Shqipëria ka dy festa Pashkësh, ja si festohet

Në Shqipëri festohen Pashkët Katolike dhe Ortodokse, kjo është një mundësi e mirë dhe për vizitorët e huaj që kanë dëshirë të festojnë në Shqipëri. Katolikët festojnë Pashkët sipas kalendarit Gregorian, ndërsa Pashkët Ortodokse festohen zakonisht një javë pas atyre katolike, sipas kalendarit Julian.

Është interesante fakti se këto tashmë janë festa zyratare pasi në periudhën e komunizmit feja ishte e ndaluar. Askush nuk mund të thoshte fjalën E diela e Pashkës, apo Ringjallja e Krishtit. Askush nuk lejohej të shkonte në kishë apo të kryente ritualet fetare. Regjimi i Enver Hoxhës pretendonte të krijonte një shtet ateist dhe ditët fetare ishin të ndaluara.

Pas përmbyjes së regjimit komunist kur erdhi demokracia të gjithë besimtarët filluan sërish të festonin hapur dhe të lirë ditët e tyre festive sipas kalendareve përkatëse.

Por në përgjithësi festohen njësoj si Pashkët Katolike dhe Ortodokse.

Si katolikët dhe ortodoksët marrin pjesë në shërbime përgjatë Javës së Shenjtë, nga e Diela e Ditës së Palmave (e fundjma para Pashkëve) deri të Dielën e Pashkëve, pavarësisht se në datat e ndryshme. Të dy besimet mbajnë vigjilje të shtunën e shenjtë për të mirëpritur mëngjesin e ringjalljes. Ortodoksët e fillojnë ne lutjet e mëngjesit dhe me shërbimet e këngëve.

Të dyja besimet dekorojnë vezët e Pashkëve, ortodoksët ngjyrosin shumë nga vezët e tyre të kuqe për të simbolizuar gjakun e Krishtit. Ortodoksët gjithashtu hanë një bukë të veçantë të Pashkëve, pije raki dhe hanë qengjin e pjekur për darkën e Pashkëve. Në të vërtetë, të gjithë shqiptarët preferojnë të marrin pjesë në ngjarje kulturore ose tradicionale për Pashkë, sepse në vendin tonë katolikët, ortodokset dhe myslimanët shpesh “marrin hua, përziejnë dhe përshtasin” festa dhe praktika fetare në Shqipëri. Ne jemi të njohur për tolerancën dhe bashkëjetesën tonë fetare.

Ja si festojnë shqiptarët Pashkët:

Katolikët

Marrin pjesë në shërbesat katolike të Pashkëve në Katedralen e Shën Palit në Tiranë. Katedralja i përketë Kryepeshkopatës Katolike Romake të Tiranë-Durrës. Dritarja e qelqit me ngjyrë në të majtë të derës së përparme përmban figurën Papa Gjon Pali II dhe Nënë Terezës. Gjithashtu një statujë e Nënë Terezës gjendet në hyrjen e katedrales, e cila u përurua më 26 janar 2002.

Ortodoksët

Marrin pjesë në shërbesat orthodhokse të Pashkëve në Ringjalljen e Krishtit, Katedralen Ortodokse në kryeqytet. Katedralja, e përfunduar në vitin 2012, është një nga më të mëdhatë në Ballkan. Ajo ka një kullë të madhe prej 16 zile me një kryq të stilit ortodoks, i cili mban katër “qirinj paskishorë” që qëndrojnë për dritën e katër llogarive të Ringjalljes së Ungjillit.

Por ka shumë kisha të tjera në Tiranë dhe në të gjithë vendin. Më e famshmja është Kisha e Lacit, një orë larg nga Tirana. Festimet më të mëdha festive mbahen në Shkodër dhe Lezhë, ku bashkësia katolike është më e madhe. Pra, nëse jeni në Tiranë këto ditë, ju mund të zgjidhni të vizitoni këto qytete që janë dy orë nga Tirana dhe përjetoni traditën e vërtetë festive.

Në përgjithësi, pas shërbimeve në kishë, njerëzit festojnë me familjet dhe miqtë e tyre.

Burimi: http://www.visit-tirana.com/sq/lajme/view/170/Shqip%C3%ABria_ka_dy_festa_Pashk%C3%ABsh-m%C3%ABsojeni_si_festohet