhat e qëndrueshme pa dyshim do të vazhdojnë të rriten në rëndësi dhe të miratohen në vitin 2022.

Bitcoin do të arrijë në 100,000 dollarë gjatë vitit 2022

Parashikimet e çmimeve, veçanërisht kur lidhen me Bitcoin dhe asete të tjera kripto, janë jashtëzakonisht të vështira për t’u bërë siç duhet, por ia vlen gjithmonë t’i jepet një goditje.

Synimet mbi 100,000 dollarë (88,760 €) janë relativisht të zakonshme në bisedën aktuale, por zakonisht parashikohen të jenë të paktën disa vite larg.

Sidomos duke pasur parasysh paqëndrueshmërinë e fundit në çmim, një objektiv i tillë mund të duket paksa i arritshëm, por tendenca drejt adoptimit dhe integrimit më të gjerë e forcon këtë parashikim.

Ky vit i kaluar ishte një vit dinamik dhe i shpejtë për sektorin e blockchain dhe aseteve kripto, por kjo nuk do të thotë se e ardhmja do të jetë më pak kreative dhe novatore.

Edhe pse ka shumë paqartësi dhe pasiguri sa i përket adoptimit individual dhe institucional, tendenca themelore është e qartë.

Asetet Blockchain dhe kripto – të të gjitha llojeve dhe përsëritjeve – do të vazhdojnë të shumohen, do të integrohen brenda operacioneve të biznesit dhe do të maturohen ndërsa kalendari kthehet në vitin 2022.

Pavarësisht se çfarë tendence apo aplikimi specifik del në sipërfaqe, e ardhmja e hapësirës duket vërtet e ndritshme.

Autori: Dr Sean Smith është një këshilltar strategjik në The Central Bank Digital Currency Think Tank dhe një kontribues i rregullt në Euronews Next.

Burimi: Euronews