Pse testamentet e Princit Philip do të jenë sekret për 90 vjet

Vullneti i Dukës së Edinburgut do të mbetet sekret për të paktën 90 vjet për të mbrojtur “dinjitetin dhe pozitën” e Mbretëreshës, ka vendosur Gjykata e Lartë.

Ka qenë konventë për më shumë se një shekull që, pas vdekjes së një anëtari të lartë të Familjes Mbretërore, gjykatave u kërkohet të vulosin testamentet e tyre.

Do të thotë që, ndryshe nga shumica e testamenteve të dhëna me kusht, ai nuk do të jetë i hapur për inspektim publik.

Do të ketë një proces privat në 90 vjet për të vendosur nëse mund të mos vuloset.

Seanca për aplikimin për vulosjen e testamentit u mbajt gjithashtu privatisht në korrik nga Sir Andrew McFarlane, gjyqtari më i lartë në gjykatat e familjes.

Ai dëgjoi argumentet nga avokatët që përfaqësonin pasurinë e Dukës dhe Prokurorin e Përgjithshëm, këshilltarin kryesor ligjor të qeverisë, dhe publikoi vendimin e tij të enjten.

Sir Andrew tha se si president i Divizionit të Familjes të Gjykatës së Lartë, ai është kujdestari i një kasaforte që përmban më shumë se 30 zarfa, secila që përmban testamentin e vulosur të një anëtari të vdekur të Familjes Mbretërore.

Dhe për herë të parë në më shumë se 100 vjet, ai përcaktoi një proces me anë të të cilit këto testamente mund të bëheshin publike.

Sir Andrew tha: “Unë kam thënë se, për shkak të pozicionit kushtetues të Sovranit, është e përshtatshme që të ketë një praktikë të veçantë në lidhje me testamentet mbretërore.

“Ekziston një nevojë për të rritur mbrojtjen që u jepet aspekteve vërtet private të jetës së këtij grupi të kufizuar individësh, në mënyrë që të ruhet dinjiteti i Sovranit dhe anëtarëve të ngushtë të familjes së saj.”– shtoi ai.

Gjykatësi tha se nuk e kishte parë testamentin e Princit Filip ose nuk i ishte thënë ndonjë gjë për përmbajtjen e tij, përveç datës së ekzekutimit të tij dhe identitetit të ekzekutuesit të caktuar.

Ai tha se vendosi ta mbante seancën në mënyrë private, sepse ka të ngjarë të krijojë “publicitet dhe hamendje shumë të rëndësishme” që “do të mposhtë qëllimin e aplikimit”.

Unë pranova parashtresën se, megjithëse mund të ketë kuriozitet publik për aranzhimet private që një anëtar i Familjes Mbretërore mund të zgjedhë të bëjë në vullnetin e tij, nuk ka interes publik të vërtetë publik për publikun që e di këtë informacion tërësisht privat,” tha ai tha.

Prince Francis of Teck
Princi Francis i Teck, vëllai i Mbretëreshës Mary, ishte mbreti i parë, testamenti i të cilit u vulos me vdekjen e tij.

Ai tha se nuk kishte asnjë arsye ligjore për ndonjë përfaqësim nga organizatat e medias sepse interesi publik përfaqësohej nga prokurori i përgjithshëm.

Avokatët e pasurisë së Filipit argumentuan se lajmet e seancës dhe aplikimit “mund të gjenerojnë hamendësime krejtësisht të pabazuara” të cilat do të ishin “thellësisht ndërhyrës” për Mbretëreshën dhe Familjen Mbretërore.

Duke detajuar historinë e vendimeve të mëparshme, Sir Andrew tha se anëtari i parë i familjes, testamenti i të cilit u vulos nga gjykata ishte Princi Francis i Teck, vëllai më i vogël i Mbretëreshës Mary, i cili vdiq në 1910.

Sipas ekspertit ligjor dhe mbretëror Michael L Nash, autor i Royal Wills në Britani nga 1509 deri në 2008, mekanizmi i ri ligjor u krijua pasi Princi Francis i la smeraldet e çmuara nga Mbretëresha Mari zonjës së tij, Konteshës së Kilmorey.

Një zarf që përmban testamentin e Princit Francis qëndron në kasafortën e mbajtur nga Sir Andrew, me shtesat më të fundit janë ato të Nënës Mbretëreshë të ndjerë dhe Princeshës Margaret, motrës së Mbretëreshës, e cila vdiq në 2002.

Në vitin 2007, një burrë që pretendonte se ishte fëmija i paligjshëm i Princeshës Margaret, Robert Andrew Brown, aplikoi për të fshehur testamentet e Nënës Mbretëreshë dhe Princeshës Margaret, por pretendimi i tij u hodh poshtë si “i urryer dhe një abuzim i procesit”.

Sidoqoftë, Sir Andrew ndryshoi urdhrat e mëparshëm, të cilët kishin vulosur testamentet mbretërore pafundësisht, në mënyrë që ata të mund të inspektoheshin privatisht 90 vjet pas dhënies së provës.

“Dhënia e provës” është një urdhër që lejon dikë të shpërndajë pasuritë e një personi të vdekur sipas dëshirës së tij, dhe normalisht shënon pikën ku vullneti i personit bëhet një dokument publik.

The Queen Mother and Princess Margaret in 1981
Testamentet nga Nëna Mbretëreshë dhe Princesha Margaret janë ndër ato që mbahen në një kasafortë

Sir Andrew tha se pas 90 vjetësh çdo testament mbretëror do të hapet dhe shqyrtohet nga avokati privat i monarkut, mbajtësi i Arkivave Mbretërore, prokurori i përgjithshëm dhe nga çdo përfaqësues personal i personit të vdekur që mund të jetë ende në dispozicion.

Ata do të vendosin nëse testamenti mund të bëhet publik në atë fazë, por Sir Andrew tha se disa testamente mbretërore nuk mund të botohen kurrë, madje as pjesërisht.

Fshirja duhet të bëhet nga një arkivist profesionist për të siguruar që dokumentet dhe vulat janë ruajtur siç duhet. Detajet e mëtejshme të procesit do të vendosen nga gjykata para se të fillojë të zbulojë testamentet e para.

Avokati i Mbretëreshës dhe Prokurori i Përgjithshëm argumentuan se testamentet duhet të vuloseshin për 125 vjet, por Sir Andrew tha se 90 vitet ishin “proporcionale dhe të mjaftueshme” dhe do të nënkuptonte se rreziku i publikimit të ndërhyrjes në jetën private të mbretërve do të zvogëlohej ndjeshëm.

Sir Andrew tha se ai synon të botojë një pjesë që rendit emrat në 30 zarfët në kasafortën e tij, por shtoi se ai nuk do ta bëjë këtë derisa ndonjë apelim i mundshëm kundër gjykimit të tij të ketë qenë në gjendje të vazhdojë rrjedhën e tij.

Një emër që nuk do të shfaqet është ai i Dianës, Princeshës së Uellsit. Ndryshe nga anëtarët e tjerë të Familjes Mbretërore, testamenti i saj u botua pas vdekjes së saj në 1997, duke zbuluar se shumica e pasurisë së saj po mbahej në mirëbesim për djemtë e saj deri sa të mbushnin moshën 25 vjeç.

Burimi: BBC News