Sateliti i parë prej druri në botë, rezistent ndaj hapësirës apo jo

Tani ekzistojnë satelitë prej druri? Një projekt ambicioz do të dërgojë një satelit të vogël prej druri në orbitë më vonë këtë vit për të parë nëse mund t’i rezistojë kushteve brutale të hapësirës.

WISA Woodsat është një satelit katror 10 centimetra që është planifikuar për një lëshim në një raketë Rocket Lab Electron në Zelandën e Re. Ardhja në orbitë është vetëm një pjesë e aventurës. Sapo të arrijë atje, ekipi do të monitorojë kubin e vogël për të parë se si qëndron kompensata e tij ndaj të ftohtit, nxehtësisë, rrezatimit dhe vakumit të hapësirës.

Woodsat është ide e Jari Makinen, bashkëthemelues i kompanisë CubeSat replica kit Arctic Astronautics. Agjencia Evropiane e Hapësirës, ose ESA, po ofron një sërë sensorë për të ndjekur performancën e satelitit dhe gjithashtu do të ndihmojë me testimin para fluturimit.

Në satelit, vetëm pjesët jo-druri në pjesën e jashtme janë shina alumini, të nevojshme për të lëshuar satelitin në hapësirë dhe një shkop selfie që zgjatet që do të mbajë një aparat fotografik të drejtuar mbrapa trupit. Një CubeSat më tipik do të bëhej me më shumë përbërës metali.

Materiali bazë për kompensatën është thupra, dhe ne po përdorim në të vërtetë të njëjtën gjë që mund të gjesh në një dyqan pajisjesh ose për të bërë mobilje,”-tha kryeinxhinieri i Woodsat dhe bashkë-themelues i Arctic Astronatics Samuli Nyman në një deklaratë të ESA javën e kaluar.

© Siguruar nga CNET Këto panele kompensate thupër do të përbëjnë sipërfaqen e WISA Woodsat. Astronautika Arktike

Kompensata e përdorur në satelit është tharë dhe trajtuar për t’i dhënë asaj një shans më të mirë për t’u qëndruar përballë kushteve hapësinore. Ekipi i Woodsat pret që pjesa e jashtme të errësohet, por gjithashtu do të shikojë nëse zhvillohen çarje ndërsa është në orbitë.

Nëse Woodsat performon mirë, mund të nxisë një vështrim të ri në dru si një material i mundshëm për përdorim në hapësirë. “Në fund,”-tha Makinen, “Woodsat është thjesht një objekt i bukur për sa i përket dizajnit tradicional nordik dhe thjeshtësisë, duhet të jetë shumë interesante ta shohësh atë në orbitë.”

Burimi: cnet