Studim: 1 miliardë të rinj janë të rrezikuar nga humbja e dëgjimit

Më shumë se 1 miliard të rinj mund të jenë në rrezik të përballen me humbjen e dëgjimit, tregon një studim i ri.

“Vlerësohet se 0,67-1,35 miliardë adoleshentë dhe të rinj në mbarë botën mund të jenë në rrezik të humbjes së dëgjimit nga ekspozimi ndaj praktikave të pasigurta të dëgjimit”, sipas studimit, i cili u botua në BMJ Journal të martën.

Kufijtë e rekomanduar të zhurmës nuk janë më shumë se 85 decibel gjatë një jave 40-orëshe. Të rinjtë nga mosha 12 deri në 35 vjeç duke përdorur pajisje të tilla si MP3 player dhe celularë, dëgjonin në mënyrë aktive përmbajtjen me 105 decibel, ndërsa niveli mesatar i zhurmës në vendet argëtuese ishte 104 deri në 112 decibel.

Dëmtimi nga dëgjimi i pasigurt mund të përkeqësohet gjatë gjithë jetës, dhe ekspozimi ndaj zhurmës më herët në jetë mund t’i bëjë individët më të prekshëm ndaj humbjes së dëgjimit të lidhur me moshën”, thanë studiuesit.

Shkencëtarët analizuan 33 studime nga viti 2000 deri në vitin 2021, por ato studime nuk kanë qenë në gjendje të konkludojnë nëse humbja e dëgjimit ishte e përhershme apo e përkohshme.

“Ndryshimet e përkohshme të pragut dhe humbja e fshehur e dëgjimit ka të ngjarë të shërbejnë si parashikues për humbjen e përhershme të pakthyeshme të dëgjimit dhe mund të paraqesin si vështirësi në dëgjimin në mjedise sfiduese të dëgjimit, të tilla si zhurma në sfond,” thanë studiuesit.

Rreziku i humbjes së dëgjimit të një personi varet nga sa zë, sa kohë dhe sa shpesh janë të ekspozuar ndaj zhurmave të caktuara. Një shenjë që ju mund të jeni përfshirë në praktika të pasigurta të dëgjimit është tringëllimë në veshët.

Ndikimet e humbjes së dëgjimit

Humbja e dëgjimit tek fëmijët mund të çojë në performancë më të dobët akademike dhe ulje të motivimit dhe përqendrimit, thanë studiuesit.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, për të rriturit, humbja e dëgjimit mund të lidhet me një rënie në gjendjen e shëndetit mendor, të ardhura më të ulëta, depresion, dëmtim njohës dhe madje edhe probleme të zemrës.

Si të parandaloni humbjen e dëgjimit

Ekspozimi ndaj zhurmës përmes pajisjeve elektronike dhe vendeve janë “të modifikueshme
faktor rreziku për humbjen e dëgjimit”, thanë studiuesit, dhe ka disa gjëra që mund të bëni për të mbrojtur veshët tuaj.

  • Bëni një pushim nga ekspozimi nëse është e mundur
  • Përdorni mjete mbrojtëse për veshët, të tilla si tapa veshësh me shkumë, në mjedise me zë të lartë
  • Vendosni distancën midis vetes dhe burimit të zhurmës, siç janë altoparlantët me zë të lartë në një ngjarje
  • Mbani pajisjet tuaja në një volum të sigurt. Disa telefona celularë kanë veçori që do t’ju lajmërojnë kur përmbajtja juaj është shumë e zhurmshme.

Burimi: NPR