Sa para nevojiten për të luftuar ndryshimet klimatike?

Askush nuk tha se lufta kundër ndryshimeve klimatike do të ishte e lirë. Megjithatë, një raport i lëshuar gjatë bisedimeve të klimës COP27 bëri një kujtesë të kthjellët. Raporti, i porositur nga Britania dhe Egjipti si mikpritësit e kaluar dhe aktual të samitit të OKB-së, tha se vetëm vendet në zhvillim kanë nevojë për një financim të jashtëm të kombinuar prej 1 trilion dollarësh në vit për të përmbushur qëllimet e përcaktuara në Kontributet e tyre të Përcaktuara Kombëtare, ose NDC-të e tyre. plani i veprimit për klimën i përcaktuar në Marrëveshjen e Parisit). Ky financim, përveç shpenzimeve të vetë vendeve, nevojitet për gjëra të tilla si ulja e emetimeve, përballja me fatkeqësitë vdekjeprurëse dhe rivendosja e natyrës. Në një zhvillim inkurajues, u raportua më 11 nëntor se Amerika dhe Japonia do t’i siguronin Indonezisë të paktën 15 miliardë dollarë për të ndihmuar në tërheqjen e hershme të disa termocentraleve me qymyr.

Megjithëse vendet e pasura të industrializuara prodhojnë shumë më tepër nga emetimet që kanë shkaktuar ngrohjen deri më sot, ato më të varfrat priren të vuajnë shumë më tepër nga efektet e tij të këqija. Afrika është përgjegjëse për vetëm 3% të emetimeve që njerëzit kanë hedhur ndonjëherë në atmosferë. Megjithatë, lindja e thatë e kontinentit po vuan nga thatësira shumëvjeçare që dëmtojnë të korrat dhe kafshët e egra; rajonet e saj qendrore dhe perëndimore përballen me përmbytje katastrofike pasi rritja e temperaturave rrit sasinë e lagështisë në ajër. Kjo është bërë një pikë e ndezur në COP27, ku vendet në zhvillim po u bëjnë thirrje vendeve më të pasura të paguajnë për pasojat e emetimeve të tyre dhe t’i ndihmojnë ata të ndjekin një rrugë më të gjelbër drejt zhvillimit ekonomik. Të kombinuara, vendet në Afrikë mendojnë se u duhen 277 miliardë dollarë në vit për të përmbushur NDC-të e tyre. Në 2019 dhe 2020 ata morën më pak se 30 miliardë dollarë në vit (shih grafikun). Nga do të vijnë fondet?

Çdo rajon i Afrikës është i pajisur keq, por disa janë më keq se të tjerët. Vetëm dhjetë vende marrin 60% të financimit aktual për klimën; 40% është e ndarë në 45 vende dhe territore. Afrika e Jugut përballet me hendekun më të madh të financimit, prej më shumë se 100 miliardë dollarësh midis asaj që rajoni thotë se ka nevojë çdo vit dhe asaj që merr.

Pjesa më e madhe e financimit aktual vjen nga bankat e zhvillimit. Por ndihma financiare shpesh vjen në formë kredie, jo grantesh. Në afat të gjatë, kjo vetëm sa shton barrën mbi ekonomitë e cenueshme. Fondet shtesë duhet të vijnë nga sektori privat. Një raport nga Iniciativa për Politikat Klimatike, një institut kërkimor, zbuloi se vetëm 14% e financimit të njohur të klimës në Afrikë vjen nga investitorët privatë – pjesa më e ulët e çdo rajoni. Në Amerikën e Veriut kjo shifër është 96%.

Sektori privat, kuptohet, favorizon vendet e pasura; paqëndrueshmëria politike dhe ekonomitë e mbushura me borxhe në pjesë të Afrikës mund të mos duken si investime të shëndosha. Investitorët ankohen gjithashtu për mungesën e kthimit të garantuar të parave të tyre. Por kjo shpjegon vetëm një pjesë të hendekut. Investimet private në lëndët djegëse fosile, për shembull, arrijnë në 29 miliardë dollarë në Afrikë çdo vit. Sistemet e energjisë së pastër marrin vetëm 9.4 miliardë dollarë. Banka Botërore vlerëson se, globalisht, çdo dollar i shpenzuar për përshtatjen ndaj ndryshimeve klimatike sjell mesatarisht 4 dollarë përfitime. Më 9 nëntor, OKB-ja prezantoi një listë projektesh me vlerë rreth 90 miliardë dollarë për aktorët publikë dhe privatë, në një përpjekje për ta bërë më të lehtë për ta investimin – 20% e projekteve ishin në Afrikë. Ky është një fillim i mirë. Por edhe nëse investitorët angazhohen për të gjitha projektet, hendeku i financimit të Afrikës do të jetë ende i madh.

Burimi: The Economist