Si të thuash jo, nëse nuk je shumë i mirë në të

‘Jo’ mund të duket si fjala më e thjeshtë në botë – në fund të fundit, është vetëm një rrokje dhe dy shkronja; me siguri duhet të jetë mjaft e lehtë për t’u thënë?

Sidoqoftë, kjo fjalë e vogël ka shumë peshë pas saj – dhe nganjëherë mund të duket e pamundur të thuash jo, pavarësisht nëse je në një situatë profesionale apo personale.

Psikoterapisti Somia Zaman ka punuar me shumë njerëz që e kanë të vështirë të thonë jo, dhe njeh se nga mund të burojnë shumë nga këto vështirësi. Pra, cila është këshilla e Zaman se si të ecni përpara?

Pse disa njerëz e kanë të vështirë të thonë jo?

“Nga përvoja ime e punës me njerëz që kanë luftuar të thonë jo ose të vendosin kufij për veten e tyre, shumë herë, ata mund të kenë probleme themelore të vetëvlerësimit,” sugjeron Zaman. “Pra, të thuash jo mund të lidhet me diçka pak më të thellë brenda një personi – zakonisht besimet negative rreth asaj që mund të jenë pasojat e thënies së fjalës jo, dhe pasojat e asaj që ‘jo’ nënkupton për njerëzit e tjerë.”

Ajo sugjeron se shumë nga këta njerëz janë perfeksionistë, të cilët kanë frikë të mos i lënë njerëzit poshtë ose të shihen se po bëjnë diçka të gabuar.

Cilat janë ndikimet e mundshme të kësaj?

Të qenit i paaftë për të thënë jo “prek njerëzit në shumë mënyra të ndryshme”, shpjegon Zaman.

Në vendin e punës, ajo thotë: “Njerëzit ndiejnë shumë presion ndaj tyre për të bërë gjëra që ndoshta nuk ndihen të sigurt. Ndoshta ata ndihen sikur kanë nevojë për pak më shumë mbështetje, por ndihen sikur nuk mund të flasin.

Ndoshta ata kanë frikë se nëse “shprehin se si ndihen, do të ketë pasoja katastrofike – ata mund të humbasin punën e tyre, ose të përjashtohen në punë ose diçka të tillë”.

Shqetësime të ngjashme mund të hyjnë në jetën tuaj personale – se veprimet tuaja “do të shkaktojnë një lloj përçarjeje në atë marrëdhënie, mund të shkaktojnë siklet, partneri im mund të mos më kërkojë asgjë përsëri”, thotë Zaman. Ankthet rreth “marrëdhënies që mbijeton” janë gjithashtu mjaft të zakonshme.

Sidoqoftë, vuajtja në heshtje “mund të ndikojë në disponimin tuaj, nivelet tuaja të ankthit dhe përfundimisht mund të ndikojë edhe në produktivitetin tuaj në punë”, shton ajo.

A i ka përkeqësuar pandemia gjërat?

“Patjetër,” thotë Zaman. “Unë kam vënë re ndryshimin midis periudhës para-Covid dhe gjatë Covid” në mënyrën se si klientët po përballen.

Kur vjen fjala te puna: “Të qenit të paqartë është një gjë shumë e zakonshme me të cilën njerëzit po luftojnë. Është e lehtë të vazhdosh punën deri vonë, pasi [njerëzve] nuk u duhet të udhëtojnë, ose nuk kanë pse të largohen nga zyra. Unë mendoj se njerëzit e kanë më të vështirë gjatë Covid të thonë jo dhe t’i vendosin ato kufij në vend.”

Mund të ketë gjithashtu presion të shtuar për t’i thënë po gjithçkaje, ndërsa bota hapet – ka shumë më shumë plane dhe takime shoqërore në ditar, mund të ndiheni sikur po i lini gjërat poshtë duke mos i bërë këto të gjitha.

Si mund të përmirësohesh në të thënit ‘jo’?

“Nuk ka shërim brenda natës, për fat të keq,” thotë Zaman. “Nëse do të kisha një, do t’ua jepja të gjithëve.” Për psikoterapisten, çelësi për t’u bërë më komod me të thënit ‘jo’ është praktika.

Këshilla kryesore e Zaman është të “mendoni se cila është frika juaj më e keqe kur thoni jo”, në mënyrë që të kuptoni me të vërtetë shqetësimet tuaja rreth saj.

“Një nga mënyrat me të cilat njerëzit mund ta bëjnë këtë është mbajtja e një ditari ku ata kanë dashur të thonë jo në të kaluarën dhe të jenë pak vetë-reflektues. Ndoshta duke menduar, pse u ndjeva sikur doja të thoja jo në atë situatë? Çfarë e kam pasur të vështirë? Çfarë mendova se do të ndodhte nëse thoja jo?”

Pasi të keni kuptuar shqetësimet tuaja për të thënë jo, “kjo është kur ju mund të punoni me gjëra”, sugjeron Zaman. Ju mund t’i sfidoni ato frika – nëse thoni jo në atë situatë, çfarë do të ndodhte në të vërtetë? A do ta humbisnit punën tuaj, apo shoku juaj nuk do të fliste kurrë më me ju? Pastaj, ju mund të “shikoni shpjegimet alternative”, thotë Zaman, “ju mund të jeni pak më racional ose realist me ato frikëra”.

Pavarësisht nëse luftoni me thënien jo, Zaman avokon të kaloni pak më shumë kohë duke menduar për veprimet dhe vendimet tona. “Për disa nga klientët e mi, them në fund të ditës, kaloni pesë minuta duke bërë një vetë-reflektim se si ka qenë dita juaj. Cilat gjëra shkuan mirë atë ditë, cilat gjëra nuk shkuan siç duhet? Cilat ishin arsyet për këtë? Çfarë mund të bëni për ta ndryshuar atë në të ardhmen?

“Pra, të bëhet një zakon dhe të praktikoni të bëni atë vetë-reflektim në baza ditore, ose në baza javore nëse dita është shumë. Unë mendoj se kjo mund t’i ndihmojë njerëzit të ngadalësojnë vërtet dhe të mendojnë pse i bëjnë gjërat.”

Burimi: The Independent