Rrjeta merimange mbulojnë livadhe të shumta në Australi

Rrjeta masive merimange që shtrihen nëpër pemë dhe livadhe janë formuar pranë qyteteve në Australi të goditura kohët e fundit nga përmbytjet.

Banorët në rajonin Gippsland të Victoria-s thonë se mbulesat si rrjeta merimange u shfaqën pas disa ditësh shiu të madh.

Në një zonë, një rrjetë merimange përshkoi më shumë se një kilometër përgjatë një rruge.

Ekspertët thonë se perdet krijohen nga një taktikë mbijetese e njohur si “balona”, ku merimangat hedhin mëndafshin për t’u ngjitur në tokë më të lartë.

Dr Ken Walker, një kurator insektesh nga Museums Victoria, tha se kishte të ngjarë që miliona merimangë të kishin hedhur fije deri te pemët përreth.

Merimangat që banojnë në tokë duhet të largohen nga toka shumë shpejt. Mëndafshi gjarpëron lart dhe kapin bimësinë dhe ata mund të shpëtojnë,”-i tha ai gazetës The Age.

Kjo ka krijuar çarçafë të mëdhenj me “fije merimange” që mbulojnë livadhet midis qyteteve të Sale dhe Longford.

‘Një valë përplasëse’

Një këshilltare lokale, Carolyn Crossley, tha se ajo kishte zbritur në një argjinaturë të liqenit të hënën në mbrëmje për të kontrolluar dëmtimin e përmbytjes dhe ishte goditur nga fenomeni natyror. Zonja Crossley tha se ajo e kishte parë efektin më parë, por jo në një shkallë kaq të gjerë.

Nuk ishte e frikshme – ishte e bukur. Gjithçka ishte e mbështjellë me këtë rrjetë merimange të bukur, në të gjithë pemët dhe gardhet,”-tha ajo për BBC. “Dielli po perëndonte në atë kohë dhe drita ishte e bukur, vetëm për ta parë atë duke u përpirë, kjo valë shkonte përtej peizazhit”.

Ajo tha që rrjetat e tyre u shfaqën si një fletë e vetme, duke u zvarritur me merimangat e vogla.

Fakti që nuk u nda – ishte sikur këto merimanga të ishin koordinuar për të bërë këtë instalim të mrekullueshëm arti peisazhi apo diçka tjetër,”-tha ajo.

Një tjetër banore vendase, Amanda Traeger, i tha BBC se familja e saj fillimisht kishte ngatërruar rrjetat me rrjetat përgjatë rrugës.

Unë e kam parë atë më parë, por asgjë si kjo,”-tha ajo. “Ishte absolutisht mahnitëse“.

Rrjetat delikate pritet të shpërbëhen më vonë gjatë kësaj jave.

Vendasit thanë se pamja eterike ishte e bukur për t’u parë pas një moti katastrofik të përjetuar në ditët paraardhëse.

Reshje të mëdha shiu dhe erëra të forta goditën pjesë të mëdha të Victoria, duke shkaktuar përmbytje të mëdha dhe dëme të përhapura javën e kaluar.

Burimi: BBC News