Sinjali i jashtëzakonshëm i radios nga zemra e Rrugës së Qumështit çudit astronomët

Sinjale të çuditshme radio po vijnë nga drejtimi i qendrës së galaktikës dhe ne nuk jemi të sigurt se kush po i dërgon ato. Ato ndizen dhe fiken në dukje rastësisht, dhe burimi i tyre duket se është i ndryshëm nga çdo gjë tjetër që është parë nga hapësira.

Burimi i këtij rrezatimi është mbiquajtur “objekti i Andit” pas Ziteng Wang në Universitetin e Sidneit në Australi, i cili mban emrin Andy dhe zbuloi për herë të parë valët e radios. Ai dhe kolegët e tij i vunë re sinjalet gjashtë herë në vitin 2020 duke përdorur radio teleskopin Australian Square Kilometer Array Pathfinder. Ata bënë vëzhgime të mëtejshme me radio teleskopin MeerKAT në Afrikën e Jugut.

Studiuesit zbuluan se objekti ndizet herë pas here deri në disa javë, por ishte i errët shumicën e kohës. Kur u ndez përsëri në shkurt të këtij viti, disa muaj pas zbulimit fillestar, ata vunë në dukje disa nga teleskopët më të fuqishëm jo-radio që kemi dhe nuk panë asgjë.

Ne kemi parë çdo gjatësi vale tjetër që mundemi, gjatë gjithë rrugës nga infra të kuqe në optike deri në rrezet X dhe nuk shohim asgjë, kështu që nuk duket të jetë në përputhje me çdo lloj ylli që ne kuptojmë,” thotë David Kaplan në Universitetin e Wisconsin-Milwaukee, i cili ishte pjesë e ekipit kërkimor.

Fakti që nuk ishte i dukshëm në asnjë gjatësi vale tjetër përjashtoi disa shpjegime të mundshme për këtë objekt, duke përfshirë yjet normalë, të cilët janë yje neutronë me fusha të fuqishme magnetike.

Cilado qoftë objekti i Andit, polarizimi i valëve të radios që vijnë prej tij tregon se ai ndoshta ka një fushë të fortë magnetike. Gjatë ndezjeve, shkëlqimi i tij ndryshonte deri në një faktor 100, dhe ato ndezje u zbehën jashtëzakonisht shpejt – aq shpejt sa një ditë e vetme – fakte që sugjerojnë se objekti është i vogël.

Burimi: New Scientist