Si të qëndroni të motivuar

Të qëndrosh i motivuar është e lehtë… kur gjërat shkojnë mirë. Gjatë kohërave sfiduese kur gjithçka duket se po funksionon kundër nesh, ne duhet të gërmojmë thellë për të gjetur frymëzim. Kur dëshira dhe pasioni fillojnë të zbehen kur i afrohemi punës sonë, na duhet më shumë se një citim i lezetshëm ose një video si të kthehemi në rrugën e duhur. Mendja jonë fillon dhe “mpihet” ndaj mbingarkesës së citimeve motivuese klishe të shfrenuara në Instagram. Seriozisht, ndaloni.

Motivimi është një aventurë mendore. Ne të gjithë duhet të lundrojmë në trurin tonë të çmendur dhe të kuptojmë se çfarë na jep energji. Kur bëhet fjalë për të qëndruar të motivuar, këto janë disa gjëra që më ndihmojnë:

  1. Besojini procesit.

Kur mërzitem, i kujtoj vetes se gjithçka është një lojë. Ndonjëherë jam përpara dhe ndihem i pandalshëm. Herë të tjera ndihem tmerrësisht mbrapa pa shpresë se do të arrij. Është gjatë kësaj të fundit që i kujtoj vetes t’i besoj procesit. Për sa kohë që unë bëj punën, jeta do të ndryshojë dhe gjithçka do të jetë në rregull me botën përsëri. Derisa nuk është, cikli fillon përsëri. Kështu është jeta. Vite më parë, ndërsa drejtoja një firmë konsulence marketingu, vazhdova të rishikoja drejtimin e biznesit. Një muaj u fokusova në krijimin e kurseve online dhe muajin tjetër u jepja mësime punëtorive javore. Aktiviteti im i vazhdueshëm dhe mungesa e drejtimit ma hodhën shpejt motivimin. Kujtimi për t’i besuar procesit më bëri të vazhdoj. Për t’i kuptuar gjërat, më duhej të ecja përpara dhe të bëja punën.

  1. Besoni se e ardhmja është më e madhe se e kaluara juaj.

Kjo është një nga thëniet e mia të preferuara nga Matthew Kelly. Mendoni për fuqinë e saj. Çfarë mund të jetë më motivuese sesa të besojmë se kemi aftësinë për të krijuar një të ardhme më të mirë? Pavarësisht se ku jemi në jetë, mirë, keq ose tmerrësisht mediokër, gjithmonë ka vend për të krijuar një të ardhme më emocionuese. Përveçse më ndihmon të qëndroj i motivuar, ky mendim është veçanërisht frymëzues kur mendja ime ngec në të kaluarën. I dini, ato ditë të mbushura me keqardhje kur i thoni vetes: “Unë vërtet duhet të kisha…”. Mirë, nuk e keni bërë. Vazhdoni përpara! E di, tingëllon e ashpër, por sa më shpejt ta kuptojmë këtë të vërtetë, aq më shpejt mund të fokusohemi në projektimin e së ardhmes që duam. Dikur ndalesha në të kaluarën. Tani, unë përqafoj premtimin e mundësive që sjell çdo ditë e re.

  1. Koha me “fisin”.

Ajo që më pëlqen është sa i lehtë është ky koncept. Plus, ndikimi është i menjëhershëm. Seth Godin përcakton një fis si një grup njerëzish që janë të lidhur me njëri-tjetrin nga një udhëheqës ose një ide. Kur gjejmë fisin tonë, e gjithë bota jonë ndryshon. Kur ndihem keq, e di që mund të telefonoj fisin tim për të ndihmuar në rregullimin e mentalitetit tim. Ata sfidojnë modelet e mia të mendimit, ofrojnë këshilla dhe nuk më lënë kurrë të bëj një festë keqardhjeje. Pasi largohem nga telefonata me ta, ndihem i fuqizuar për të përballuar çdo sfidë. Plus, ekziston një motiv i shtuar i dëshirës për të kryer punën në mënyrë që të ndaj rezultatet me ta. Vitin e kaluar, u bëra CEO i një kompanie konsulence. Ishte padyshim një territor i paeksploruar. Megjithëse isha i emocionuar për mundësinë, nuk isha i sigurt se do të isha i mirë. Pas muajsh në pozicion, fillova të vë në dyshim vendimin tim. Në vend që të ndalesha në këtë mendim, menjëherë thirra një nga kolegët e mi, i cili ka mbi 10 vjet që rrit një kompani konsulence. M’u desh vetëm një bisedë 20-minutëshe për të kuptuar se nuk mund të dyshoja në veten time. Po mësoja. Po rritesha. Isha në rolin e duhur. Më duhej të isha i guximshëm dhe të vazhdoja të bëja punën.

Qëndrimi i motivuar bëhet më i lehtë me mentalitetin e duhur dhe duke refuzuar ta lëmë veten të qëndrojmë të mundur. Kur jemi të përqendruar te e ardhmja dhe nuk ndalemi në të kaluarën, ne fuqizohemi të besojmë në idetë dhe punën tonë.

Burimi: Creative Business Network