Studiuesit thonë se koha është një iluzion. Pra, pse jemi të gjithë të fiksuar pas saj?

Ora zyrtare e Amerikës mbahet në një laborator qeveritar në Boulder, Colo., dhe sipas orës në hyrje, unë isha shtatë minuta prapa planit.

Vrapoj nëpër kampusin e Institutit Kombëtar të Standardeve dhe Teknologjisë (NIST) dhe mbërrij në fund të një korridori të gjatë ku fizikani Jeff Sherman po priste me durim.

Më fal që po vonoj”, i them.

Është në rregull, ne masim vetëm nanosekonda,” bën shaka Sherman.

Nuk ka qenë kurrë më e lehtë të dish sa është ora. NIST transmeton kohën në pikat në të gjithë vendin. Ai furnizohet nëpërmjet rrjeteve kompjuterike dhe kullave të telefonave celularë në pajisjet tona personale, të cilat shënojnë në një sinkron të përsosur. Marrëveshja gjithnjë në përmirësim e njerëzimit për kohën zbut komunikimin, transportin dhe lubrifikon ekonominë tonë.

Por koha ka një anë tjetër të saj, atë që orët nuk e tregojnë.

Shumë prej nesh rriten duke u ushqyer me këtë ide të kohës si absolute,” thotë Chanda Prescod-Weinstein, një fizikan teorik në Universitetin e New Hampshire. Por Prescod-Weinstein thotë se koha që po përjetojmë është një konstrukt social. Koha reale është në fakt diçka krejt ndryshe. Në disa nga qoshet më të çuditshme të Universit, hapësira dhe koha mund të shtrihen dhe ngadalësohen – dhe ndonjëherë edhe të prishen plotësisht.

Për shumë njerëz, ky version i padisiplinuar i kohës është “radikal”, thotë ajo. Por ndërsa teknologjia për të numëruar më mirë kohën bëhet gjithnjë e më e sofistikuar, kuptimi ynë i përditshëm i vetë kohës mund të duhet të fillojë të ndryshojë.

Një detyrë sizife

Për të kuptuar se nga vjen koha e ngurtë që drejton shumicën e jetës sonë, Sherman më çon në një laborator me ngjyrë bezhë të mbushur me pajisje eksperimentale dhe kompjuterë. Ka tre kuti të mëdha që shfaqen mbi stolat e laboratorit, që mbajnë tre orë atomike me precizion të lartë. Çdo kuti është etiketuar me një emër: Njëri quhet George, tjetri Fiona dhe i treti është Elvis.

“Ata të gjithë kanë veçori dhe personalitet,” shpjegon Sherman. “Kur ata dështojnë në orën 2 të mëngjesit, ju dëshironi të keni pak dhembshuri për ta, kështu që u jepni emra.”

George, Fiona dhe Elvis janë vetëm pjesë e ansamblit 21 orësh që përdor NIST për të gjeneruar orën zyrtare. Këto tre orë shënojnë duke përdorur atomet e hidrogjenit. Atomet ngacmohen duke përdorur energjinë e radiofrekuencës dhe më pas dërgohen në një dhomë. Pasi brenda, ato kalben, duke emetuar një frekuencë specifike drite.

Mendojeni si goditje me një pirun akordues atomik, thotë Sherman.

Hidrogjeni i ngacmuar lëshon “një ton drite”, thotë ai. Pjesa tjetër e orës “është një instrument që përpiqet të ekzaminojë – përpiqet të dëgjojë – pak nga ajo dritë dhe të numërojë ciklet e lëkundjeve në atë dritë.”

Ato cikle drite janë “tikulli” i orës. Duke mesatarizuar një nëngrup të 21 orëve së bashku, NIST ka krijuar një sistem që mund të numërojë kohën brenda një kuadriliontën e sekondës. Kjo do të thotë se ora e qeverisë mund ta mbajë kohën brenda një sekonde gjatë rrjedhës së rreth 30 milionë viteve.

Në një dhomë tjetër, ai sinjal i kohës dërgohet në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe nëpërmjet satelitit në laboratorë të tjerë qeveritarë në pjesë të tjera të botës me orët e tyre.

Shkencëtarët në Institutin Kombëtar për Standarde dhe Teknologji po zhvillojnë orë gjithnjë e më të vogla dhe më të sakta.
M. Hummon/NIST

Është një sistem mbresëlënës, por ka një kapje. Ju duhet të vazhdoni të numëroni. Nëse ndaloni, nëse mbyllni sytë, nuk e dini më kohën.

“Në këmbim të kësaj ideje të mrekullueshme,” thotë Sherman, “ti tani duhet të numërosh përgjithmonë dhe të mos humbasësh gjurmët.”

Njeriu në ‘Menaxhimin e Kohës’

Ora gjithnjë në avancim NIST është një mënyrë për të kuptuar kohën. Por fizikantja teorike Prescod-Weinstein ia del me këtë përkufizim. Ajo thotë se ky version i kohës është vetëm koha që qeveria dëshiron që ju të mendoni.

“Menaxhimi i asaj që llogaritet si kohë e saktë dhe sa është ora në çdo vend të caktuar është thellësisht i lidhur me autoritetin,” thotë ajo.

Koha nga ky laborator përdoret për të drejtuar jetën tonë. Ajo tregon se kur aeroplanët ngrihen dhe ulen, kur tregjet hapen dhe mbyllen, kur nxënësit e shkollës mbërrijnë në klasë. Ajo kontrollon rrjetet kompjuterike, mjetet e navigimit dhe shumë e shumë më tepër.

Qeveritë në mbarë botën nuk po ofrojnë vetëm kohën si një shërbim altruist për qytetarët, argumenton Prescod-Weinstein. Ka të bëjë me mbajtjen e shoqërisë të organizuar dhe efikase. Bëhet fjalë për rritjen e produktivitetit ekonomik.

Dhe kjo është arsyeja pse njerëzit ndihen kaq të tensionuar për kohën – në fakt është një teknologji që po i drejtohet atyre. “Kapitalizmi është i neveritshëm dhe mendoj se marrëdhënia e shumë njerëzve me arsyen pse koha nuk është e lezetshme, është e strukturuar nga presionet e burimeve që ne ndjejmë,” thotë ajo.

Koha e vërtetë është në fakt shumë më fleksibël sesa e kuptojnë shumica e njerëzve, thotë Prescod-Weinstein. Sipas teorisë së përgjithshme të relativitetit të Ajnshtajnit, hapësira dhe koha janë të lidhura së bashku, dhe hapësirë-koha mund të përkulet.

Mënyra për të menduar për këtë është se ai lakim po zgjat kohën,” thotë ajo.

Me kalimin e kohës, ajo ngadalësohet.

Forca më e njohur që zgjat kohën është graviteti. Sa më shumë gravitet të përjetojë dikush, aq më ngadalë i kalon koha kur krahasohet me dikë në një fushë gravitacionale më të ulët.

Efekti është i vogël në krahasim me jetëgjatësinë njerëzore, por është real dhe i matshëm. Boulder, Colo është një milje mbi nivelin e detit. Kjo do të thotë se fusha gravitacionale është pak më e dobët dhe koha kalon pak më shpejt.

Por teknologjia moderne nuk mund të përballet me kohë rrjedhëse si kjo. Si rezultat, kohëmatësit në Boulder dhe gjetkë bëjnë korrigjime për të siguruar që këto rrjedha të ndryshme kohore të duken sikur po kalojnë në hapin e duhur. E njëjta gjë vlen edhe për satelitët më larg nga Toka, si ata që përbëjnë Sistemin e Pozicionimit Global. Sistemi funksionon duke matur diferencën kohore midis disa satelitëve që mbajnë orë në hapësirë deri në kohën që njerëzit matin në tokë.

Pa kalibrimin e saktë të ndryshimit të orëve brenda satelitëve GPS, sistemi nuk do të ishte aq i saktë, thotë Prescod-Weinstein. “Çdo lloj sistemi që përdor GPS kërkon relativitet të përgjithshëm,” thotë ajo. “Ju duhet të kuptoni se si është rrjedha kohore e satelitit dhe si është e ndryshme nga rrjedha e kohës nga Toka.”

Koha tepër e çuditshme

Edhe më larg nga Toka, koha bëhet vërtet e frikshme.

Në vendet ku graviteti është shumë i fortë, koha siç e kuptojmë mund të prishet plotësisht. Për shembull, në skajet e vrimave të zeza, tërheqja e fuqishme gravitacionale e ngadalëson kohën në mënyrë dramatike, thotë Prescod-Weinstein. Dhe me kalimin e pikës pa kthim të vrimës së zezë, e njohur si horizonti i saj i ngjarjeve, ajo thotë se hapësira dhe koha ndryshojnë.

Larg Tokës, koha bëhet jashtëzakonisht e çuditshme. Vrimat e zeza mund ta bëjnë atë të shtrihet dhe madje të prishet plotësisht.
NASA/JPL-Caltech

“Ju përfundoni në një rajon ku hapësira tani ka një shigjetë, dhe është një drejtim… dhe koha nuk ka një shigjetë si më parë,” thotë ajo. “Në të vërtetë nuk ka kuptim të kohës.”

Në skajin e Universit të vëzhgueshëm, diçka tjetër po ndodh, sipas Katie Mack, një astrofizikane në Institutin Perimetër për Fizikën Teorike në Kanada. Universi po zgjerohet nga Big Bengu dhe ky zgjerim po zgjat gjithashtu kohën.

Kur shihni gjëra në Universin vërtet të largët, për shkak të zgjerimit të Universit, duhet më shumë kohë që gjërat të ndodhin,” thotë ajo. Efekti njihet si zgjerim kozmologjik i kohës dhe është shumë më i fuqishëm se ndryshimet e vogla të kohës që shihen pranë Tokës.

Krahasoni për shembull dy yje identikë që shpërthejnë: Një afër dhe një larg. “Nëse shohim një yll duke shpërthyer, dhe atij ylli i duhen rreth 10 ditë që nga pjesa më e ndritshme e shpërthimit të zbehet përsëri; nëse e shikojmë atë në Universin shumë të largët, mund të duhen 20-30 ditë,” thotë Mack.

Ylli i largët nuk po shpërthen më ngadalë, koha po kalon më ngadalë, të paktën nga këndvështrimi ynë.

Mack, i cili ka shkruar një libër të quajtur Fundi i Gjithçkaje (Të folurit Astrofizikisht), thotë se shumë miliarda vjet në të ardhmen, koha mund të bëhet akoma më e huaj. Universi po zgjerohet dhe për shkak të entropisë, energjia dhe materia po shpërndahen gjithnjë e më shumë në mënyrë të barabartë nëpër zbrazëtinë gjithnjë në rritje. Në gjendjen e tij përfundimtare, Universi mund të përfundojë si një re inerte energjie dhe materies, ku gjithçka shpërndahet në mënyrë të barabartë.

Në këtë hiç gri, “nuk ka të ardhme, nuk ka më shigjetë kohe“, thotë ajo. Në atë moment koha nuk ka asnjë kuptim të vërtetë, thotë ajo. “Nuk ka drejtim”.

Çmenduri subatomike

Pra, koha, siç e kuptojmë ne, ka disa probleme vërtet të mëdha, por ka edhe disa vërtet të vogla. Në fakt, disa shkencëtarë që studiojnë ndërveprimet mikroskopike të grimcave themelore po vënë në dyshim idenë e vetë kohës.

Hapësira-koha është e dënuar”, thotë Nima Arkani-Hamed, një fizikan në Institutin për Studime të Avancuara në Princeton, New Jersey.

Arkani-Hamed ka arritur në këtë përfundim gjatë dekadës së fundit, pasi ai është përpjekur të kuptojë më mirë se çfarë po ndodh brenda gërmuesve më të fuqishëm të atomit në botë. Këto pajisje gjigante përdorin sasi të mëdha energjie për të përplasur së bashku grimcat nënatomike. Llogaritja e çdo përplasjeje siç ndodh, sipas mekanikës kuantike, duhet të kërkojë qindra faqe matematike komplekse. Megjithatë, në mënyrë të pashpjegueshme, një ekuacion shumë më i thjeshtë mund të funksionojë po aq mirë.

Disa teoricienë besojnë se përplasjet brenda përshpejtuesve më të fuqishëm të grimcave në botë mund të shpjegohen vetëm me diçka tjetër përveç hapësirë-kohës.
Max Brice/CERN

Arkani-Hamed beson se vetë koncepti i kohës mund të jetë pas mospërputhjes. Në ekuacionet e fizikës, koha përdoret për të mbajtur gjurmët e sekuencës së gjërave ndërsa ndodhin ngjarjet. Por ai ka arritur të besojë se organizimi i përplasjeve të grimcave sipas “kur” e ndërlikon në mënyrë të panevojshme matematikën. Në vend të kësaj, ai po eksperimenton me forma gjeometrike abstrakte që mund të përshkruajnë ngjarje pa përdorur kohë.

Arkani-Hamed thotë se këto forma nuk mund të zëvendësojnë ende idenë e kohës, por ai beson se në një moment vetë koha do të zëvendësohet nga një teori tjetër e asaj që e bën Universin të shëndoshë.

Nuk ka gjasa të mbijetojë në parimet themelore të një kuptimi edhe më të thellë të fizikës,” thotë ai.

Tik Tak Tik Tak

Shkencëtarët në NIST janë të vetëdijshëm për të gjitha problemet me kohën.

Ne jemi vërtet të fokusuar në matjen e kohës, por… është shumë e vështirë ta përkufizosh atë në një mënyrë të kënaqshme,” thotë John Kitching, i cili drejton grupin e pajisjeve atomike dhe instrumenteve në NIST.

Kitching më çon në një laborator ku ekipi i tij po zhvillon mrekullinë e tyre më të fundit – një orë atomike që mund të prodhohet në masë dhe të vendoset në një mikroçip.

“Vizioni për këtë lloj ore është që në thelb të mundësojë përdorimin e kohës atomike kudo,” thotë ai. “Imagjinoni – një orë atomike në çdo kompjuter dhe në çdo telefon celular.”

Ashtu siç njerëzit vazhdojnë të përmirësojnë hartat e tyre, ata duhet të përmirësojnë orët e tyre, thotë Kitching. Orët më të mira mund ta bëjnë GPS-në më të saktë, rrjetet kompjuterike më të shpejta dhe të mundësojnë teknologji të reja në çdo gjë, nga tregtimi i aksioneve deri tek astronomia.

Dhe kjo është e rëndësishme sepse në fund, thotë Kitching, ai në fakt pajtohet me Chanda Prescod-Weinstein, fizikanin teorik që beson se koha siç e përjetojmë është një teknologji dhe jo një pjesë themelore e universit. Ai gjithashtu e sheh se koha është një çështje njerëzore – rezultat i ndezjes së neuroneve dhe kujtimeve të formuara dhe librave të shkruar.

“Unë besoj se kalimi përpara i kohës është kryesisht një konstrukt njerëzor,” thotë ai. “Nga kuptimi i fizikës, ajo nuk ka aq shumë vlerë.”

E megjithatë, shton ai, numërimi i pamëshirshëm i sekondave, minutave, orëve dhe ditëve nga laboratori NIST po përdoret për gjithçka, nga lundrimi deri te prodhimi i energjisë. Për njerëzit, ka një vlerë të madhe shoqërore në përpjekjen për të zbutur ndjenjën e padisiplinuar të natyrës për kohën.

“Ne duhet të organizojmë që të takohemi në një vend të caktuar në një kohë të caktuar,” thotë ai. “Nëse nuk i kemi ato dy informacione, atëherë do të na mungojë njëri-tjetri”.

Kjo histori është pjesë e serisë tonë periodike shkencore “Gjetja e kohës – një udhëtim nëpër dimensionin e katërt për të mësuar se çfarë na bën të dallojmë”.

Burimi: NPR