Suksesi i bisedimeve për ndryshimin e klimës qëndron te financat, thotë shefi i KB

Suksesi i negociatave ndërkombëtare të klimës në nëntor do të varet nga një përparim në kontributet financiare nga vendet e pasura, tha të enjten sekretari i përgjithshëm i KB-së Antonio Guterres.

Me më pak se pesë muaj për të bërë deri në samitin e klimës COP26 në Glasgow, Skoci, ka tensione në rritje rreth financave të klimës – vendet e pasura janë zotuar të transferojnë në vendet e varfëra për të siguruar që të dy të mund të ulin emetimet dhe të përshtaten me një planet më të nxehtë.

Vendet e pasura me gjasë kanë humbur një angazhim të vitit 2009 për të transferuar së bashku 100 miliardë dollarë çdo vit deri në vitin 2020 për të ndihmuar vendet e varfëra, me mbështetjen që bie veçanërisht në masat për t’u përshtatur me ndikimet e ndryshimit të klimës si stuhitë e forta dhe ngritja e deteve. Vendet e pasura kontribuan me rreth 80 miliardë dollarë në 2018.

Guterres tha se besimi duhej rindërtuar midis vendeve të zhvilluara dhe vendeve në zhvillim, duke e përmbushur premtimin.

Ky nuk është një premtim simbolik, por një angazhim jetësor. Ne mund të kërkojmë më shumë ambicie vetëm nëse ofrojmë mbështetje shtesë,”-tha ai në një fjalim në Parlamentin Evropian.

Samiti i COP26 do të përpiqet të bindë vendet të shkurtojnë emetimet e gazeve serë më shpejt dhe të bien dakord mbi rregullat e diskutueshme për vënien në praktikë të Marrëveshjes së Parisit.

Financimi i klimës do të jetë thelbësore për bisedimet, me investime të mëdha në teknologji me karboni të ulët të nevojshëm këtë dekadë për të larguar botën nga karburantet fosile.

Kombet e industrializuara janë përgjegjëse për shumicën e gazrave serë të tepërta të grumbulluara në atmosferë, por shumë kombe më të varfra dhe më pak të zhvilluara po mbajnë barrën e ndryshimeve klimatike.

Grupi i Shtatë vendeve të pasura ranë dakord këtë muaj për të rritur kontributet e tyre të financave klimatike, por vetëm Kanadaja dhe Gjermania bënë zotime të forta parash.

Guterres u kërkoi vendeve evropiane të rritnin mbështetjen e tyre.

Të marra së bashku, BE dhe 27 vendet e saj anëtare janë ofruesi më i madh i financave klimatike për vendet në zhvillim, duke kontribuar me 21.9 miliardë euro në 2019.

Burimi: Reuters