Tentativa e rusëve për hakerimin e votave në Eurovizion dështoi, thotë policia

Hakerët pro-rusë u përpoqën të pengonin votimin për Festivalin e Këngës në Eurovizion, ka thënë policia italiane.

Ukraina fitoi konkursin falë mbështetjes së madhe në votimin publik. Rusia u ndalua pas pushtimit të saj.

Policia në Itali, ku u organizua konkursi i këtij viti, tha se grupi i hakerëve Killnet synoi gjysmëfinalen e parë – në të cilën luajti Ukraina – si dhe finalen e madhe të së shtunës.

Por ata thanë se divizioni i tyre i sigurisë kibernetike i bllokoi sulmet.

“Sulme të ndryshme kompjuterike të natyrës DDOS [mohimi i shërbimit të shpërndarë] që synonin infrastrukturat e rrjetit gjatë proceseve të votimit dhe performancave të këndimit u zbutën,” tha një deklaratë e policisë.

Orkestra e Ukrainës Kalush fitoi konkursin me këngën e tyre Stefania.

Ai kryesoi numrin e përgjithshëm të pikëve pasi votat nga shikuesit u kombinuan me rezultatet nga juritë kombëtare.

Ndërkohë, organizatorët e Eurovizionit kanë thënë se ka pasur edhe “modele të parregullta votimi” mes jurive nga gjashtë vende.

Kjo do të thoshte se rezultatet e jurisë nga ato vende në gjysmëfinalen e dytë dhe në finalen e madhe u zëvendësuan me “një rezultat të përgjithshëm zëvendësues” – një rezultat i llogaritur nga organizatorët, bazuar në rezultatet e vendeve të tjera me të dhëna të ngjashme votimi.

“Në analizën e votimit të jurisë nga partneri i votimit pan-evropian i Bashkimit Evropian të Transmetuesve (EBU) pas provës së dytë të veshjes së gjysmëfinales së dytë të Eurovision Song Contest 2022, disa modele votimi të parregullta u identifikuan në rezultatet e gjashtë vendeve”, thuhej në një deklaratë.

Tentativa për manipulim të votimit

“EBU e merr jashtëzakonisht seriozisht çdo përpjekje të dyshuar për të manipuluar votimin në Eurovizion dhe ka të drejtë t’i heqë këto vota në përputhje me Official Voting Instructions pavarësisht nëse vota të tilla mund të ndikojnë apo jo në rezultatet dhe/ose rezultatin e votimit”.

Gjatë finales, rezultatet e jurisë nga Azerbajxhani, Rumania dhe Gjeorgjia u lexuan nga mbikëqyrësi ekzekutiv i Eurovizionit, Martin Österdahl, në vend të përfaqësuesve të zakonshëm kombëtarë.

Sam Ryder i Britanisë së Madhe kryesoi tabelën e rezultateve të jurisë, por u tejkalua nga Ukraina kur u shtuan votat e publikut.

Vendi i dytë ishte rezultati më i mirë i Mbretërisë së Bashkuar që nga viti 1998 dhe erdhi vetëm një vit pasi vendi përfundoi në fund me zero pikë.

Duke folur të hënën pas kthimit në Britani, Ryder i tha programit Today të BBC Radio 4 se ai ishte “përfshirë nga gëzimi që është Eurovision” dhe ishte “përvoja më shpërblyese ndonjëherë”.

Burimi: BBC