Studimi i SIDS tregon pse shkenca vë në rrezik jetën e foshnjes suaj

Sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave, ose SIDS, është një gjendje shkatërruese që ende nuk është kuptuar mirë, kështu që kur dalin kërkime të reja, mund të duket si një gjë shumë e madhe – veçanërisht nëse ky hulumtim duket se ofron një mënyrë për të shpëtuar jetën e fëmijëve. Postimet në mediat sociale inkurajuan një studim të tillë të ri këtë javë, duke paralajmëruar kërkimin si identifikimin e arsyes se pse qindra foshnja vdesin papritur çdo vit.

Por edhe pse studimi tregon një drejtim premtues për kërkimet e ardhshme, ai nuk është një ilaç, thonë ekspertët. “Nuk ka asgjë përfundimtare për këtë,” tha Rachel Moon, një studiuese që studion sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave në Universitetin e Virxhinias, në një email për The Verge. Rritja e interesit rreth studimit është e kuptueshme, tha ajo, por nuk është e justifikuar.

SIDS i referohet vdekjes së papritur dhe shpesh të pashpjegueshme të një foshnjeje një vjeç ose më të vogël. Është kryesisht një mister dhe mjekët nuk kanë përgjigje të mira se pse ndodh. Prindërit e foshnjave që vdesin nga shkaqe të pashpjegueshme janë shpesh në qendër të dyshimit, gjë që mund t’i bëjë prindërit të ndihen edhe më fajtorë dhe të humbur. Hulumtimet mjekësore për SIDS janë fokusuar, për dekadat e fundit, në parandalimin: ekziston një lidhje midis mënyrës sesi foshnjat vendosen në gjumë dhe SIDS, kështu që prindërit inkurajohen t’i vendosin foshnjat në shpinë dhe në sipërfaqe të forta.

Por edhe me fushatat e gjumit të sigurt, të cilat kanë qenë efektive në reduktimin e vdekjeve foshnjore që nga fundi i viteve 1980, shkalla e vdekjeve nga SIDS ka mbetur e njëjtë në Shtetet e Bashkuara për vite me rradhë. Pa shpjegime të mira përse ndodhin vdekjet, prindërit e fëmijëve të vegjël shpesh kalojnë muaj të tërë me frikë se mund t’i ndodhë foshnjës së tyre.

Kjo ka të ngjarë pse studimi i ri goditi një akord të tillë në mediat sociale. Gjetjet e tij u tejkaluan gjithashtu nga mbulimi i hershëm që pretendonte se tregonte arsyen e qartë për SIDS. Kjo është e zakonshme me studimet shkencore, të cilat ndonjëherë paraqiten nga njoftimet për shtyp, studiuesit e tyre ose raportimet në nivel sipërfaqësor si më sensacionale se sa janë në të vërtetë. Është një problem që mund t’u japë njerëzve pritshmëri jorealiste për zgjidhje dhe të minojë besimin në shkencë në përgjithësi.

Duke parë nga afër këtë studim SIDS, të botuar në revistën EBioMedicine javën e kaluar, tregon se ai ishte shumë i vogël – përfshinte mostra gjaku nga 67 foshnja që vdiqën dhe 10 që mbijetuan. Analiza tregoi se foshnjat që vdiqën nga SIDS kishin nivele më të ulëta të një enzime të quajtur butyrylcholinesterase, e cila studiuesit mendojnë se është e përfshirë në funksionin nervor. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se enzima është përgjegjëse për SIDS ose ka një rol në vdekjen e një foshnjeje. Edhe pse kishte një ndryshim statistikor midis niveleve të enzimës midis dy grupeve të foshnjave, kishte mbivendosje mes tyre. Kjo do ta bënte të vështirë hartimin e një testi të saktë gjaku për të kontrolluar nëse një foshnjë kishte nivele të enzimës të lidhur me SIDS, tha Moon.

Studimet shkencore individuale rrallë ofrojnë përgjigje të qarta, veçanërisht për çështje komplekse si SIDS. Shkenca është një proces përsëritës dhe kërkimi ndërtohet mbi vetveten me kalimin e kohës. Kërkimet mbi arsyet më themelore, biologjike për çështje shkatërruese si SIDS janë të rëndësishme për të ndihmuar në heqjen e stigmës nga prindërit e pikëlluar dhe për të ndihmuar në ofrimin e zgjidhjeve të mundshme. Dhe çdo zbulim i ri që tregon një drejtim premtues është i dobishëm. Por është gjithashtu e rëndësishme të jemi të qartë se cilat janë kufijtë e çdo kërkimi të caktuar. Në këtë rast, ka ende një rrugë të gjatë për të bërë përpara se një test shqyrtimi për SIDS mund të jetë i disponueshëm.

“Ky është përparim dhe për këtë ne duhet të jemi optimistë, por nuk është e gjithë përgjigja,” tha Alison Jacobson, CEO e First Candle jofitimprurëse e fokusuar në SIDS, në një deklaratë. “Si vetë prindër të pikëlluar, ne e kuptojmë se si prindërit, foshnjat e të cilëve kanë vdekur nga kjo sëmundje misterioze, duan dëshpërimisht përgjigje dhe prindërit e rinj duan siguri se kjo nuk do t’i ndodhë foshnjës së tyre. Ne lutemi që një ditë kjo të ndodhë, por nuk është kështu sot.”

Burimi: The Verge