Si të bëheni më të durueshëm me shqetësimet e përditshme

Kur ashensori po ecën ngadalë, ju shtrëngoni dhëmbët dhe mallkoni nën zë. Nëse kafeja apo ushqimi juaj po vonohet, ju kapni baristen ose kamarierin dhe kërkoni të dini pse po zgjat kaq shumë.

Të gjithë kanë ato momente ku ata nuk kanë aftësinë për të qëndruar të qetë përballë zhgënjimit, fatkeqësisë ose vuajtjes, të njohur edhe si durim.

“Ne kemi pritshmëri se cila është koha e përshtatshme për të pritur në radhë, ose sa shpejt duhet të jemi në gjendje të arrijmë diku, ose si duhet të veprojë dikush tjetër ose si duhet të ndihemi,” tha Sarah Schnitker, një profesoreshë e asociuar i psikologjisë dhe neuroshkencës në Universitetin Baylor, dhe autor i studimit të vitit 2012 “Një ekzaminim i durimit dhe mirëqenies”.

“Kur ato pritshmëri shkelen, shpesh ndodh kur emocionet tona bëhen të parregulluara,” tha Schnitker.

Padurimi nuk është gjithmonë i keq, por njerëzit që janë kronikisht të paduruar mund të përjetojnë më shumë stres, gjë që rrit rrezikun e problemeve shëndetësore siç janë çështjet kardiovaskulare, tha Schnitker.

Disa njerëz janë më të durueshëm se të tjerët, por ne nuk jemi “të dënuar për çfarëdo lloj përcaktimi natyror të durimit që kemi”, tha Schnitker për CNN. “Me praktikat e qëllimshme, ne mund të kultivojmë durimin tonë dhe ta bëjmë më të lehtë për veten që të presim.”

Këtu janë disa nga rekomandimet e Schnitker për zhvillimin e durimit.

CNN: Kur jeni të paduruar, çfarë po ndodh në trurin tuaj dhe në pjesën tjetër të trupit tuaj?

Sarah Schnitker: Emocionet tuaja aktivizohen. Kur kjo ndodh, është një lloj reagimi i të gjithë trupit. Ritmi ynë i zemrës mund të rritet. Sasia e energjisë elektrike që del nga lëkura jonë (e quajtur përcjellshmëri e lëkurës) mund të ndryshojë. Gjithashtu varet nga emocioni që mund të ndodhë. Ankthi për humbjen e takimit tuaj të ardhshëm nëse diçka nuk ndodh në kohë mund të jetë pak më ndryshe nga padurimi që nxitet më shumë nga zemërimi. Por me të gjitha këto gjëra, sistemi juaj fiziologjik zgjohet dhe fillon të hyjë në një përgjigje ndaj stresit.

Ndonjëherë padurimi na ndihmon të përqendrojmë vëmendjen tonë dhe na përgatit për veprim. Por kur është një situatë që nuk mund ta kontrolloni ose nuk ka shumë që mund të bëni, ndryshimi i emocioneve tuaja është opsioni që keni – në thelb duke i rregulluar ato dhe duke e kthyer veten në një gjendje qetësie.

CNN: Si mund të bëhen njerëzit më të durueshëm?

Schnitker: Rivlerësimi njohës – ku mendoni për situatën nga një këndvështrim i ri – ose gjeni përfitime – duke pyetur veten se cilat gjëra pozitive mund të vijnë nga kjo situatë negative – mund t’ju ndihmojë të prisni në atë moment dhe gjithashtu mund t’ju ndihmojë të ndërtoni durim afatgjatë. Gjithashtu, ndërgjegjësimi për emocionet dhe vërtetimi i asaj që ndjeni dhe pse, mund të ndihmojë.

Një hap tjetër për të cilin më pëlqen të flas është lidhja e vuajtjes, pritjes ose telasheve tuaja me qëllimin tuaj më të madh ose qëllimet e jetës. A ka kuptim ajo që po kaloni? Si mund ta përdorni këtë kuptim si një burim për t’ju ndihmuar të përballeni me këtë negativitet në atë moment? Ne kemi bërë studime që shikojnë virtytin e durimit në pacientët psikiatrik të shtruar në spital për rrezikun e vetëvrasjes ose çrregullime të tjera psikiatrike. Ne zbuluam edhe në atë popullsi, ata që ishin më të durueshëm ishin në gjendje të përballonin krizat në mënyrë më efektive. Ata gjithashtu shohin një ulje të simptomave të depresionit. Është diçka që edhe në rastet akute të vuajtjes, durimi mund të ndihmojë në shërimin e një personi.

Praktikimi i durimit mund të jetë i vështirë në nxehtësinë e momentit. Imagjinoni që keni të bëni me fëmijën tuaj i cili ka një zemërim, duke pritur të dëgjoni rezultatet e biopsisë së gjirit ose të bllokuar në trafik para një takimi vërtet të rëndësishëm – mund të përpiqeni t’i përdorni këto këshilla në këtë moment. Por për krijimin e zakoneve, hulumtimi sugjeron se praktikimi i këtyre strategjive është më efektiv gjatë kohëve që nuk janë aq stresuese, ose gjëra më të vogla gjatë gjithë ditës. Mundohuni të jeni të durueshëm kur ashensori vjen shumë ngadalë. Në atë mënyrë, ju keni fituar disa aftësi deri sa të arrini në një situatë më të rrezikshme.

Duke folur për përpjekjet tuaja me të tjerët mund të jetë vërtet e dobishme. Është më mirë të stërvitesh sesa të provosh. Praktikimi i rregullt i meditimit ose thjesht të qenit më i ndërgjegjshëm lidhen gjithashtu me durim më të lartë.

Ju gjithashtu mund të ndërtoni durimin tuaj duke rritur rrjedhshmërinë tuaj emocionale, e cila është aftësia për të njohur dhe emërtuar emocionet tuaja. Rrjedhshmëria emocionale e bën më të lehtë rivlerësimin e situatave kur jeni në momentin ose më pas. Nëse ndryshoni mënyrën se si mendoni, kjo ndryshon mënyrën se si ndiheni – por së pari ju duhet të dini se çfarë ndjeni.

CNN: Si mund ta përmirësojnë njerëzit durimin e tyre në marrëdhënie?

Schnitker: Hapat bazë do të jenë të njëjta; këshilla do të ishte vetëm një aromë paksa e ndryshme. Ajo që është e dobishme është të dini se cilat janë qëllimet tuaja për marrëdhënien. Për shembull, “Si prind, unë dua ta ndihmoj këtë të ri të zhvillohet dhe të rritet mirë. Unë dua që ata të jenë të sjellshëm dhe bujarë.”

Të mendosh për atë që po përpiqesh t’u mësosh atyre për një kohë të gjatë mund të të ndihmojë në këtë moment – duke thënë: “Në rregull, kjo është pjesë e mësimit të disiplinës dhe vetëkontrollit, dhe i ndihmon ata të bëhen të sjellshëm dhe kontribuon në shoqëri. Ka një kuptim pse po e duroj ulërimën dhe përdor praktika pozitive të prindërimit.”

Në kontekstin e një marrëdhënieje romantike ose martese, merrni parasysh atë që po ndërtoni në vend që të përqendroheni vetëm në rastet negative. Plotësoni anën pozitive që ju motivon të qëndroni me durimin tuaj gjatë zënkave.

CNN: A ka përfitime të tjera të të qenit më të durueshëm?

Schnitker: Njerëzit që kanë durim më të lartë kanë tendencë të kenë më shumë ndjeshmëri. Të jesh në gjendje të marrësh parasysh perspektivat e të tjerëve dhe të mendosh për nevojat e të tjerëve, jo vetëm për veten, shpesh do të ndihmojë -veçanërisht në këto situata të pritjes së njëhershme kur jeni të mbërthyer në radhë. Ka njerëz të tjerë të përfshirë që mund të kenë ditë të vështira.

Hulumtimet tregojnë se njerëzit që janë më të durueshëm kanë një mirëqenie më të lartë – më shumë kënaqësi nga jeta, shpresa, vetëbesim, emocione pozitive në përgjithësi. Ata duket se janë në gjendje të ndjekin qëllimet e tyre me përpjekje më të mëdha dhe të jenë më të kënaqur me përparimin e qëllimit të tyre. Pacientët me durim më të lartë kanë tendencë të kenë më pak simptoma shëndetësore të tilla si dhimbje koke, ulcera, diarre etj.

CNN: Sa kohë mund të marrë zhvillimi më i mirë i durimit?

Schnitker: Duhet shumë durim për të zhvilluar durimin. Me zakonet, ka shumë ndryshueshmëri – mund të duhen nga 20 ditë në pothuajse një vit për të zhvilluar një zakon. Me durim, ne kemi parë që njerëzit përmirësohen me minimumin (koha me ekspertë të shëndetit mendor) – siç është një ndërhyrje javore, gjysmë ore gjatë katër javëve. Nuk do të zgjasë përgjithmonë. Ndërsa njerëzit përpiqen të jenë më të durueshëm, ata shpesh shohin përfitimet fillestare.

Ju gjithashtu duhet të jeni të durueshëm me veten. Jini të dhembshur dhe të sjellshëm ndaj zhvillimit tuaj, dhe dijeni se kjo nuk është diçka që mund ta ndryshoni brenda natës. Mund të kultivohet, por nuk është një zgjidhje e shpejtë.

Burimi: CNN Health