Komisioni Evropian u kërkon anëtarëve të BE-së të kufizojnë “shitësit me rrezik të lartë” nga rrjetet 5G

Komisioni Evropian u ka kërkuar të gjitha vendeve anëtare të BE-së që të konsiderojnë largimin nga “shitësit me rrezik të lartë”, duke iu referuar qartë firmave kineze të telekomunikacionit.

KE dëshiron të zvogëlojë rrezikun që lidhet me pajisjet e telekomunikacionit kinez në rrjetet 5G, raporton Politico.

Ne po u bëjmë thirrje vendeve anëtare që nuk kanë vendosur ende kufizime për furnizuesit me rrezik të lartë që ta bëjnë këtë pa vonesë, si një çështje urgjente,” tha Margrethe Vestager, nënkryetare ekzekutive e Komisionit përgjegjës për çështjet dixhitale, në një konferencë për shtyp.

Në vitin 2020, KE prezantoi Kutinë e Veglave të Sigurisë 5G, në një përpjekje për të reduktuar mbështetjen te shitësit “me rrezik të lartë” për ndërtimin e rrjeteve të ardhshme të telekomunikacionit. Megjithëse nuk iu drejtua drejtpërdrejt shitësve kinezë Huawei dhe ZTE, u pa se ishte një lëvizje për të ulur punën me këta shitës.

Vestager nuk përmendi asnjë kompani me emër në konferencën për shtyp të 10 nëntorit, por ajo u nxit nga një pyetje nga një gazetar i Bloomberg për të trajtuar çështjen e Gjermanisë, ku operatorët 5G duke përfshirë Deutsche Telekom dhe Vodafone kanë krijuar një mbështetje të madhe në Huawei për pajisje gjatë dekadës së fundit.

“Vendet që kanë vënë në përdorim kutinë e veglave e kanë bërë këtë ndryshe, duke reflektuar se ka një trashëgimi të ndryshme në vende të ndryshme, e cila është pikërisht ashtu siç do të prisnim,” tha Vestager. “Një numër vendesh kanë miratuar legjislacion, por nuk e kanë vënë atë në fuqi. Natyrisht, miratimi i legjislacionit është një gjë e mirë – ta bësh atë të funksionojë është edhe më mirë.”

Ajo tha se veprimi ndaj furnizuesve me rrezik të lartë ishte një problem i gjerë: “Nuk është vetëm Gjermania, por është edhe Gjermania.

Jashtë BE-së, shumë vende të tjera kanë ndjekur SHBA-në në vendosjen e ndalimeve për pajisjet Huawei, veçanërisht Britania e Madhe, Australia, Kanadaja dhe Zelanda e Re.

Mbretëria e Bashkuar ka qenë e gatshme të kufizojë rolin e Huawei në ndërtimin e rrjeteve të saj 5G. Në janar 2020, kryeministri Boris Johnson parashtroi plane që Huawei të lejohet të marrë pjesë në shpërndarjen e vazhdueshme të rrjetit 5G, me një kapak tregu prej 35 për qind dhe një ndalim nga “bërthama” e rrjetit, por më pas iu përgjigj presionit të deputetëve dhe SHBA-së me një ndryshim të politikës në maj 2020.

Sipas planeve aktuale, shitësi duhet të jetë jashtë rrjeteve të Mbretërisë së Bashkuar deri në vitin 2023 – një datë që po afrohet me shpejtësi e cila mund të jetë e pamundur.

Burimi: DataCenterDynamics