Pse Evropa është kaq e varur nga Rusia për gaz natyror

Evropianët kanë vuajtur nga çmimet e larta të energjisë, përpara se Rusia të nisë një sulm ndaj Ukrainës të enjten në mëngjes.

Çmimet e energjisë u rritën të enjten në mëngjes pasi Rusia pushtoi Ukrainën, me standardin ndërkombëtar të naftës bruto Brent që tejkaloi 100 dollarë për fuçi për herë të parë që nga viti 2014. Çmimet e gazit natyror u rritën deri në 6.5% pas pushtimit dhe u rritën pothuajse 2% që nga mesdita e së enjtes.

Dhe të martën, Gjermania ndaloi projektin e gazsjellësit Nord Stream 2 të Detit Baltik, i cili synonte të rriste rrjedhën e gazit rus drejtpërdrejt në Gjermani.

Bashkimi Evropian është veçanërisht i varur nga energjia ruse, e cila po bëhet gjithnjë e më e paqëndrueshme.

Të mërkurën, The Washington Post raportoi se Bashkimi Evropian po bën plane për pavarësinë energjetike nga Rusia, duke cituar burime që folën në kushte anonimiteti. Plani pritet të shpallet nga Komisioni Evropian javën e ardhshme.

Pra, si u bë rajoni kaq i varur nga Rusia e Putinit për furnizimet e saj me energji?

Gazi natyror i Detit të Veriut është varfëruar

Në vitet 1960 dhe 1970, Evropa po furnizonte afërsisht të njëjtën sasi gazi natyror që përdorte, sipas Tim Schittekatte, një shkencëtar hulumtues në Iniciativën e Energjisë MIT dhe një ekspert për rrjetin evropian dhe problemet me të cilat po përballet.

Prodhimi i gazit natyror në Evropë ra për shkak se fushat e gazit të Detit të Veriut, të cilat janë burime veçanërisht të rëndësishme të prodhimit të gazit natyror nga Britania e Madhe dhe Holanda, u shteruan. Dhe më vonë Holanda njoftoi se po mbyllte plotësisht fushat e gazit në Groningen për shkak të tërmeteve.

Gjatë të njëjtës periudhë, BE-ja ka reduktuar varësinë e saj nga qymyri për të arritur objektivin e saj klimatik për arritjen e neutralitetit të karbonit deri në vitin 2050 dhe uljen e emetimeve me të paktën 55% deri në vitin 2030. Aktualisht, rreth 20% e energjisë elektrike të BE-së vjen nga prodhimi i qymyrit.

Që nga viti 2012, BE-ja ka ulur prodhimin e saj të energjisë së qymyrit me rreth një të tretën, sipas Drejtorisë së Përgjithshme për Energjinë për BE-në.

Përveç kësaj, Gjermania refuzoi në mënyrë të përmbledhur investimet në energjinë bërthamore me Aktin e saj të Energjisë Atomike në 2011, një vendim i marrë si përgjigje ndaj katastrofës bërthamore të Fukushimës në 2011. Vetëm 13% e energjisë së Evropës tani vjen nga energjia bërthamore.

Rreth 25% e konsumit të energjisë së BE-së vjen nga gazi natyror, sipas Drejtorisë së Përgjithshme për Energjinë për BE-në. Nafta (32%), energjia e rinovueshme dhe biokarburantet (18%), dhe lëndët djegëse të ngurta fosile (11%) përbëjnë pjesën tjetër.

Kjo varësi nga gazi natyror do të thotë një varësi nga Rusia. Sot, BE-ja është importuesi më i madh i gazit natyror në botë, sipas Drejtorisë së Përgjithshme për Energjinë për BE-në, me pjesën më të madhe të gazit të saj që vjen nga Rusia (41%), Norvegjia (24%) dhe Algjeria (11%).

Për sa i përket furnizuesve të huaj, gazi rus ishte vetëm më i liri. Në vend që të diversifikoheshin furnizuesit, rrugët për të importuar gazin rus u diversifikuan,” tha Schittekatte për CNBC.

Përveçse gazi natyror i Rusisë është më i liri, rezervat e gazit rus ishin më të mëdha se çdo burim tjetër aty pranë, tha për CNBC Georg Erdmann, ish-kreu i Departamentit të Sistemeve të Energjisë në Institutin për Teknologjinë e Energjisë në Universitetin e Teknologjisë të Berlinit.

Për ish-Republikën Demokratike Gjermane (Gjermania Lindore), “gazi dhe nafta ruse janë të vetmet importe të përballueshme të energjisë”, tha Erdmann për CNBC. “Deri më sot Rusia ka përmbushur të gjitha kontratat afatgjata… Pra, industria e gazit supozon Rusinë si një partner tregtar mjaft të besueshëm.”

Shtytja për burimet e rinovueshme

Megjithëse BE-ja është shumë e varur nga gazi natyror rus, kërkesa e përgjithshme për gaz natyror në rajon arriti kulmin në vitin 2010.

BE-ja është fokusuar në ndërtimin e burimeve të rinovueshme. Por ndërtimi nuk po ndodh aq shpejt sa për të eliminuar atë varësi nga jashtë.

Kjo është pjesërisht për shkak se infrastruktura energjetike e BE-së nuk është krijuar për të trajtuar ndërprerjen e energjisë së rinovueshme – është e vështirë të ruhet energjia nga burimet e rinovueshme për kohët kur dielli nuk shkëlqen dhe era nuk fryn. Një numër zgjidhjesh janë duke u zhvilluar për këtë problem, duke përfshirë bateritë e përdorimit në shkallë të gjerë dhe hidrogjenin “e gjelbër” (të gjeneruar nga burimet e rinovueshme, pastaj ruhen dhe transportohen përpara se të digjen për konsumin aktual të karburantit), por këto zgjidhje nuk janë ende në shkallë.

Strategjia e BE-së për burimet e rinovueshme është varur kryesisht nga instalimet më të vogla diellore nga konsumatorët, tha Peter Sobotka, themeluesi dhe CEO i Corinex, një kompani e specializuar në përmirësimin e efikasitetit të rrjeteve evropiane të shpërndarjes së energjisë.

“Ky model kërkon investime të mëdha në rrjet për të zhvendosur në thelb energjinë e tepërt aty ku është e nevojshme në kohë reale, për të mbajtur kostot e energjisë të ulëta për përdoruesin përfundimtar,” tha ai për CNBC.

“Tani thjesht nuk ka kapacitet të mjaftueshëm të rrjetit për të marrë më shumë energji të rinovueshme në disa pjesë të Evropës, p.sh. Spanja dhe Holanda”, tha Schittekatte.

Disa ndërmarrje janë të vetëdijshme për problemin. E.ON, një ndërmarrje në Gjermani, ka filluar një investim prej 22 miliardë eurosh gjatë pesë viteve të ardhshme për të përmirësuar dhe digjitalizuar rrjetet e saj të shpërndarjes së energjisë. “Në dritën e krizës në Ukrainë, këto plane mund të vijnë pak me vonesë”, tha Sobotka.

Gjithashtu, procesi i dhënies së lejeve është i ngadaltë dhe në raste të caktuara, ka kundërshtim publik, “e ashtuquajtura çështja NIMBY”, tha Schittekatte.

Në disa raste, ndërtimi i burimeve të rinovueshme në BE kërkon që kombet të bashkëpunojnë, gjë që mund të shkaktojë gjithashtu ngadalësim.

Pjesa më e madhe e energjisë elektrike të rinovueshme duhet të vijë nga Deti i Veriut nëpërmjet erës në det të hapur, por vështirësia me këtë është që kërkon bashkëpunim shumëpalësh – të gjitha shtetet kufitare të Detit të Veriut duhet të punojnë në mënyrë ideale së bashku,” tha Schittekatte.

Në të ardhmen e afërt, Erdmann thotë se Evropa ka mjaft energji, me objektet e depozitimit të gazit në Gjermani 30% të mbushura.

Kjo është më pak se në vitet e mëparshme në fund të sezonit të ngrohjes, por e mjaftueshme,” tha Erdmann për CNBC.

Burimi: CNBC