Shkencëtarët e raketave dhe kirurgët e trurit nuk janë më të zgjuar se ne të tjerët, zbulon studimi

Shkencëtarët e raketave dhe kirurgët e trurit nuk janë domosdoshmërisht më të zgjuar se popullata e përgjithshme, ka zbuluar një studim i ri në Mbretërinë e Bashkuar, duke sfiduar supozimet e vjetra për këto profesione.

Frazat “nuk është shkencë raketash” dhe “nuk është operacion truri” përdoren shpesh për të përshkruar detyrat që kryhen lehtësisht, në krahasim me inteligjencën e nivelit të lartë që kërkohet për të kryer ato punë.

Megjithatë, një studim i publikuar të hënën në BMJ u përpoq të hidhte poshtë përfundimisht argumentin nëse shkencëtarët e raketave apo kirurgët e trurit janë më të zgjuar.

Ai u kërkoi pjesëmarrësve në studim të plotësonin “Testin e Madh të Inteligjencës Britanike” nga platforma e inteligjencës artificiale Cognitron, duke parë se si të dy grupet e profesionistëve ia dolën në të gjithë aspektet e njohjes, të cilat përfshinin planifikimin dhe arsyetimin, kujtesën e punës, vëmendjen dhe aftësitë e përpunimit të emocioneve.

Studimi përdori rezultatet nga 329 inxhinierë të hapësirës ajrore dhe 72 neurokirurgë ndërkombëtarë, duke i krahasuar ato me rezultatet e më shumë se 18,000 britanikëve që kishin përfunduar më parë testin.

Autorët e studimit thanë se nuk kishte “asnjë ndryshim domethënës” në mënyrën se si inxhinierët e hapësirës ajrore shënuan në secilën prej zonave kundrejt popullsisë së përgjithshme të Mbretërisë së Bashkuar. Ndërkohë, neurokirurgët treguan vetëm zgjidhje më të shpejtë të problemeve dhe kujtesë më të ngadaltë, krahasuar me popullatën më të gjerë.

Në fakt, 90% e britanikëve shënuan mbi mesataren në të paktën një aspekt të inteligjencës, për të cilën autorët e studimit thanë se ilustron “rëndësinë e studimit të fushave të shumta që përbëjnë një koncept të inteligjencës dhe jo një masë të vetme”.

Autorët e studimit thanë se ishte e mundur që si neurokirurgët ashtu edhe inxhinierët e hapësirës ajrore “të vendoseshin në një piedestal të panevojshëm”, bazuar në gjetjet.

Në vend të kësaj, ata sugjeruan përdorimin e frazave si për shembull: “është si një shëtitje në park” ose një frazë që lidhet me një punë tjetër, duke argumentuar se ishte “gjithashtu e mundur që profesione të tjera mund të meritonin të ishin në atë piedestal”.

Burimi: CNBC