Rekordi i nxehtësisë në oqeane

Rekordet e temperaturës së oqeanit po thyhen në mbarë botën me pasoja të rënda për planetin. Temperatura mesatare e sipërfaqes së oqeaneve të botës ka arritur nivelin e saj më të lartë ndonjëherë në 20.96C këtë javë, sipas Shërbimit të Ndryshimeve Klimatike Copernicus (C3S). Deti Mesdhe regjistroi temperaturën e tij më të lartë ndonjëherë në sipërfaqe javën e kaluar në 28.71C. Ujërat rreth Florida Keys ishin të ngjashme me temperaturën e një vaskë të nxehtë, duke arritur temperaturat pak më shumë se 38 gradë Celsius dhe ndoshta duke thyer një rekord botëror.

Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike (NOAA) gjithashtu raportoi se Atlantiku i Veriut mund të jetë më i nxehti. IPCC thotë se valët e të nxehtit detar u dyfishuan në frekuencë midis viteve 1982 dhe 2016.  Që nga vitet 1980, ato gjithashtu janë bërë më të gjata dhe më intensive.

Ekspertët paralajmërojnë se kjo mund të ketë pasoja shkatërruese për shëndetin e planetit.

Sa të nxehtë janë oqeanet tona?

Atlantiku i Veriut zakonisht fillon të ngrohet në mars pas dimrit dhe arrin kulmin e tij në shtator. Por rekordet janë thyer vazhdimisht që nga prilli i këtij viti.

NOAA thotë se Atlantiku i Veriut do të bëhet më i nxehtë “gjatë muajit gusht”. Ka shumë të ngjarë që rekordi të thyhet përsëri.

Temperatura mesatare globale e sipërfaqes së detit ka qenë “shumë mbi” vlerat e parë në këtë kohë të vitit, sipas C3S. Shërbimi i ndryshimeve klimatike thotë se temperaturat e larta të sipërfaqes së detit kontribuan në korrikun jashtëzakonisht të ngrohtë të parë në mbarë botën.

Temperaturat e larta ka të ngjarë të shkaktohen pjesërisht nga fenomeni i motit El Niño. Kjo ndodh kur uji i ngrohtë ngrihet në sipërfaqe në Paqësorin Jugor dhe rrit temperaturat globale.

Deri më tani, El Niño aktuale është ende e dobët, që do të thotë se temperaturat e oqeanit ka të ngjarë të rriten edhe më tej ndërsa zhvillohet.

Por këto modele të motit po përkeqësohen gjithashtu nga ndryshimet klimatike.

Sa më shumë djegim lëndë djegëse fosile, aq më shumë nxehtësi e tepërt do të largohet nga oqeanet, që do të thotë se aq më shumë do të duhet për t’i stabilizuar dhe për t’i kthyer ato atje ku ishin,” tha për BBC Dr Samantha Burgess nga C3S.

Çfarë ndikimi do të kenë ngrohja e oqeaneve të botës?

Oqeanet luajnë një rol të rëndësishëm në rregullimin e klimës së Tokës. Ata thithin nxehtësinë, drejtojnë modelet e motit dhe veprojnë si një lavaman karboni.

Por ndërsa ngrohen ato janë më pak efektive në kryerjen e kësaj pune. Cikli do të thotë se ndërsa temperaturat e oqeanit rriten, ato bëhen më pak efektive në thithjen e CO2 duke çuar në një rritje të sasisë së këtij gazi serrë në atmosferë.

Akulli gjithashtu shkrihet ndërsa ujërat ngrohen duke rritur ashpërsinë e rritjes së nivelit të detit. Dhe temperaturat e larta të oqeanit mund të rrisin gjithashtu mundësinë e uraganeve, cikloneve, stuhive dhe motit ekstrem.

Oqeanet më të nxehta kanë gjithashtu një efekt në jetën detare me balenat dhe disa lloje peshqish që lëvizin në ujëra më të ftohta, gjë që shqetëson zinxhirin ushqimor. Temperaturat e larta rekord gjithashtu vënë në rrezik koralet me shkëmbinj nënujorë në brigjet e Floridës që tani përballen me një kërcënim të rëndë zbardhjeje për shkak të valës së të nxehtit detar.

Përkthyer dhe përshtatur nga Euronews.green për Probizz.al