Si duhen ushqyer fëmijët gjatë verës

Prindërit gjatë verës kalojnë më shumë kohë me fëmijët ndaj duhet të kujdesen edhe për dietën ushqimore të tyre në këtë periudhë.

  1. Të konsumojnë fruta dhe perime të freskëta

Frutat dhe perimet janë të pasura me vitamina, minerale dhe elementë gjurmë, si dhe antioksidantë që parandalojnë arteriosklerozën dhe plakjen e hershme, nxisin rritjen dhe funksionimin e mirë të indeve, lëkurës dhe syve.

2) Lani mirë të gjitha frutat dhe perimet

Është e rëndësishme larja e frutave dhe perimeve për të eliminuar substancat toksike (insekticidet) por edhe ekinokoket, lamblia, ameba që shkaktojnë infeksione akute dhe kronike të zorrëve.

3) Shmangia e konsumimit të lëngjeve të frutave të përgatitura

Lëngjet e gatshme të frutave përmbajnë një sasi të madhe fruktozë, rrisin indeksin glicemik dhe çojnë në hipersekretim të insulinës, duke rritur depozitimin e yndyrës në trup.

4) Mos i anashkaloni vaktet e fëmijës

Shpesh në plazh fëmijët ndjekin orarin e prindërve, i cili përfshin ekspozimin e zgjatur në diell, agjërimin e zgjatur për shkak të notit të shpeshtë dhe një vakt pasdite herët në tavernë. Kjo është një taktikë e gabuar, sepse fëmijët anashkalojnë dy deri në tre vakte nga dieta e tyre ditore, duke marrë kështu më pak kalori sesa ato që kërkohen për rritjen e tyre.

6) Promovoni sportet me sportet e preferuara verore si noti dhe sportet ujore

Ushtrimi ndihmon në uljen e obezitetit dhe përmirëson vetëvlerësimin dhe vetëdisiplinën e fëmijës. Së bashku me fëmijët, kjo verë është një mundësi për të promovuar një dietë më korrekte, me synimin përfundimtar që ajo të zgjasë gjithë jetën.